ADVERTORIAL Vouchere pentru angajații care vor să se perfecționeze. Raluca Turcan: Angajatorii pot primi vouchere de până la 9.600 de lei, pentru plata cursurilor propriilor angajați

Un proiect inițiat de deputatul PNL Raluca Turcan propune înființarea unei scheme de ajutor de stat pentru angajatori, dedicată formării profesionale pentru propriii angajați, anunță deputatul liberal de Sibiu, Raluca Turcan.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Angajatorii pot achiziționa servicii de formare profesională cu recunoaștere națională

Angajatorii pot primi vouchere cu valori cuprinse între 2.400 și 9.600 de lei, pe care să le folosească pentru plata cursurilor și stagiilor de perfecționare ale angajaților.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

”Investiția în educație și formare de-a lungul întregii vieți înseamnă angajați mai bine plătiți și valoare adăugată mai mare pentru economia românească. PNL consideră că trecerea accelerată la salarii mai mari și o economie mai performantă depinde fundamental de investiția în pregătirea forței de muncă. Încurajăm astfel antreprenorii să investească în resursele umane ale României, care e cea mai profitabilă investiție pentru economie și pentru societate”, susține Raluca Turcan.

Conform propunerii PNL, angajatorii pot achiziționa servicii de formare profesională cu recunoaștere națională (inițiere/perfecționare/specializare/calificare sau recalificare de nivel 1, 2, 3 și respectiv 4) sau alte servicii de formare cu recunoaștere la nivel de întreprindere.

Costurile maxime ale serviciilor de formare ce pot fi decontate prin utilizarea voucherelor / cupoanelor pentru formare sunt cuprinse între 2.400 și 9.600 de lei, după cum urmează:

•       Curs de calificare/recalificare nivel 1 – 2.420,19 lei

•       Curs de calificare/recalificare nivel 2 – 3.006,71 lei

•       Curs de calificare/recalificare nivel 3 – 4.952,30 lei

•       Curs de calificare/recalificare nivel 4 – 9.617,62 lei

•       Curs de formare inițiere/specializare/perfecționare – 2.420,19 lei

•       Curs de formare cu recunoaștere la nivel de întreprindere – 2.420,19 lei

Conform schemei de ajutor de stat pe care o propunem, nivelul ajutorului poate ajunge până la 50% din costul programului de formare. Există însă condiții speciale în care nivelul ajutorului poate fi chiar mai mare de 50%.

Sprijinul poate crește cu câte 10 puncte procentuale în cazul în care formarea se adresează:

•       angajaților cu handicap

•       angajaților defavorizați SAU

•       dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii.

Mai mult, sprijinul poate crește cu 20 de puncte procentuale dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mici sau microîntreprinderi, iar în cazul în care ajutorul este acordat în sectorul transportului maritim, acesta poate ajunge până la acoperirea integrală (100%) a costurilor eligibile.

 

Raluca Turcan: ”Noul proiect de lege al PNL transmite angajaților și angajatorilor un mesaj clar: suntem alături de voi”

 

Sprijinul financiar acordat angajatorilor va fi suportat de la bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile, iar mecanismul de finanțare prevede că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă decontează furnizorilor de formare sumele aferente cursurilor efectuate, pe baza cupoanelor de formare remise acestora de către angajatori.

Lista furnizorilor de formare agreați se va publica defalcat pe județe / localități pe site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Prin acest proiect de lege, PNL îmbină susținerea pentru mediul de afaceri cu susținerea pentru salariați, în scopul dezvoltării companiilor românești.

”În ultimii trei ani am avut întâlniri cu sute de antreprenori care, în contextul schimbărilor tehnologice și al cererii de noi competențe pe piața muncii, erau nemulțumiți că sunt nevoiți să suporte singuri costurile formării angajaților. Împreună cu dl. Ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, am găsit o soluție și o sursă de finanțare pentru a veni în sprijinul antreprenorilor și al forței de muncă autohtone.

Piața muncii este într-o continuă schimbare. În anumite domenii școala nu ține pasul cu nevoile și așteptările de pe piața muncii, iar în alte domenii pregătirea suplimentară a forței de muncă aduce avantaje clare și rapide în materie de productivitate și profitabilitate. Pentru a răspunde eficient noilor provocări, angajatorii au nevoie de ajutor în efortul lor de a-și forma personalul.

Noul proiect de lege al PNL transmite angajaților și angajatorilor un mesaj clar: suntem alături de voi, vă susținem în efortul de pregătire profesională care duce la venituri mai mari și productivitate sporită”, a explicat Raluca Turcan.

Deputatul de Sibiu susține că cea mai bună cale pentru creșterea economiei naționale este susținerea simultană a angajaților și angajatorilor, astfel încât să crească și salariile, și profiturile, iar bugetul de stat să beneficieze și el, indirect, prin încasarea de sume mai mari.

”Așa cum a mai arătat și premierul Ciucă, dacă vrem să creștem calitatea vieții în România  trebuie companiile românești să-și permită și salarii mai bune dar și angajaților mai bine pregătiți. Avem astăzi 3,2 milioane de angajați în companii cu capital românesc și aproape 1,2 milioane în companii cu capital străin. Există un potențial mare de dezvoltare, dar profesionalizarea va fi garanția creșterii calității și a muncii și a producției și a vieții românilor”, a mai spus Raluca Turcan.

Autor
12 aprilie 2023 la 10:48
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 55 minute
FOTO-VIDEO / Poate vă era dor de Fanfara din Turnișor!
Cunoscută și sub numele de „Fanfara sașilor”, Neppendorfer Blaskapelle și-a reluat deja tradițional recital de vară în Parcul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Eveniment caritabil în sprijinul Asociației Animal Life Sibiu, la Cisnădioara
Pe 6 iulie, între orele 12:00 și 18:00, iubitorii de animale sunt invitați la un eveniment special organizat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 23 ore
Legendarul Christopher Froome revine la Turul Ciclist al Sibiului! Ediția a XV-a debutează în această seară, cu prezentarea echipelor
Pentru al doilea an consecutiv, britanicul Christopher Froome este prezent la startul Turului Ciclist al Sibiului. Acum în...
Actualitate
8 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Transfăgărășanul, zona urșilor. Câte amenzi s-au dat pentru hrănirea lor în ultimii cinci ani
Apariția tot mai frecventă a urșilor atât în localități, cât și în afara lor reprezintă o problemă tot...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit