Ce ritualuri au calfele călătoare, ajunse la Sibiu

Acasa >

Articol

Calfele din Germania, Elveția, Franța și Marea Britanie au repectat și la Sibiu, ritualul specific la începutul fiecărui popas unde decid să lucreze, purtând cutumicul ”Kluft“,  compus din pantalonul evazat, vesta şi haină de culori diferite  în funcție de breaslă – negru, crem, albastru) și cămașă albă cu guler scrobit tare („Staude”), pălărie şi bocanci negri și o eșarfă cu însemnele uniunii din care provin. Mai mult hainele au un număr simbolic de nasturi (vesta 8 nasturi – câte unul pentru fiecare oră de lucru, haina 6 nasturi – pentru fiecare zi lucrătoare a săptămânii, mânecile 3 nasturi – pentru fiecare an de călătorie.)

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Deschiderea ritualică

În prezenta unei numeroase asistențe, dar și a colegilor calfe (n.n. care aveau în buzunarul pantalonilor un metru de măsurat, dar și moneda cu care au plecat de acasă), în dreptul spațiilor adhoc de lucru dotate cu instrumentarul/sculele necesare, specifice breslelor, liderul meseriașilor (n.n. care conform tradiției are cea mai mare experiență profesională), ținând în mâna o halbă aparte, din sticlă, sub forma de cizmă, a rostit următoarele cuvinte : „Binecuvântată să fie și această ediție a calfelor călătoare” după care a făcut semnul crucii pe maginile halbei de bere agitate, a înlăturat spuma pe pavajul din curtea Catedralei Evanghelice, ( n.n. ca un gest de botez a celei de-a 17-a ediție a Întâlnirii Europene a Calfelor Călătoare de la Sibiu) a urat „prosit/noroc tuturor”. Acesta a fost semnalul: ”începem munca în folosul comunității, pe micile fronturi de lucru propuse a fi finalizate”. 

 

Codul de conduită

Calfele pleacă în lume să învețe meșteșug și să-și facă un rost în viață, dar oriunde respectă un cod de conduită: să aibă până în 30 de ani, să fie necăsătorit, să nu aibă copii, obligații sau datorii. Apoi se angajează să respecte regulile și tradițiile breslei în care intră. Pornesc de acasă cu o singură monedă în buzunar, pe care trebuie să o aducă înapoi. Timp de trei ani și o zi nu au voie să se apropie de locul natal, pe o rază de 50 de kilometri. Nici în același loc nu pot zăbovi mai mult de trei luni, ca să deprindă meseria și lecțiile de viață de la meșteri diferiți. Călătoria lor inițiatică e menită să-i așeze în final în rândul meșterilor pricepuți. Aceste cutume doresc să le prezinte și tinerilor proveniți din medii defavorizate  în cadrul mini-atelierelor, pentru a deprinde meseria și satisfacțiile muncii prestate.

 

Autor
08 august 2024 la 12:07

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 7 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit