Tribuna
Bazarul - kitsch de la Bâlea Lac
Bazarul - kitsch de la Bâlea Lac

Sandale, borcane cu miere și produse apicole, căciuli, vederi, magneti de frigider, ciolane de porc, costiță afumată, cașcaval, cârnați afumați, salamuri, bere la doză, mici și fripturi „la botul calului”, cristale, pietre semiprețioase, „flori de mină”, baloane, puști cu aer comprimat și bile, cătușe de jucărie, fluierițe, cucuruz fiert, vată de zahăr, pulovere, tricouri, chiloți, ciorapi, săpunuri, cocoloși cu brânză, cafea, sucuri și siropuri, tincturi mai mult sau mai puțin naturiste, cutii de ceaiuri, borcane cu zacuscă și murături, clătite și multe altele. Nu, nu e vorba despre oferta vreunui nou centru comercial deschis în buricul târgului, ci despre produsele ce pot fi achiziționate de cei ce doresc să-și facă aprovizionarea într-un loc inedit, în inima Masivului Făgăraș, la Bâlea Lac.

Deși este ciudat și trist în același timp, în ultimii ani se pare că mulți dintre oamenii care „fac” Transfăgărășanul și ajung la Bâlea Lac nu pornesc în acest demers pentru a se bucura de sălbăticia naturii, aerul curat, măreția drumului, priveliștile fantastice, apa limpede a lacului glaciar și eventual, posibilitatea de a vedea în depărtare, pe țancuri ori prin văile puțin umbroase, ciute/capre negre și marmote, ci pentru a-și potoli consistent foamea cu o burtă de mici cu cartofi prăjiți, completată eventual cu o bere la doză, sau pentru a se aproviziona cu ceea ce are nevoie pe acasă. Și uite așa, vară de vară, în fiecare zi Bâlea Lac suferă de aglomerație sufocantă, iar peisajul devine tot mai urât, de un kitsch din cele mai penibile cu putință.

Chiar dacă, în ultimii ani, am mai atras atenția asupra fenomenului creșterii numărului de bărăci, chioșcuri, tonete, terase sau gherete de tot felul, ridicate, amplasate și dotate după gusturi și pretenții mai mult sau mai puțin îndoielnice, în loc să se observe o îmbunătățire a situației, la Bâlea Lac se vede contrariul, iar situația pare scăpată de sub control. Aici, termenul de „rezervație naturală” și împrejurimile acesteia par să-și fi pierdut sensul, iar turiștii adevărați, iubitori de natură, munte și drumeții pe coclauri, simt fără doar și poate, că li s-a „furat” ceva.

Evident că este nevoie de o intervenție hotărâtă a tuturor autorităților care au atribuții în reglementarea acestei situații, pentru că dacă nu se întâmplă așa, riscăm să pierdem Bâlea Lac, s-o transformăm într-un loc banal, un trist și insalubru bazar cu de toate...

Lunea trecută, am ajuns la Bâlea Lac pentru prima dată în acest an și impresia proastă lăsată de ceea ce am întâlnit aici nu poate fi descrisă în cuvinte. După aproape patru decenii de la prima vizită în zonă, luni nu m-am putut bucura deloc de această experiență, iar tot ceea ce am simțit a fost tristețe și un gust amar.

 Bâlea Lac trebuie să devină ceea ce a fost!

D.F.

Foto: Răzvan Negru






comentarii
12 comentarii

A ajuns Balea Lac ca un targ cu de toate pentru toti,groaznic cum arata. Am vut ocazia de mai multe ori sa pot admira natura si lacul glaciar fara mizeriile de acum .Era numa vechea cabana care a ars( au ajutat unii la arderea ei ?????) sa poata construi ceva nou probabil. Cine stie?
LAE
03.09.2024 13:50
Am fost anul trecut în septembrie pe Transfăgărășan si cred că pentru ultima data.Natura a fost darnică cu noi iar noi suntem nepăsători.Dughene in stradă cu tot felul de marafeturi,mizerie ,Prăjeli pe marginea drumului,parcări neamenajate etc.
Angela -Livia
03.09.2024 21:44
Am fost anul trecut în septembrie pe Transfăgărășan si cred că pentru ultima data.Natura a fost darnică cu noi iar noi suntem nepăsători.Dughene in stradă cu tot felul de marafeturi,mizerie ,Prăjeli pe marginea drumului,parcări neamenajate etc.
Angela -Livia
03.09.2024 21:45
Nu sunt de acord. Nu văd de ce nu ați putea face o excursie plecând de la Bâlea pentru a observa capre negre si marmote mai incolo. Gheretele de care vorbiți nu ocupa Munții Făgăraș cu totul ci doar un mic spațiu lângă cabana Bâlea. Înțeleg că probabil era totul foarte diferit pe vremea comunismului dar nu tot ce se construiește e neapărat și rău. Pe Transfagarasan nu vin doar alpiniști sau observatori ai faunei carpatice. Vin și familii cu copii, oameni de toate vârstele și poate cu buget mai redus. Pentru ei e o binecuvântare că acolo sus pot opri mașina după atâta drum si ca gasesc o masă caldă la preț rezonabil. Stiti cât e de mers cu mașina din Capatanenii Ungureni până sus la Bâlea? Și pentru copii e o bucurie să primească un balon sau o jucărie. Și a găsi acolo sus de cumpărat o vedere sau un magnet cu Transfagarasanul mi se pare cât se poate de potrivit. De unde altundeva să cumperi o amintire că nu există nicio "stațiune". Și chestia cu deranjul că se vând produse locale iarăși nu o înțeleg. De ce sa nu îi susținem să își vândă produsele? Turiștii străini se bucură să găsească produse românești. Probabil ați vizitat astfel de locuri și in vestul Europei și considerați că ar trebui să facem la fel ca ei adica să nu existe nicio gheretă ci doar câte o cabană restaurant cu prețuri piperate. Eu cred că e de rău augur să tot copiem occidentul în tot și în toate. Există stațiuni montane de exemplu în Macedonia, Turcia și Azerbaijan unde e exact ca la Bâlea și nu ii dă nimănui prin minte că trebuie desființate gheretele, toată lumea se bucură de ieșire și să stea cu familia la o masă caldă nepretențioasă sau să îi cumpere copilului o jucărie sau bunicii un pulover.
Stefi
04.09.2024 05:00
Asta tine de CJ Sibiu; madam Campean.
Sigur nu face nimic, ca de obicei

Bazarul acesta, la fel ca si cel de la Zoo Sibiu, stfica tot peisajul si ar tb interzise. Arata ca in lumea a 3-a
Eu
04.09.2024 09:20
Categoric, trebuie făcut curat in bazarul acela oribil. Trebuie restrânsă zona comerciala. Câțiva comercianți cu bun gust și câteva terase cu mâncare de calutate, care să îndeplinească, strict, regulile sunt supra suficienti
Doina
04.09.2024 11:19
Intreaga zona tine de Primaria Cartisoara, care incaseaza si taxe. De ce-ti dai cu parerea, daca havar nu ai?
@Eu
04.09.2024 12:15
Intreaga zona arata infect. Ar trebui desfiintate toate acele cocioabe, eventual realizate cateva cu o arhitectura specific zonei alpine si care ca ofere spre vanzare doar produse traditionale. Eu as pune si o taxa pt traversarea Transfagarasanului sa nu mai ajunga toti pantofarii si pitipoancele dornice de selfy-uri pe Instagram. In Austria, de exemplu, costa o urcare pe Grossglockner.
Dan
04.09.2024 14:09
Bâlea Lac este unul dintre cele mai frumoase locații din România. Până acum Consiliul Județean și d-na Câmpean nu s-au implicat deloc în amenajarea acestui colțișor de rai, de fapt nu se implică în mai nimic ce ține de județul Sibiu, comparativ cu d-na primar Fodor, care a schimbat radical fața Municipiului Sibiu. Vezi ce va urma despre Gușterland.
Samuel de la Câr?a
04.09.2024 15:04
Într-adevăr mizerie crunta, miros insuportabil în spatele bărăci lor unde se vinde mâncare, apa reziduala se scurge în parau, marfa este ținută în praf, preturi nesimțite calitate îndoielnică. 4 mici și o porție de cartofi 60 lei. Trebuie luate măsuri urgent. Aceeași situație și la Bâlea cascadă.
Bebe Constantinescu
04.09.2024 20:42
O alta problema o reprezinta parcării, fac numai mânarii după bunul plac
Bebe Constantinescu
04.09.2024 20:45
E dă toate ,doar manelele mai lipsesc .
Buricea
09.09.2024 18:35
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB