ANA VECERDEA ARDELEAN, dăscăliţa şi scriitoarea cu imensă iubire pentru oameni

Ana Vecerdea Ardelean este dăscăliţa care timp de 40 de ani a luminat mintea generaţiilor de elevi pe care i-a îndrumat în clasele primare la prestigiosul Colegiu Naţional Pedagogic "Andrei Şaguna" din Sibiu. 
Având vocaţie profesională, simţul datoriei, un caracter integru, domnia sa s-a dăruit cu pasiune profesiei de dascăl. 
Generaţii de elevi o stimează pentru exigenţa faţă de sine şi faţă de ei, pentru durabilitatea cunoştinţelor transmise cu care au plecat în viaţă. Dragostea pentru profesia aleasă, pentru copii, pentru şcoală nu s-a diminuat nici după pensionarea dânsei. Acum, deseori, se retrage în satul natal Topârcea, în casa părintească, unde a început să scrie cărţi dedicate copiilor. Astfel au apărut volumele de poezii: "Întreabă-mă copile!", şi "Şcoala de după şcoală". Tot despre copii şi copilărie este romanul autobiografic intitulat: "Fântâna cu cumpănă". Autoarea descrie cele mai frumoase clipe ale copilăriei sale, petrecute alături de harnicii săi părinţi şi de cele două surori, care aveau mare dragoste de carte. Dar este vorba şi despre cum învăţau elevii ciclului primar din satul Topârcea în clase simultane. Tot din această carte aflăm ce sacrificii imense făceau părinţii şi elevii din Topârcea pentru a frecventa ciclul gimnazial şi liceal în localitatea Ocna Sibiului, aflată la 9 km de satul natal al scriitoarei.
Topârcea este un sat binecuvântat de Dumnezeu, din care s-au ridicat mai multe personalităţi ale ţării noastre. Printre ele şi distinsa doamnă Lucreţia Ciobanu care, prin vocea sa inconfundabilă, a dus frumuseţea cântecului popular românesc în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Tot aici, s-a născut un exemplu deosebit de credinţă şi dragoste pentru oameni, preotul-călugăr Teofil Părăian. Deşi nevăzător, a studiat teologia la Sibiu, închinându-şi întreaga sa viaţă slavei lui Dumnezeu prin neobosita slujire duhovnicească în frumoasa Mănăstire de la Sâmbăta de Sus de lângă Făgăraş. Aici, a reuşit să scrie mai multe cărţi care cuprind învăţături de un real folos oamenilor. Aceste personalităţi au fost cunoscute de scriitoarea Ana Vecerdea Ardelean încă din  copilărie şi sunt descrise cu mare sensibilitate în cărţile sale. 
Un aport aparte la educaţia religioasă a autoarei l-a avut şi desăvârşitul preot Miron Mihăilescu din Ocna Sibiului, un adevărat izvor de lumină al satului. Pe acest preot l-a cunoscut în vremea ciclului gimnazial, când elevii din Topârcea frecventau şcoala din Ocna Sibiului. Dumnezeu i-a dăruit doamnei Ana Vecerdea Ardelean harul scrisului pe care dânsa l-a înmulţit prin muncă asiduă, prin mare voinţă şi credinţă, prin multe sacrificii. Încă din copilărie, a cunoscut ce înseamnă să fii un adevărat creştin, fiind îndrumată de părinţii şi bunicii săi spre rugăciune în biserică. Bunicul din partea mamei a doamnei Ana Vecerdea Ardelean a fost cantor la biserica din Topârcea, dar a avut şi harul de a compune versuri pentru cei care plecau în veşnicie din acel sat. 
Cunoscând foarte bine viaţa fiecărui consătean, bunicul a scris aceste poezii într-un caiet, iar doamna Ardelean ni le prezintă în cartea domniei sale intitulată sugestiv: "Sunaţi, clopotelor, lin!", alături de alte amintiri duioase datate din vremea bunicilor săi din satul natal. În această carte sunt amintite şi nişte scrieri minunate ale iubitului preot Nicolae Ilea, care a slujit în satul Topârcea. Dorind să cunoască Locurile Sfinte, unde a trăit Patimile Mântuitorul nostru Isus Cristos, doamna Ardelean a fost în călătorie la Ierusalim de unde a primit inspiraţia de a scrie cărţile: "Spre Tine, Doamne, vin…" şi "Psaltirea Maicii Domnului". 
Toate cărţile scrise de scriitoarea Ana Vecerdea Ardelean izvorăsc din dragostea pentru părinţi, pentru strămoşii noştri, pentru toţi acei care au luptat şi s-au jertfit pentru independenţa ţării, pentru dreptate şi adevăr. 
Din prea plinul sufletului său curat, ne dăruieşte cărţi care ne îmbogăţesc cunoştinţele, care ne mângâie sufletul şi ne îndeamnă spre iubire, spre credinţă. Remarcabilele cărţi "La noi acasă…", "Tată şi fiu…", "Glasurile suferinţei", scrise cu multă dăruire de scriitoarea Ana Vecerdea Ardelean, au şi mare valoare literară. Scrisul domniei sale demonstrează că în anii de şcoală a studiat cu multă atenţie şi conştiinciozitate atât literatura naţională dar şi pe cea universală. 
Prin scrierile sale autoarea, de o modestie rar întâlnită astăzi, fiind conştientă de talentul pe care-l are, a considerat scrisul său nu doar ca pe o pasiune ci şi ca o datorie faţă de semenii din mijlocul cărora s-a format ca OM. 
Consider că în literatura contemporană cărţile scriitoarei Ana Vecerdea merită să fie cunoscute de cât mai mulţi cititori şi să ocupe un loc binemeritat în biblioteca fiecăruia dintre noi. 
Sibiu, 17 noiembrie 2022
Maria Felicia – Oprişor, profesoară

Imagine intercalată
Imagine intercalată
22 noiembrie 2022 la 20:43
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 12 ore
Ansamblul „Cununa satului” (Turnu Roșu) vrea să-și mărească familia
Pentru a asigura continuitatea activității Ansamblului Folcloric „Cununa satului” – Turnu Roșu, instructorii voluntari ai grupării au luat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Ghidul Michelin: Muzeul Astra – Locul I în topul muzeelor din România. Brukenthal ocupă locul IV
Noua ediție a Ghidului Verde Michelin dedicată muzeelor și turismului cultural din România plasează Muzeul Astra din Sibiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 zile
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 zile
Patru spectacole de la “Radu Stanca”, în selecția Festivalului Național de Teatru organizat de UNITER
Patru dintre cele mai noi producții ale Teatrului Național "Radu Stanca" au fost selectate să participe la cea...
Actualitate
2 min de citit
acum 3 zile
Cristianul răsună din nou: șase concerte de orgă în biserica fortificată, în cadrul proiectului „Muzica în Bisericile Fortificate”
Vara aceasta, biserica fortificată din Cristian, una dintre cele mai valoroase din Transilvania, devine din nou spațiu viu...
Cultură
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 zile
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 zile
Proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” debutează în tabăra de la Păltiniș cu activități culturale și ecologice pentru tineri din mediul rural și urban
În perioada 8 – 10 iulie, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Racovița și Școala Gimnazială...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 zile
Festivalul de Teatru continuă pe Scena Digitală. “Pâinea din cer / Mana” și “Nunta însângerată” – premierele lunii iulie
Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică, circ și dans a Teatrului Național "Radu Stanca" și a...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 zile
„Dansul Corbilor” (ediția a XIII-a), în curtea Căminului Cultural Roșia
Vineri, 4 iulie, începând cu ora 18, în curtea Căminului Cultural din Roșia se va desfășura cea de-a...
Actualitate
2 min de citit
acum 6 zile
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 6 zile
Muzeul Național Brukenthal, închis în două zile de miercuri
Muzeul Național Brukenthal anunță că în zilele de miercuri, 2 iulie și miercuri, 9 iulie 2025, toate sediile...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 6 zile
Brăileanca Ana Maria Mircea a câștigat Trofeul Florile Oltului – 2025
15 soliști de muzică populară (Ioana Balaszi, Alexandra Trăilescu, Ana Maria Mircea, Andrada Cinăzan, Diana Baltag, Daria Drăgoi,...
Actualitate
3 min de citit