Articol
Trofeul Festivalului- Concurs "Lucreția Ciobanu”, a fost adjudecat de interpreta Alice- Olivia Ghile din Sălaj, iar sibianca Bianca Crețu a obținut Premiul de popularitate, în urma voturilor exprimate de spectatori, a anunţat Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului”.
Într-un omagiu adus Lucreţiei Ciobanu – "Doamna Munților", peste 200 de artiști au urcat pe scena Festivalului-Concurs "Lucreția Ciobanu”, în 8, 9 și 10 aprilie, cumulânt un total de 14 ore de spectacol.
Silvia Macrea, directorul festivalului, a conceput o manifestare dinamică, în cadrul căreia au făcut casă bună cântecele, jocul popular și imaginile video de arhivă. "Mă bucur că pentru cinstirea Lucreției Ciobanu am organizat cu succes și cea de-a VII-a ediție a Festivalului. Acest festival are o însemnătate specială pentru noi, Junii Sibiului, căci Lucreția Ciobanu a făcut parte din marea familie artistică Junii Sibiului, împreună au colindat lumea și au vorbit, prin cântec și joc, despre frumusețea tradițiilor românești.
Iată că în anul 2024, în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea Doamnei Munților, iar Junii Sibiului celebrează 80 de ani de activitate neîntreruptă, artiști din țara întreagă, ansambluri folclorice și tineri interpreți de muzică populară au ilustrat frumusețea folclorului din România întreagă. Calde mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această sărbătoare a folclorului românesc!”, declară Silvia Macrea.
Laureații Festivalului
20 tineri interpreți, din marile zone etnografice ale țării, au intrat în concurs în zilele de 8 și 9 aprilie, pentru a dovedi că sunt buni promotori ai cântecului popular românesc, ai diversității și autenticității lui, că dețin calităţile vocale şi interpretative necesare pentru a accede pe marile scene. Evoluțiile lor au fost apreciate de juriul de specialitate format din: prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română – președintele juriului; prof. univ. dr. Ilie Moise – etnolog, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu al Academiei Române; Carmen Popovici Dumbravă – profesor de canto la Școala Populară de Arte din Timișoara și interpretă de muzică populară; Ionuț Fulea – interpret de muzică populară, președintele Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor muzical din România, Nineta Popa Ionescu – interpretă de muzică populară, dr. Cristian Obrejan – orchestrator și dirijor al orchestrelor ansamblurilor folclorice profesioniste "Cindrelul-Junii Sibiului" și "Brâulețul" din Constanța; Ana-Maria Voicu, producător artistic al talent show-ului "Vedeta Populară”, difuzat de Televiziunea Română; Dorinel Gavriluț- interpret de muzică populară, câștigătorul trofeului ediției a VI- a Festivalului – Concurs „Lucreția Ciobanu” și dr. Silvia Macrea, directorul festivalului.
Premiile acordate în cadrul ediției 2024 sunt următoarele: Trofeul Festivalului – Alice-Olivia Ghile – Sălaj, Premiul I – Petronela Popa – Suceava, Premiul II – Valentina Vasia Oprea – Olt, Premiul III – Delia Gandore-Vaslui, Premiul UAIFMR- Didi -Ionuț Cojocariu- Suceava, Premiile speciale -Alexandra Ilinca Din – Argeș, Ștefan Țârdea – Neamț, Ioana Șandru- Gorj, Premiile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu- Ionela Răspop-Sibiu, Ana Teodora Anuțoiu –Hunedoara, Premiul Special „Lucreția Ciobanu”-Anda Sabadoș – Timiș, Premiul Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu”- Denis Cupșe- Maramureș, Premiul de popularitate – Bianca – Andreea Crețu din Sibiu.
Concursul a fost urmat în ambele zile de spectacole extraordinare de folclor, în cadrul cărora au evoluat colegi de breaslă din generația Lucreției Ciobanu, interpreți sibieni, foști laureați ai festivalului și generații de dansatori din familia Junilor Sibiului. Cu toții au adus în șezătoare cântecul, jocul și voia bună, dar și momente de suflet, ce au evocat personalitatea Doamnei Munților.
Miercuri, 10 aprilie, "Junii Sibiului" au susținut un spectacol de excepție, sub egida aniversării a 80 de ani de activitate neîntreruptă. Au avut alături tineri interpreți ai scenei muzicii populare românești, într-un concept artistic unic, semnat de Silvia Macrea.
Daniela Cîmpean a oferit dansatorilor celebra "peană de june" confecționată la Gura Râului
Pe scena celei de-a 7-a ediții a Festivalului – Concurs „Lucreția Ciobanu”, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a oferit un cadou-surpriză dansatorilor de la Junii Sibiului: o "peană de june", confecționată în Gura Râului.
Realizată manual de către Maria Berbescu, o pensionară talentată și iubitoare a portului popular din Mărginimea Sibiului, "peana” este simbolul dansatorilor de la Junii Sibiului, fiind în același timp purtat la pălărie, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou, de către toți tinerii necăsătoriți din Gura Râului.
"Este un simbol al tinereții, al forței și al vigorii cu care dansați pe scenă. Este un cadou pe care vi-l fac, dincolo de dragostea și respectul pe care vi le port”, a spus Daniela Cîmpean, la înmânarea „peanei de june” celui mai tânăr dansator al ansamblului.
La Gala Laureaților, desfășurată miercuri seara, Daniela Cîmpean a înmânat și Marele Premiu al concursului, interpretei Alice – Olivia Ghile.
"Îți doresc ca acea simbolistică a cifrei șapte, care reprezintă numărul ediției la care ne aflăm, să te însoțească toată cariera: să fie încununată de perfecțiune și doar norocul să stea în calea ta”, i-a urat Daniela Cîmpean, tinerei soliste.
Spectacolele au fost prezentate de vedeta TVR Iuliana Tudor. A VII-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu” a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu.
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”: coregrafia: Theodor Vasilescu și Silvia Macrea; asistent coregraf: Alesea Sas; conducerea muzicală: Cristian Obrejan și Radu Dinescu.