Articol
Zilele trecute, o delegaţie din Ţara Oltului (zona de sud a judeţului Sibiu) a efectuat o deplasare în departamentul Cotes d`Armor (Bretania, Franţa), pentru a participa la două importante proiecte europene, coordonate de Primăria comunei Ploeuc-L`Hermitage şi Asociaţia La Belle du Lie. Din delegaţia sibiană au făcut parte aleşi locali, oameni de afaceri, angajaţi ai administraţiei publice locale, un reprezentant al presei,precum şi o grupă a Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”. În cele şapte zile ale vizitei în Franţa (6 – 13 septembrie), toţi membrii delegaţiei au făcut eforturi deosebite pentru a-şi reprezenta cât mai bine ţara şi regiunea în care trăiesc, pentru a face cunoscute gastronomia locală, tradiţiile, obiceiurile, pentru a împărtăşi celorlalţi participanţi din experienţele lor profesionale şi nu numai, pentru a învăţa lucrurile bune de la ceilalţi etc.
În Franţa, delegaţia Ţării Oltului s-a alăturat altor delegaţii europene participante la cele două proiecte (Polonia şi Cehia), dar şi delegaţiilor de pompieri din România (judeţul Alba)) şi Polonia, implicate într-un alt proiect deulat în aceeaşi perioadă.
„Nos seniors connectes” – prima mobilitate din proiect
Cea mai importantă parte a delegaţiei din Ţara Oltului a fost reprezentată de un grup din oraşul Avrig, ce a participat la prima mobilitate din cadrul Proiectului European Erasmus + „Nos seniors connectes”. Acest proiect este coordonat de Primăria comunei Ploeuc – L Hermitage (departamentul Cotes d`Armor – Bretania, Franţa), iar parteneri sunt primăriile din Pledran (departamentul Cotes d`Armor – Bretania, Franţa), oraşul Avrig (judeţul Sibiu, România), comuna Bartoszice (Polonia) şi Grupul de Acţiune Locală Sfântul Ioan din Nepomuk (Republica Cehă). Finanţarea proiectului este asigurată prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene, iar gestionarea financiară şi monitorizarea acestuia este sarcina primăriei coordonatoare, cea mai experimentată (dintre cei cinci parteneri) în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene.
Prin activităţile incluse în proiect se doreşte evidenţierea modalităţilor pe care instituţiile locale şi naţionale, precum şi celelalte organismele implicate le-au pus în practică pentru a evita izolarea de restul societăţii a persoanelor de vârsta a treia, în contextul pandemiei Covid – 19, precum şi reintegrarea acestei categorii în viaţa socială normală a comunităţii.
Cu acest prilej, delegaţia oraşului Avrig (Mirela Lavinia Frâncu – inspector în cadrul Primăriei oraşului Avrig, Sanda Maria Grigoraş- consilier local, Mihaela Maria Bobiţă şi Lucian Şchiopu – reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul primăriei oraşului Avrig şi Gheorghe Dan Frâncu – reprezentat al presei locale) a vizitat mai multe aşezăminte de ocrotire pentru persoanele vârstnice şi persoane cu dizabilităţii, a avut întâlniri cu responsabili în domeniul protecţiei şi asistenţei sociale locale şi departamentale, a aflat detalii despre programele şi măsurile implementate la nivel local pentru evitarea izolării persoanelor vârstice în contextul pandemiei mondiale Covid – 19. Lucrătorii din domeniul asistenţei sociale au avut prilejul de a afla modălităţile aplicate de gazdele franceze pentru gestionarea cât mai eficace a problemelor persoanelor vârstnice, cel mai greu afectate de actuala pandemie, au putut lua la cunoştinţă diverse exemple de bunăpractici, au împărtăşit, alături de ceilalţi participanţi europeni, modalităţile proprii de acţiune pentru situaţii similare ce pot apărea etc.
Românii au fost extrem de încântaţi de activităţile incluse în programul mobilităţii, apreciază la superlativ organizarea şi dotarea centrelor speciale de îngrijire şi ocrotire a persoanelor vârstnice vizitate, au învăţat lucruri frumoase şi deosebit de folositoare pentru activitatea profesională, experienţa de care au avut parte fiind considerată foarte folositoare şi importantă.
Proiectul European Erasmus + „Nos seniors connectes” va continua cu alte activităţi, ce se vor desfăşura în România, Polonia şi Cehia.
Alături de specialiştii în producţia de cartofi
Cel de-al doilea proiect cu participare românescă a fost „Valorisation de la Pomme de Terre”, un proiect Leader, gestionat de Asociaţia „La Belle du Lie” (Ploeuc – L`Hermitage),, iniţiativă a cărui scop principal a fost de a promova cultivarea şi consumul de cartofi, de a crea instrumentele necesare pentru valorificarea cartofului şi structurarea sectorului productiv. (Zona comunei Ploeuc – L`Hermitage este recunoscută în întreaga ţară pentru cultura de cartofi, aici fiind organizaţi şi unii dintre cei mai importanţi cultivatori de cartofi de sămânţă din Bretania.)
Pe lângă gazdele franceze şi partenerii din Ţara Oltului (România), la desfăşurarea acestui proiect şi-au adus contribuţia şi polonezii din comuna Ostroda.
Grupul român ce a răspuns invitaţiei organizatorilor şi a făcut deplasarea pentru proiectul “Valorisation de la Pomme de Terre” a fost compus din Florin Lăzăriciu şi Bogdan Carcaliciu – agricultori din Porumbacu de Sus, Dorin şi Lina Magda – antreprenori din Cârţişoara, Constantin Aurelian Văcariu – primarul comunei Arpaşu de Jos şi Daniela Văcariu – specialist în cadrul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu.
Alături de ceilalţi oaspeţi, românii au vizitat mai multe societăţi şi cooperative agricole din departamentul Cotes d`Armor, fiexare cu specificitatea şi caracteristicile sale. Au fost vizitate societăţi specializate pe producţia agricolă (cereale, fructe, legume etc), ferme zootehnice, depozite pentru legume şi fructe, societăţi specializate în procesarea şi ambalarea producţiei agricole etc. Românii s-au arătat interesaţi de procesele de cultivare, recoltare şi stocare a producţiei, utilaje şi forţa de muncă necesară, soiuri şi varietăţi de produse, proiectele accesate de agricultori şi modaliatea de obţinere a surselor de finanţare, de structura “lanţului” dintre producător şi beneficiarul final – consumatorul, dar şi de alte aspecte. Încă o dată, românii au putut observa că asocierea dintre producători nu poate fi
decât benefică pentru fiecare parte, atunci când se respectă nişte principii sănătoase, aplicate în baza unor reglementări juridico – economice normale şi morale.
“Sărbătoarea Cartofului 2022” – peste 30.000 de participanţi şi 650 de voluntari
Gazdele din comuna Ploeuc – L`Hermitage au programat în aceeaşi perioadă activităţile din cadrul celor trei proiecte europene astfel încât toţi participanţii să poată fi prezenţi şi la cea mai importantă sărbăoare organizată în cinstea cartofului (10 – 11 septembrie).
Ajunsă în acest an la cea de-a opta ediţie, „La Pomme de Terre en Fete 2022” („Sărbătoarea Cartofului 2022”) a adunat peste 30.000 de participanţi din întreaga ţară şi mai multe state europene, oameni veniţi să asiste la diversele programe artistice, să-şi cumpere cartofi, să viziteze standuri cu diverse produse traiţionale, să asiste la diverse demonstaţii meşteşugăreşti, să viziteze expoziţii de pictură şi fotografie despre cartofi, să afle detalii despre vechi soiuri de cartofi şi modalitatea de păstrare/conservare a acestora sau să participe la diverse jocuri şi concursuri.
Toate acestea s-au desfăşurat într-o comună a cărei populaţii depăşeşte puţin 3.000 de locuitori, dar care a reuşit să adune 650 de voluntari la „Sărbătoarea Cartofului”, oameni ce, alături de autorităţile locale, producători şi mulţi agenţi economici, au pus în mişcare un mecanism cu adevărat impresionant.
„Sărbătoarea Cartofului” se organizează la fiecare trei ani.
Ansamblul Folcloric „Purtata Avrigului” – statut de „invitat special”
O contribuţie importantă la realizarea programului artistic din cele două zile ale sărbătorii a avut-o şi grupa Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”. Alături de un grup vocal din Polonia, dansatorii români au animat în cinci rânduri programul artistic, iar spectatorii au răsplătit cu aplauze calde fiecare evoluţie. În afara spectacolelor prezentate pe scenele „Sărbătorii Cartofului 2022”, Ansamblul Folcloric „Purtata Avrigului” a susţinut alte nouă reprezentaţii în diverse alte localităţi din Bretania şi patru spectacole la diverse centre de ocrotire pentru persoanele de vârsta a treia. În plus, toţi membri ansamblului au fost invitaţi să participe la parada festivă orgaizată în cadrul sărbătorii.
Statutul de „invitat special” primit din partea gazdelor franceze a fost onorat cu prisosinţă, dansatorii români reuşind să-şi reprezinte foarte frumos ţara şi locul de provenienţă, tradiţiile şi obiceiurile locale, francezii fiind cu adevărat impresionaţi de valoarea artistică a tuturor prestaţiilor (membrii ansamblului, alături de alţi reprezentanţi ai delegaţiei Ţării Oltului, au participat şi la două întâlniri de lucru organizate la primării din regiunea Bretaniei, unde au discutat despre importanța conservării idenității naționale si unde au fost felicitați pentru modul in care reuşesc să-şi păstrăze tradițiile, jocul tradiţional.)
Slănină cu pită şi ceapă roşie, carne şi cârnaţ la borcan, pită cu unsoare – specialităţi culinare româneşti la standul dedicat cooperărilor internaţionale. Rachiul şi afinata au fost la mare căutare
Participanţii la „Sărbătoarea Cartofului 2022” au avut prilejul să guste preparate româneşti, la standul cu produse tradiţionale organizat în cadrul zonei dedicată cooperărilor internaţionale. Astfel, prin grija membrilor delegaţiei din Ţara Oltului, vizitatorii au gustat slănina afumată cu ceapă roţşie, brânza de burduf, pita cu unsoare şi ceapă, carnea şi cârnaţul la borcan, pecia afumată, salamul de casă, dar şi diverse sortimente de rachiu, afinată, zmeuraă sau vişinată. Produsele oferite pentru testare au fost deosebit de apreciate, iar standul a fost ,în cea mai mare parte a timpului, foarte animat.
De asemenea, grupul ce a fost prezent a oferit celor interesanţi şi diverse materiale promoţionale despre România, dar a desfăşurat şi diverse alte activităţi de promovare a zonei.
În afara activităţilor incluse în cele două proiecte, delegaţia Ţării Oltului, alături de celelalte grupuri prezente la această mobilitate, au fost primite de oficialităţile administraţiei publice locale din mai multe localităţi bretone (Ploeuc – L`Hermitage, Pledran, Pleneuf/-Val-Andre), precum şi de înalţi reprezentanţi ai Consiliului departamental Coter d`Armor. Oficialităţile franceze au dorit să afle detalii despre proiectele aflate în derulare şi au oferit, la rândul lor, detalii despre diversele cooperări internaţionale în care sunt implicate.