Articol
În 1873, pe 14 iulie, prin Înaltul Decret Nr. 1303 emis de către principele Carol, se înființa prima secții de telegrafiști militari. Telegrafia a avut un rol crucial în toate conflictele și operațiunile militare, evoluând odată cu tehnologia și adaptându-se la noile provocări. Ca atare ziua de 14 iulie a devenit ziua dedicată celor care asigură vitala comunicare în cadrul Forțelor Armate.
Ziua Transmisioniștilor Militari este și o zi în care se reiterează, an de an, importanța misiunii acestor militari, care se alătura componentelor esențiale de securitate și apărarea națională. În zilelor noastre, în era digitalizării extinse, ciberspațiul – al cincilea domeniu în care un război se poate desfășura, după sol, mare, aer și spațiu – această specializare este cruciașă în asigurarea rezilienței rețelelor de comunicații naționale și nu numai.
Certificare profesională
În urmă cu patru zile la Școala Militară – Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică din Sibiu se susțineau examenele de certificare a calificării profesionale. Elevii de la programul de studii postliceale pentru formarea maiștrilor militari au demonstrat însușirea cunoștințele din domeniul ales, arătând că sunt pregătiți să treacă de la stadiul de elev la cel de cadru militar al Armatei Române. Pentru a deveni transmisionist militar, este necesară o pregătire riguroasă și o continuă perfecționare. În cadrul programelor de formare și specializare, exercițiile și antrenamentele transmișioniștii militari sunt vitale pentru menținerea nivelui competențelor necesare în situații critice la cel mai înalt nivel, așa cum au demonstrat acești militari în cadrul misiunilor internaționale de menținere a păcii, participând în diverse teatre de operațiuni, alături de aliații noștri din NATO și UE.