Atelier de jurnalism comunitar la Biblioteca ASTRA

Acasa >

Articol

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, American Corner Sibiu și  Asociația Capital Cultural, în parteneriat cu Ambasada S.U.A. în România, ULBS și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu anunţă că organizează ateliere pentru tinerii interesați de jurnalismul comunitar. Sunt disponibile 20 de locuri.  
Atelierele vor avea loc săptămânal în perioada aprilie-mai 2025, pe parcursul a cinci săptămâni, câte două ore per sesiune, la American Corner Sibiu, din incinta Bibliotecii Județene ASTRA.
 
Activitățile vor fi susținute de Oana Ciucă Lázár, redactor-șef al revistei Capital Cultural, jurnalist și corespondent Radio România Cultural.
Grupul-țintă este reprezentat de elevi de liceu și studenți cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.
Organizatorii spun că atelierele le oferă celor interesaţi o introducere în fundamentele jurnalismului comunitar. În cadrul întâlnirilor se va pune accent pe importanța și puterea povestirii, dar și pe procesul jurnalistic care include numeroase etape, pornind de la colectarea și procesarea informațiilor la distribuirea acestora în spațiul public.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Înscrierile se realizează în perioada 2-10 aprilie 2025, la adresa de e-mail: american.corner@bjastrasibiu.ro. Programarea atelierelor săptămânale va fi elaborată după finalizarea înscrierilor, în acord cu participanții înscriși și formatoare.

Seria de ateliere de jurnalism comunitar oferă tinerilor îndrumări detaliate privind tehnicile de redactare. Aceștia vor efectua exerciții practice pentru dezvoltarea abilităților jurnalistice esențiale: comunicare eficientă, entuziasm, încredere, atenție la detalii, alfabetizare digitală, obiectivitate, raționament logic, raportare și rezolvare de probleme.

Participanții vor învăța cum să identifice povești semnificative pentru comunitățile lor și să le transmită folosind formatul scris/ audio/ video. De asemenea, vor efectua cercetări în comunități pentru a descoperi poveștile relevante, parcurgând etapele esențiale acestui demers: planificare, elaborare, redactare, editare. Se va urmări înțelegerea importanței feedback-ului și însușirea procesului de urmărire a impactului poveștilor lor.
Cea mai bună selecție a poveștilor realizate de participanți va fi publicată în revista Exercițiul 18 și/sau pe blogurile Capital Cultural și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. *
Proiectul este finanţat de către Departamentul de Stat al S.U.A.

Autor
02 aprilie 2025 la 12:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 7 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit