Cât ne poate „costa” o răceală. 190 de lei, cel mai ieftin tratament

Acasa >

Articol

Vremea s-a răcit brusc și odată cu această schimbare a crescut și numărul răcelilor. Pe lângă virozele și gripa care umpleau și până acum cabinetele medicale, apar și stările neplăcute cauzate de frig.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe lângă disconfortul creat de boală, cei care au ghinionul să se îmbolnăvească de gripă, de viroze respiratorii ori să fie chinuiți de o răceală de sezon, vor trebui să plătească sume consistente pentru a se trata. O răceală (vom folosi acest termen generic) ne poate „costa” chiar și câteva sute de lei dacă vom cumpăra toate medicamentele prescrise de medic.

De obicei, în astfel de cazuri ne adresăm medicului de familie, dar sunt și pacienți care merg la medicul specialist, la cabinetul particular, ceea ce crește cheltuielile cu sume cuprinse între 200 și 400 de lei.

Ai răcit? Tratamentul costă cât o pereche de pantofi

De obicei medicii prescriu medicamente, siropuri, picături pentru a combate cât mai eficient boala. Presupunând că nu avem nevoie de antibiotice (care ar costa minim 25 de lei), să trecem la tratamentul clasic: antiviralele costă între 27 și 60 de lei, siropul de tuse între 25 și 45 de lei, picăturile pentru nas între 20 și 45 de lei, siropul de tuse între 25 și 45 de lei. Banalul dar eficientul Paracetamol e cel mai ieftin, costând doar 4 lei. Bineînțeles, prețurile diferă în funcție de producător, de sortiment. Deseori ni se recomandă, atât din partea medicilor, cât și a farmaciștilor suplimente alimentare, vitamine, ticturi pentru imunitate sau probiotice, în cazul în care luăm antibiotic. Prețurile acestor produse variază, la rândul lor, între 20 și 50 de lei. Un calcul simplu ne arată că „cea mai ieftină” răceală ne poate costa aproximativ 190 de lei, în vreme ce un tratament cu medicamente din game ceva mai scumpe, poate ajunge la aproximativ 350 de lei. Dacă adăugăm și consultația plătită la un cabinet medical privat, costurile pot ajunge la 400 – 700 de lei. Pentru mulți un astfel de tratament pare costisitor, așa că apelează la ceaiuri, la miere, lămâie și alte leacuri tradiționale pe care le consideră mai accesibile.  

Medicii recomandă în această perioadă evitarea zonelor aglomerate, evitarea contactului cu persoane bolnave și respectarea normelor de igienă pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire.

(I.D.)

19 februarie 2025 la 06:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 2 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 9 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 9 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit