Atenţie la comercializarea şi consumul de alimente specifice Postului de Crăciun

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Având în vedere volumul mare de produse ali­mentare din aceste sorti­mente care se regăsesc la procesare sau în distri­buţie pe piaţa de consum, există riscul ca pe parcursul lanţului alimentar unele produse să fie supuse contaminării cu microor­ganisme sau prin conta­minanţi naturali care sunt introduşi accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Din acest motiv este absolut necesar ca securi­tatea şi siguranţa produ­selor alimentare să poată fi realizate şi controlate prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit.

În aceeaşi măsură pentru prevenirea apariţiei unui disconfort alimentar, sau toxiinfecţii alimentare  sunt responsabilizaţi, în con­textul normelor sanitare veterinare şi pentru sigu­ranţa alimentelor şi con­sumatorii de alimente specifice acestei perioa­de, cu respectarea unor recomandări care se referă la:

– achiziţionarea alimen­telor de origine non-ani­mală specifice postului numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar-vete­rinar, care garantează, prin examen de specialitate, calitatea şi salubritatea acestora, evitând comerţul "stradal"(atenţie la sucuri sau diferite produse con­servate la domiciliul unor comercianţi, neautorizaţi);

– citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe eti­chetele produselor alimen­tare ambalate, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, pre­parare corectă şi termenul de valabilitate;

– păstrarea corectă a alimentelor pentru a evita deprecierea calitativă,în frigider, în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz;

– evitarea manipulării ali­mentelor de către per­soane care prezintă mo­dificări în starea de sănă­tate, sau leziuni la nivelul degetelor de la mâini;

– păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor (mese, blaturi,veselă, etc);

– folosirea la prepararea alimentelor numai a apei potabile;

– spălarea atentă a fructelor şi a zarzavaturilor folosite în reţetele culinare sau când acestea se consumă crude;

– asigurarea condiţiilor de protecţie necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate con­su­mului protecţie faţă de insecte, rozătoare, sau alte animale;

– gestionarea corectă a resturilor menajere;

Cu referire la aprovi­zionarea cu peşte sau produse din peşte, ali­mente care se pot con­suma în anumite zile din perioada Postului, atenţio­năm ca populaţia să cunoască următoarele:   

Peştele se comercia­lizează în stare vie, refri­gerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată etc. Comer­cializarea acestuia este admisă numai în unităţi specializate, sau secţii ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar-vete­rinar.

Peştele în stare vie se păstrează în vase speciale cu apă, nu mai mult de
24 de ore.

Suprafaţa peştelui tre­buie să fie curată, fără lovituri şi semne de boală, solzii de culoarea naturală, caracteristică speciei date şi să fie lipiţi strâns de corpul peştelui.

Nu cumpăraţi peşte, dacă are ochii tulburi sau urechile dezlipite de branhii, dacă are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsînd urme care nu mai revin la normal.

Peştele refrigerat este acel peşte la care tempe­ratura corpului în profun­zimea ţesutului muscular variază de la minus un grad Celsius la plus 5 grade Celsius.

Nu cumpăraţi peşte re­frigerat cu leziuni meca­nice, cu consistenţă slab compactă, cu miros de fermentare în branhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios).

Peştele congelat se con­sideră acel peşte procesat la care temperatura în profunzimea ţesutului muscular este coborâtă până la minus 18 grade Celsius cu menţinerea calităţii gustative şi a valorii nutritive a peştelui viu.

Nu cumpăraţi peşte congelat cu prospeţime îndoielnică, cu miros de rânced, cu nuanţă gălbuie a pielii şi a stratului de grăsime, precum şi cu gust amar.

Verificaţi pe etichetă data recoltării şi data congelării.

Peşte în conserve şi semiconserve ambalat în cutii metalice sau din sticlă este divers: conserve natu­rale, conserve din peşte în suc propriu, conserve din peşte cu adaos de ulei vegetal, conserve din peşte în sos de tomate, şprot în ulei, semiconserve cu diferite adaosuri şi multe altele.      

Nu cumpăraţi conserve fără etichete, în cutii ruginite, cutii deformate, bombate şi cu erme­ticitatea deteriorată. 

Nu consumaţi conserve şi semiconserve din peşte înainte de a verifica as­pectul exterior (miros, cu­loare), precum şi conţinutul (gustul), consistenţa (uni­for­mitatea şi densitatea) acestora.

Sortimentele de peşte sunt însoţite obligatoriu de certificat de confirmitate privind calitatea, originea acestuia şi valabilitatea, eliberat sub responsa­bilitatea operatorului eco­nomic furnizor.

Protejarea populaţiei este asigurată permanent de personalul de specia­litate din cadrul D. S. V. S. A. judeţene, prin monito­rizarea şi efectuarea de acţiuni de control tematice, cu referire la respectarea normelor de funcţionare şi igienă în unităţile furni­zoare de materii prime, în unităţi de procesare a produselor alimentare de origine nonanimală, unităţi de depozitare şi comer­cializare, pieţe agroali­mentare şi alte obiective care pot fi considerate în anumite condiţii cu risc alimentar, precum şi prin analize la laboratoare acreditate, din probe recoltate din materii prime şi produse finite, pentru examene microbiologice, fizico-chimice, determi­narea aditivilor, a conta­minanţilor, pesticide, rezidii de metale grele, mico­toxine, medicamente, or­ganisme modificate gene­tic, radioactivitate, etc.

 

     Dr. Penţea Ioan Viorel –  Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu  

21 noiembrie 2022 la 17:25
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 10 minute
Accident lângă Sărata. O femeie de 80 de ani și un bărbat de 81 de ani, transportați la spital
Pe DN1 la intersecția cu drumul spre localitatea Sărata a avut loc astăzi un accident produs ca urmare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 1 oră
Cod portocaliu de caniculă în județul Sibiu: temperaturi de până la 40 de grade și disconfort termic accentuat
Județul Sibiu se află sub avertizare cod portocaliu de caniculă, emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru perioada...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 oră
Deoarece au rămas fără medic de familie în comună, cârțenii cu nevoi medicale sunt sfătuiți să meargă la doctor în Arpașu de Jos
Demersuri laborioase și eforturi deosebite au fost făcute de conducerea administrativă a comunei Cârța pentru a convinge un...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Bilanțul primei zile de transport metropolitan: câți călători au circulat pe cel mai solicitat traseu
Marți, 1 iulie a fost prima zi în care autobuzele Tursib au operat pe primele 5 trasee ale...
Actualitate
3 min de citit
Autor Mihai POP
acum 3 ore
FOTO-VIDEO / Poate vă era dor de Fanfara din Turnișor!
Cunoscută și sub numele de „Fanfara sașilor”, Neppendorfer Blaskapelle și-a reluat deja tradițional recital de vară în Parcul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Activități educative și distractive, la Filiala Bibliotecii ASTRA din Vasile Aaron. Ce au pregătit bibliotecarii pentru cei mici
Pentru că sunt în vacanță și au mult timp la dispoziție, Biblioteca ASTRA, filiala din Vasile Aaron le-a...
Actualitate
1 min de citit
acum 3 ore
Activități sportive în programul Zilelor Culturale ale Orașului Tălmaciu
La fel cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, Zilele Culturale ale Orașului Tălmaciu – 2025 vor avea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Turul Ciclist al Sibiului închide străzi și parcări în oraș. Pe unde nu putem circula în aceste zile
Începând de astăzi și până duminică, în Sibiu și împrejurimi se va desfășura Turul Ciclist al Sibiului, eveniment...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
acum 16 ore
Drama de a avea propriul „Rembrandt” la bloc: „Am mutat mobila ca să pot scoate tabloul din casă”
Mircea Codrea e un personaj de poveste pe care l-am descoperit în postarea săptămânală de pe pagina de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 16 ore
Reforme fiscale în două etape guvernul promite stabilitate și evitarea crizei. Cheltui cu 30% mai mult?
Guvernul României va introduce începând cu 1 august 2025 un pachet extins de măsuri fiscale care vizează creșterea...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 19 ore
Centrul Militar Județean, renovare energetică de aproape 6.000.000 lei
Centrul Militar Judeţean Sibiu va beneficia de lucrări de renovare energetică în valoare totală de 5.922.781,13 lei, transmite...
Actualitate
3 min de citit