Academia Forțelor Terestre a prezentat zece tipuri de activități la ”Noaptea Cercetătorilor”

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Programată în mod tradițional în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, ”Noaptea Cercetătorilor Europeni” a fost pregătită cu temeinicie și la Sibiu, de Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în parteneriat cu Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, evenimentele fiind organizate simultan în intervalul orar 16:00-22:00.

În acest context, la Cercul Militar din Sibiu, membrii comunității academice militare, alături de reprezentanți din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională și cu implicarea unor militari din HQ MNC-SE de la Sibiu au oferit vizitatorilor expoziții, activități științifice și educative, de facto o altă perspectivă a vieții universitar-militare.

Custom Image

”Noaptea Cercetătorilor Europeni” este o inițiativă a Comisiei Europene, înscriindu-se în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie. Evenimentul atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori, fiind apreciat de public, încă de la prima ediție, din anul 2005, datorită caracterului său inovativ, prin care știința a devenit accesibilă tuturor. Vizitatorii participă la activități științifice ce combină educația cu divertismentul.

 

Circuitul cercetării academico-militare

 

Zece profile expoziționale au fost la dispoziția vizitatorilor. Este vorba despre standul tehnologiilor militare avansate, unde echipa condusă de conf. univ. dr. ing. Silviu Mihai Petrișor a prezentat minirobotul șenilat de deminare și robotul mobil Sputnik.

Echipa lect. univ. dr. Adrian Stoian și-a focusat expozeul pe echipamente moderne de detecție chimică și nucleară.

Custom Image

Grupului condus de cpt. conf. univ. dr. Annamaria Sârbu a etalat soluțiile tehnice moderne utilizate pentru monitorizarea spectrului electromagnetic, implicit proiectele studenților în domeniul ”comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică”.

Col. Andrian Teodorescu și echipa sa au oferit vizitatorilor informații despre echipamentele tactice AIRSOF de instruire și au prezentat replici la armamentul real.

Circuitul a mai inclus un punct de atracție, anume cel al sistemelor tehnice pentru simularea acțiunilor militare. Aici, grupa coordonată de cpt. Cosmin Piele a devoalat aspecte tehnice despre demonstratoarele tehnologice pentru antrenarea pachetelor de forțe, utilizate în poligoane virtuale de tragere și în scenarii tactice de antrenament.

Custom Image

Activitățile interactive dedicate promovării limbii engleze au fost sustinute de colectivul doamnei lect. univ. dr. Alina Negoesc în Hub-ul ”English is fun”.

Alte Hub-uri au pus în valoare echipamentele de intervenție pentru situații de urgență (autospeciale, echipamente de protecție, detectoare explozivi etc.) precum și dronele tactice, întrebuințate în operațiuni militare.

Alte două standuri pe care le-am remarcat au fost cel dedicat prezentării lucrării științifice aparținând studenților din AFT și standul incursiunii în istorie, unde col. Daniel Dorobanțu și grupa coordonată de domnia sa au conceput o secțiune dedicată prezentării echipamentului militar a formațiuni de luptă și manevre din perioada medievală.

 

 

Autor
30 septembrie 2024 la 12:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 7 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit