A murit Julieta Szönyi

Acasa >

Articol

Julieta Szönyi, actrița din „Toate pânzele sus” și „Enigma Otiliei”, a încetat din viață la vârsta de 75 de ani.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Anunțul a fost făcut în această dimineață de realizatorul radio Andrei Partoș.

“Din păcate, sunt nevoit să preiau o astfel de veste. Actrița, colega de clasă, mama, omul deosebit și frumos, Julieta Szonyi ne-a părăsit azi la 6 dimineața, în Vinerea Mare. R.I.P. Drum bun Juli, printre Stele! Sunt alături de soțul ei iubitor, Galfi Akos, coleg de clasă la Școala Maghiară din București. Povestea lor de iubire rămâne UNICĂ!”, a scris Andrei Partoș pe pagina sa de socializare.

Născută la 13 mai 1949, la Timișoara, Julieta Szonyi s-a mutat în București la vârsta de 4 ani. Aici a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”. Și-a făcut debutul pe scena teatrului din Baia Mare.

A debutat în film alături de actorul francez Jean Paul Belmondo în „Mirii anului 2”, pe vremea când era studentă în anul I.

Rolul cel mai cunoscut a fost cel al Adnanei din filmul serial „Toate pânzele sus” (1976). Din distribuția serialului au mai făcut parte Ilarion Ciobanu, Jean Constantin, Ion Dichiseanu sau Ion Besoiu.

Pe lângă Adnana din “Toate pânzele sus”, Julieta Szonyi a interpretat-o pe Otilia Mărculescu în filmul „Felix și Otilia” (1972), regizat de Iulian Mihu. Din 1990, a jucat pe scena Teatrului Mic din București până la pensionare. A mai apărut în peliculele „Mirii anului II”, „Ecaterina Teodoroiu”, „Falansterul”, „Ora zero”, „Alo, aterizează străbunica”, „Comoara”, „Mitică Popescu” și „La Gomera”.

Autor
18 aprilie 2025 la 12:51

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 7 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit