Un bărbat de 48 de ani a decedat, iar soția (46 ani) și mama (92 ani) sunt în stare gravă după ce au consumat ciuperci otrăvitoare. Tragedia s-a petrecut zilele trecute în comuna Moșna, județul Iași.
Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru, fost deputat și europarlamentar, a publicat pe pagina sa de socializare ceea ce numește a fi „un mic ghid de supraviețuire” prin care arată ce trebuie făcut în caz de intoxicație cu ciuperci.
Fără bani de arginți
„Cunoscătorii” nu au nicio șansă să ,,identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau lingurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă.
Primele semne. Copiii sunt cei mai expuși
Simptomele intoxicației sunt nespecifice. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
Simptomele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.
Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă. La acești pacienți sunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).
Măsuri de prim ajutor
Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.
Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor.
Ce ciuperci pot fi consumate?
Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători”, nu merită riscul decontării în vieți omenești.
Ciuperci tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspete.
Ciuperci curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă, după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor), păstrate la frigider și întotdeauna gătite.