Călin Georgescu a lansat la Mediaș volumul „Marea Renaștere – Ieșirea din Matrix”

În după-amiaza zilei de 19 aprilie, la „Muzeul Gazelor Naturale” – Romgaz din Mediaș, într-o ambianță plăcută, cu un numeros public, s-a lansat volumul „Marea Renaștere – Ieșirea din Matrix”, al cărui autor este dr. Călin Georgescu, un intelectual de marcă, specialist în dezvoltare durabilă (știința care se ocupă cu echilibrul dintre resursele Terrei și consumul acestora).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Prezentul volum se înscrie în șirul operelor redactate și publicate de autor, expert de aproape douăzeci de ani în structurile Organizației Națiunilor Unite: „Reprofesionalizarea României” (2008), „Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României” (1999 și ed.II-a în 2008); „Șansa României – oamenii. Reprofesionalizarea României II” (2009), „România post-criză” (2010); „România după criză. Reprofesionalizarea” (2010); „Pentru un ideal comun” (2012), „România la răscruce” (2014) ș.a.

Călin Georgescu s-a născut la București, în Cotroceni, în 26 martie 1962,    într-o  familie de creștini ortodocși ce aparținea burgheziei intelectuale. După cursurile primare și liceale, se înscrie, urmând profesia tatălui, la Institutul de Agronomie „Nicolae Bălcescu” din București, pe care îl absolvă în anul 1986. După parcurgerea unui masterat în domeniu, la aceeași instituție din Capitală, dobândește,  în anul 1999, un doctorat în pedologie (știința solului). Proaspătul inginer este integrat în cadrul Departamentului de Eroziune a Solului din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare (I.N.C.D.I.F.). În anul 1991 este Șef al Biroului Senatorial pentru Mediu și apoi consilier al ministrului Mediului,  secretar general în cadrul aceluiași minister unde coordonează proiectele internaționale. Valoarea și capacitatea intelectuală intră în atenția structurilor internaționale din cadul ONU: între 2011-2013 este Raportor special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra drepturilor omului; următorii doi ani este Președinte al Clubului de la Roma (European Research Centre of the Cluj of Rome). Timp de alți doi ani (2015-2016) îl aflăm în postura de Director Executiv, consilier special al Directorului General ONU la Geneva. Din anul 2016 până astăzi este Consultant internațional pe probleme de protecția mediului și dezvoltare durabilă. Este cadru didactic universitar (asociat) la Universitatea din Pitești, unde predă cursurile: „Factori de risc, depoluare și refacerea mediului” și „Gestiunea integrală a deșeurilor”. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

            Domnia sa este un rermarcabil poliglot stăpânind patru limbi de circulație: engleza, franceza, spaniola și germana și, urmând dictonul latinesc „Mens sana in corpore sano”, Călin Georgescu , practică artele marțiale (judo). Deține centura neagră și a fost vicecampion balcanic la această disciplină sportivă.

            Revenind la volumul Marea Renaștere menționăm că acesta reprezintă sinteza proiectului său de țară, o lectură indispensabilă pentru toți cei care gândesc și acționează în spirit național, românesc. Este un program suveranist-patriotic  despre noi și pentru noi. În discursul său, Călin Georgescu  aprecia că înțelegerea momentului, pe care-l traversăm obligă la acțiune, la atitudine, în spiritul științei și al rigorii (după îndemnul lui Spiru Haret) și al conștiinței muncii ( exemplul dat de Simion Mehedinți), pentru că doar munca aduce valoare.

            La prezentarea cărții, Călin Georgescu a fost însoțit de profesorii universitari Cristian Troncotă, Corvin Lupu și Lucian Giura, specialiști în istoria națională, cei care în luările de cuvânt, respectând adevărul istoric, bazat pe documente imbatabile, au făcut o trecere în revistă a ultimilor trei decenii din istoria României. Constatările au fost unanime: țara se află astăzi în momente extrem de dificile. Toți cei care sunt capabili de o judecată dreaptă, „fără îndoctrinări”, în spiritul dictonului „Sine ira et studio” („fără ură și părtinire”), de a face o analiză a stării economice a României, pot constata întreaga prăbușire a acesteia, într-un abis fără fund. Aruncând o privire în jur observăm o configurație morală coborâtă, o țară în care comandamentul etic lipsește, o societate complet debusolată. Se constată că după treizeci și trei de ani, politicienii noștri sunt prizonierii unei gândiri strâmte, individualiste, călăuziți de un cras materialism. Marea masă a celor de jos, a fost cuprinsă, de-a dreptul invadată, de o sărăcie de nedescris. Se ridică întrebarea  care este cauza generatoare a  aceastei îmbătrâniri, a apatiei, a lipsei de vlagă, a acestor capete plecate, a aerului de învinși pe care le întâlnești pretutindeni în țară? Cauza o aflăm în așteptările lor  înșelate?!  Răspunsul ni-l dă o mare personalitate a contemporaneității: „Nu întrebați ce poate să facă țara pentru voi, întrebați-vă ce puteți face voi pentru țară”  (John F. Kennedy, 1960).

A fost o perioadă când România era un stat mic, iar noi un popor fărâmițat, rupt în bucăți și aservit de stăpâniri străine. Dar, deasupra tuturor nelegiuirilor cu care ne-am confruntat, plutea o rază de speranță. Eram capacitați, pătrunși de o formulă magică, de o speranță divină pentru ziua ce urma, o năzuință comună: idealul național. Astăzi ideea națională a fost abandonată? Facem parte din Uniunea Europeană, din NATO, suntem europeni, dar în primul rând români. Suntem adepții principiului unitate în diversitate.

            În final cităm dintr-un contemporan: „Reflecția asupra cărții lui Călin Georgescu ne îndeamnă să nu uităm niciodată că ne-am născut români, că a fi român presupune și îndatorirea de a îmbrăca haina românismului și de a-l apăra”.

                                                                                                            Lucian Giura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor
20 aprilie 2023 la 13:48
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 10 ore
Ghidul Michelin: Muzeul Astra – Locul I în topul muzeelor din România. Brukenthal ocupă locul IV
Noua ediție a Ghidului Verde Michelin dedicată muzeelor și turismului cultural din România plasează Muzeul Astra din Sibiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Patru spectacole de la “Radu Stanca”, în selecția Festivalului Național de Teatru organizat de UNITER
Patru dintre cele mai noi producții ale Teatrului Național "Radu Stanca" au fost selectate să participe la cea...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 zile
Cristianul răsună din nou: șase concerte de orgă în biserica fortificată, în cadrul proiectului „Muzica în Bisericile Fortificate”
Vara aceasta, biserica fortificată din Cristian, una dintre cele mai valoroase din Transilvania, devine din nou spațiu viu...
Cultură
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 zile
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 zile
Proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” debutează în tabăra de la Păltiniș cu activități culturale și ecologice pentru tineri din mediul rural și urban
În perioada 8 – 10 iulie, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Racovița și Școala Gimnazială...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Festivalul de Teatru continuă pe Scena Digitală. “Pâinea din cer / Mana” și “Nunta însângerată” – premierele lunii iulie
Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică, circ și dans a Teatrului Național "Radu Stanca" și a...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 zile
„Dansul Corbilor” (ediția a XIII-a), în curtea Căminului Cultural Roșia
Vineri, 4 iulie, începând cu ora 18, în curtea Căminului Cultural din Roșia se va desfășura cea de-a...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 zile
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 5 zile
Muzeul Național Brukenthal, închis în două zile de miercuri
Muzeul Național Brukenthal anunță că în zilele de miercuri, 2 iulie și miercuri, 9 iulie 2025, toate sediile...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 5 zile
Brăileanca Ana Maria Mircea a câștigat Trofeul Florile Oltului – 2025
15 soliști de muzică populară (Ioana Balaszi, Alexandra Trăilescu, Ana Maria Mircea, Andrada Cinăzan, Diana Baltag, Daria Drăgoi,...
Actualitate
3 min de citit
acum 6 zile
Preotul Constantin Necula se alătură campaniei antistigmă a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Sibiu: „Este nevoie de noi toți pentru noi toți”
Preotul Constantin Necula, președinte al Asociației Crucea Albastră și unul dintre cei mai activi promotori ai dialogului spiritual...
Actualitate
2 min de citit