Articol
foto: facebook/Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene
Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene a lansat două apeluri de proiecte în valoare de peste 60 milioane euro, în cadrul Programului “Sănătate” care vor permite oferirea de servicii de calitate pacienţilor.
“Ambele apeluri asigură finanţarea de măsuri care răspund unor nevoi acute ale sistemului sanitar. Îngrijirile paliative și serviciile de îngrijire la domiciliu sunt subdezvoltate, fiind esențiale pentru a asigura o viaţă de calitate celor care se au nevoie de ele. O altă problemă care trebuie remediată este îmbunătăţirea accesului la serviciile medicale de bază: medicina de familie, medicina comunitară, ambulatoriile și serviciile de prevenţie. Asigurăm prin Programul Sănătate peste 60 milioane de euro pentru a finanţa îmbunătăţirea și dezvoltarea acestor servicii care vor avea efecte semnificative atât pentru pacienţi şi familiile lor, dar vor contribui și la reducerea presiunii asupra sistemului sanitar. Investiţiile vor contribui la eficientizarea serviciilor medicale dar şi la formarea a peste 15.000 de specialişti – medici, dar și personal auxiliar”, a declarat ministrul investiţiilor și proiectelor europene, Marcel Boloş.
Finanțările acordate în cadrul acestui apel vor ajuta la îmbunătăţirea și dezvoltarea serviciilor de reabilitare, îngrijire paliativă, îngrijiri la domiciliu şi spitalizare prelungită de care au nevoie pacienţii cu boli cronice.
Se va finanţa dezvoltarea de instrumente de lucru care să ducă la creşterea accesibilităţii şi eficacităţii serviciilor, ca ghiduri, protocoale şi trasee integrate ale pacientului în sistem sau instrumente de lucru care să asigure colaborarea interdisciplinară în îngrijirea bolilor cronice.
Pentru îmbunătăţirea serviciilor vor beneficia de sprijin și instruire peste 4.700 de medici, asistenți medicali, fiziokinetoterapeuţi, kinetoterapeuţi, psihoterapeuţi, psihologi, asistenţi sociali, navigatori de pacienţi, maseuri, profesori de cultură fizică medicală, tehnicieni imagistică/echipamente de recuperare etc.
Solicitanții eligibili în cadrul apelului sunt instituţiile publice de învăţământ superior de medicină şi farmacie acreditate, unităţile sanitare publice (spitale clinice cu activitate universitară care au competenţe în domeniile vizate), instituţii publice de învăţământ superior acreditate care au în structură facultăţi de medicină sau au competenţe în aceste domenii.
Valoarea totală eligibilă a unui proiect trebuie să fie de minimum 200.001 euro. Valoarea maximă va fi între 5,43 milioane euro și 9,61 milioane euro, în funcţie de măsuri finanţate în proiect. Proiectele vor putea fi depuse în sistemul informatic MySMIS până la data de 23 iunie 2025.
Tot din Programul Sănătate, prin intermediul unui alt apel, MIPE finanţează şi investiţii în infrastructura publică a unităţilor sanitare care furnizează servicii de paliaţie. Alocarea apelului este de 58,68 milioane euro, iar perioada de depunere a proiectelor a fost extinsă până la data de 30 mai 2025.
Un alt apel, de 44,3 milioane de euro, mai transmite MIPE, va asigura formarea a peste 10.350 de specialişti care vor asigura servicii medicale de bază, ca: medicina de familie, medicina comunitară, ambulatoriile și serviciile de prevenţie. Este finanţată dezvoltarea de ghiduri şi protocoale pentru medicina de familie şi ambulatoriu şi programe de formare pentru personalul medical implicat în furnizarea acestor servicii: medici de familie, asistenţi comunitari, mediatori sanitari, personal din cabinete şcolare, specialişti în sănătatea mintală şi personal implicat în îngrijirea mamei și copilului.
Proiectele vor putea fi depuse de instituţii publice de învăţământ superior cu competenţe în domeniile vizate şi institute sau instituţii medicale publice din subordinea Ministerului Sănătații care au competențe în domeniile vizate.
Valoarea minimă eligibilă a unui proiect finanţat va fi de 200.001, iar valoarea maximă va fi între 1,67 milioane și 15,87 milioane, în funcție de acțiunile finanțate. Proiectele vor putea fi depuse până la data de 30 iunie 2025, în sistemul informatic MySMIS.