AFT, reprezentată la procesul de revizuire a ”Curriculumului educației militare” din statele NATO

Acasa >

Articol

Necesitatea revizuirii ”Curriculumului de referință destinat educației militare profesionale a ofițerilor din statele partenere NATO” a devenit o stringență, fiind influențată de evoluția mediului de securitate din ultima decadă. Ca atare problematica reanalizării acestui document a determinat lansarea unui proces de evaluare prin care să fie reflectat stadiul actual de dezvoltare a artei militare, prin care să se ia în considerare impactul tehnologiilor emergente asupra operațiilor militare și să fie încorporate ”lecțiile identificate în conflictul din Ucraina”. Acest subiect prioritar a fost abordat cu mare responsabilitate în cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare și Institutelor pentru Studii de Securitate desfășurat în Garmisch-Partenkirchen, Germania.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Prioritățile Consorțiului

———————-

The Partnership for Peace Consortium of Defense Academies and Security Studies Institutes (PfPC) este o rețea multinațională de academii de apărare și institute de studii de securitate, fondată în 1998, în timpul Summitului NATO, cu scopul de a promova construirea instituțiilor de apărare și de a promova stabilitatea regională prin educație și cercetare multinațională. PfPC reunește peste 800 de academii de apărare și institute de studii de securitate din 60 de țări, unite prin principiile de bază ale programului Parteneriat pentru pace. Misiunea lor este de a servi ca un consorțiu care facilitează cooperarea și integrarea între membrii săi și alți parteneri. Trebuie precizat că PfPC dispune și implicit de o rețea multinațională, voluntară, formată din sute de cadre universitare care au experiență în sectorul apărării și securității. Grupul unic al părților interesate de Consorțiu dispune de o organizație care include și țări neutre ori nealiniate, dar care cooperează cu/în programul PfP al NATO.

 

AFT, reprezentată la procesul de reanalizare

————————————————–

La activitate au participat ofițeri activi și în rezervă, precum și cadre didactice civile cu experiență în domeniu, din 14 țări membre NATO și partenere. România a fost reprezentată de Col.(rz.) lect.univ.dr. Alin Bodescu de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cel care a condus echipa destinată nivelului „Senior”, unul dintre cele cinci ale carierei de ofițer (Basic, Junior, Intermediate, Senior, Executive) pe baza cărora este organizat Curriculumul. Din echipa celui de-al doilea atelier au mai făcut parte ofițeri superiori din SUA, Polonia și Slovacia. Deși Curriculumul se adresează sistemelor de învățământ militar din statele partenere ale NATO, conținutul său este relevant și poate fi adoptat și de statele membre NATO, dată fiind nevoia de a se asigura un grad de interoperabilitate ridicat între NATO și parteneri. Aceste revizuiri vor avea – foarte curând – un feedback și în Curriculumul de referință destinat educației profesionale din mediul nemilitar, în ideea de a exista o armonie conceptuală dar și proactivâ-educațională coerentă între cele două.

Autor
04 iulie 2024 la 13:56

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 9 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 11 ore
1 Mai în Dumbrava: probabil cel mai liniştit loc din Sibiu (şi împrejurimi)
Până nu demult, Dumbrava era locul obligatoriu şi tradiţional pentru toate distracţiile "câmpeneşti" ale sibienilor. Am scris de...
Actualitate
9 min de citit