Încă nu s-au stins pe deplin ecourile ediției 2025 a Făgăraș Fest, ce s-a desfășurat în zilele sfârșitului de săptămână ce a trecut, la Sebeșu De Sus – Valea Moașei (comuna Racovița), ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că activitățile incluse în program au fost deosebit de apreciate de participanți.
Participanți a căror număr n-a fost deloc unul neînsemnat, peste 7.000 de persoane (din care, 3.500 – participanți unici, mulți prezenți la activități în fiecare zi), iubitori ai muntelui, naturii, muzicii și întâlnirilor autentice, făcând din poiana de pe Valea Moașei, de la poalele Masivului Suru, un spațiu viu, plin de râsete, dans, curiozitate și momente de neratat.
Activități diverse, pentru toate gusturile
În programul pregătit pentru vineri, organizatorii au inclus un concert Subcarpați, proiecția documentarului Arhitecții Naturii, o poveste emoționantă despre reintroducerea castorilor și zimbrilor în Munții Făgăraș, dar și un dialog autentic cu specialiștii Adrian Aldea, manager departament reintroducere specii, și Liviu Ungureanu, specialist reintroducere castori.
Sâmbătă, trupa Vama a adus bucurie și mișcare în aerul curat al serii de munte, completată de atmosfera sonoră creată de DJ Raul Carpiuc și de artiști locali.
Revenind la cifrele acestei ediții, trebuie amintit faptul că tururile ghidate incluse în program au atras peste 1.200 de participanți, oameni interesați de natură și dornici să o exploreze și să o înțeleagă. Au fost organizate 27 de tururi ghidate, conduse de 15 ghizi, ce au purtat participanții prin păduri și locuri neștiute. Cel mai popular a fost turul nocturn, cu și despre lilieci, unde participanții au putut vedea lilieci zburând aproape de ei, o experiență care a stârnit uimire sinceră. De asemenea, s-au desfășurat și tururi despre floră, faună, insecte, păsări, dar și plimbări pentru descoperirea culturii și identității satului Sebeșu de Sus.
Competiția „Exploratorii Munților Făgăraș” a fost una dintre cele mai îndrăgite activități din programul festivalului, o aventură pentru copii și adulți în care 3.600 de participanți ghidați de zece profesori din comunitățile locale (școlile gimnaziale din Racovița, Arpașu, Porumbacu de Jos, Bradu, Avrig, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig, Școala Primară Sebeșu de Sus), au pornit pe urmele naturii. Concursul a propus participanților zece probe interesante, care le-au antrenat concurenților privirea, curajul de a lucra în echipă și bucuria descoperirii, o întâlnire cu muntele în forma lui cea mai vie.
În paralel, tobele djembe și jocurile de ritm din cadrul atelierului de percuție au creat un spațiu de conexiune între generații, un loc în care muzica s-a simțit, nu s-a cântat, și toată lumea a fost binevenită, indiferent de experiență.
În cadrul festivalului au mai fost 17 ateliere organizate de meșteșugari și producătorii locali, precum și 9 ture ghidate pe bicicletă, organizate de un antreprenor local.
Ca și la celelalte ediții, Făgăraș Fest a avut și un spațiu special pentru întrebări importante, gânduri împărtășite și soluții care prind rădăcini în realitate, în cadrul căruia s-au desfășurat dezbaterile și prezentările Carpathia Talks. Anul acesta au fost patru asemenea momente, iar discuțiile purtate au fost, printre altele, despre conviețuirea cu animalele sălbatice, felul în care natura poate susține economia locală etc.
Cu gândul la sustenabilitate
Sustenabilitatea festivalului este un aspect care preocupă tot mai mult, iar organizatorii sunt mereu în căutare de soluții și idei care să ducă evenimentul în această direcție.
Făgăraș Fest 2025 a fost un festival fără plastic: paharele au fost returnabile, tacâmurile și ambalajele reciclabile, iar participanții au fost încurajați să adopte un comportament responsabil față de natură.
Măsura introducerii unui mijloc de transport care să asigure transferul participanților către și dinspre locul festivalului, la sau de la stațiile CFR și localitățile din zonă, a fost deosebit de inspirată și a oferit doritorilor varianta unei călătorii în ritm lent, departe de agitația mașinilor, pe un drum care a unit locuri și oameni, cu gândul la un viitor mai verde.
Participanții s-au cazat în campingul din proximitatea festivalului, unde au fost aproximativ 400 de corturi, la pensiunile și casele de oaspeți din zonă.
Dincolo de cifre, festivalul a fost despre oameni. Din totalul participanților, 800 au fost din comunitatea, localnici, membri ai ansamblurilor și familiile acestora. În festival au fost 18 mici producători și comercianți locali, 46 de voluntari, și o echipă dedicată din Fundația Conservation Carpathia.
Locuri pentru liniștea sufletului și amintiri memorabile
Festivalul din acest an a propus participanților și experiența Susur, o instalație creată de Atelier Vrac direct pe râul Moașa, care a stârnit curiozitate și zeci de momente de interacțiune între participanți. O construcție temporară, inspirațională și interactivă, instalația i-a invitat pe vizitatori să traverseze apa, să o asculte și să o privească cu mai multă atenție. A devenit nu doar un loc de popas, ci un spațiu de reflecție, o formă de dialog tăcut între oameni și peisajul care-i înconjoară.
Totodată, totemul-simbol al Făgăraș Fest, nelipsit din miile de fotografii ale participanților, a fost reimaginat cu sensibilitate artistică de Diana Bobeș.
Și expoziția de fotografie „Întâlniri memorabile prin Munții Făgăraș” a reprezentat un reper al ediției, aici fiind un spațiu de liniște și reflecție. Realizată ca parte din albumul cu același nume, expoziția a spus povestea unei călătorii care pornește din satele de la poalele munților și urcă spre pădurile virgine, crestele înalte și văile izolate ale Făgărașilor. În imagini, vizitatorii au descoperit atât oameni care păstrează vii meșteșugurile și tradițiile, cât și fauna sălbatică, de la specii emblematice precum cerbul sau râsul, până la zimbri și castori, readuși aici după mari eforturi de conservare. A fost una dintre atracțiile discrete, dar cu ecou profund, care a completat experiența festivalului cu o doză de emoție autentică.
Făgăraș Fest 2025 a fost organizat de Fundația Conservation Carpathia, Primăria comunei Racovița, în parteneriat cu Alpha Bank și cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Poșta Română, Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov, AsociațieiSalvatorilor Montani România, Voluntariat Brașov.
Cotidianul Tribuna a fost partener media al festivalului.
D.F.