Avrig, 2023 – „Anul Gheorghe Lazăr”

Acasa >

Articol

Săptămâna trecută, la Avrig s-au desfășurat cele mai importante manifestări incluse în seria de evenimente „Anul Gheorghe Lazăr”, acțiuni pentru organizarea cărora s-au implicat instituții de învățământ, biserica, reprezentanții administrației publice locale, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură, entități neguvernamentale dar și mulți membri ai comunității locale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Prima școala românească ce a purtat numele marelui înaintaș

 

Joi, 14 septembrie, la recent construita Grădiniță cu Program Normal Avrig (structură pentru învățământul preșcolar, aflată în subordinea Școlii Gimnaziale Avrig), s-a desfășurat manifestarea „De la Legea din 10 mai 1923 la școala de astăzi”, un eveniment interesant, ce a propus publicului prezent vizionarea unei expoziții de reproduceri fotografice după imagini și documente de arhivă, precum și participarea la o lecție de istorie locală altfel, structurată pe povestirile, mărturiile și amintirile unor oameni a căror legătură cu aceste meleaguri este foarte strânsă.

Organizată de Școala Gimnazială Avrig, cu sprijinul Primăriei orașului Avrig, Bibliotecii Orășenești Avrig și Clubului Copiilor Avrig, manifestarea găzduită în holul grădiniței a dorit să reamintească tuturor participanților că, în urmă cu 100 de ani, printr-o lege a Parlamentului României, se înființa Școala Normală de Băieți ”Gheorghe Lazăr”, prima instituție de învățământ ce a purtat numele marelui înaintaș.

Chiar dacă soarta acestei școli nu a fost una foarte fericită iar existența sa nu a durat decât aproximativ 13 ani (3 ani prin funcționare efectivă în diverse locații din Avrig și încă 10 sub forma unor colaborări cu diverse instituții similare din țară, unde copiii de la Avrig frecventau cursurile ca bursieri), aceasta va rămâne consemnată în istorie ca prima școala românească ce a purtat numele „Gheorghe Lazăr”.

Din prezentarea susținută de bibliotecara Maria Grancea, publicul prezent (cadre didactice de la diverse instituții de învățământ avrigene, aleși locali, reprezentanți ai aparatului administrativ al orașului, simpli cetățeni etc), a aflat detalii interesante despre strădania oamenilor vremii de a înființa, susține, extinde și, din păcate, desființa „Școala Normală de Băieți „Gheorghe Lazăr din Avrig. Expoziția de reproduceri fotografice (documente vechi, fotografii, copii după acte școlare etc) prezentată în cadrul acțiunii, a completat frumos prelegerea.

Totuși, pe simeze au putut fi admirate și imagini ce surprind pulsul și activitatea școlară din vremurile noastre, iar despre aceasta au susținut prezentări prof. Laura Olivia Crișan (director al Școlii Gimnaziale Avrig), prof. Adrian David Coman și Liviu Victor Napeu (fost director al școlii).

Prezent la manifestare, primarul Avrigului, Adrian Dumitru David a felicitat organizatorii pentru programul interesant realizat și pentru munca depusă în scopul documentării.

 

Conferința Județeană „Gheorghe Lazăr – trecut, prezent și viitor”, activitate în cadrul proiectului „Educația – punte între identitate, tradiție și cultură” realizat de Liceul Tehnologic Mârșa

 

Vineri, după orele amiezii, în Sala Festivă a Oranjeriei Palatului Brukenthal din Avrig, reprezentanții Liceului Tehnologic Mârșa, alături de Primăria orașului Avrig, Asociația Generală a Inginerilor din România, Asociația Proiect Transilvania și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, au organizat Conferința Județeană „Gheorghe Lazăr – trecut, prezent și viitor”. Manifestarea a fost inclusă în programul ediției a IV-a a Proiectului „Educația – punte între identitate, cultură și tradiție”, susținut financiar de Consiliul Județean Sibiu (cofinanțare acordată prin Agenda culturală pentru dezvoltarea comunității 2023).

După cuvântul de bun venit adresat participanților de prof. ing. Maria Șinca, coordonatoarea întâlnirii, prof. Marcela Urea a prezentat cele mai importante detalii despre proiectul „Educația – punte între identitate, cultură și tradiție”, derulat de mai mulți ani la liceul din Mârșa. A urmat la cuvânt reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, prof. ing. Anca Voineag, ce a felicitat organizatorii pentru faptul că reușesc să se implice cu mare succes în proiecte prin a căror implementare își pot aduce contribuția la creșterea calității actului educațional și nu numai. La rândul său, primarul Adrian Dumitru David a menționat în discursul său că va sprijini întotdeauna, atât cât este posibil, activități de acest gen, prin care sunt onorate marile personalități locale, opera și activitatea acestora.

Apoi, conferința a continuat cu prezentări deosebit de interesante și bine documentate, ce au evidențiat aspecte cunoscute și mai puțin cunoscute despre Gheorghe Lazăr omul, avrigeanul, inginerul, teologul sau personajul de legendă. Publicul numeros prezent a urmărit cu mare atenție expunerile muzeografului Maria Grancea, protopopului Vasile Gafton, inginerului Maria Șinca și profesorului de istorie Petre Din.

În programul activității de vineri organizatorii au inclus și o prezentare succintă a prof. Diana Calmîș, ce a făcut referire la proiectul Erasmus+ CHANGE, derulat în prezent și prin implicarea Liceului Tehnologic Mârșa.

În ultima parte a întâlnirii, înv. Rodica Nicolaescu a prezentat un raport despre situația instituțiilor de învățământ din România ce poartă numele marelui cărturar Gheorghe Lazăr și a invitat participanții să vizioneze filme de prezentare realizate de reprezentanții câtorva dintre aceste instituții.

La conferință au fost prezenți cadre didactice și conducători ai unor instituții de învățământ din între județul, ingineri, oameni de cultură și artă, preoți și teologi, diverși alți invitați.

„Să conturezi un om care s-a dăruit cu totul unui ideal național, nu e niciodată ușor și nu e niciodată destul, dar ne străduim să-i ținem vie amintirea și să-i facem cunoscut zbuciumul, truda și împlinirea. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și îi felicit pentru un așa frumos proiect!”, a transmis la final Maria Grancea, una dintre participantele la conferință.

Reprezentanții Liceului tehnologic Mârșa consideră că „Implicarea școlii în seria de evenimente ale comunității care marchează 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, prin desfășurarea Conferinței ”Gheorghe Lazăr – trecut, prezent și viitor”, a fost momentul în care ne-am amintit valoarea AVRIGEANULUI LAZĂR și am adus un omagiu marelui dascăl, teolog și inginer. Calitatea prezentărilor, valoarea celor care au susținut discursuri, prezența oficialităților și a tuturor celor care au dorit să ne fie alături, au dat valoare evenimentului. Echipa de proiect, calificată, activă și responsabilă, a demonstrat încă o dată că împreună se pot face lucruri frumoase. Mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre!”.

 

Școala Academică Gheorghe Lazăr – ediția a VII-a

 

Cel de-al treilea eveniment major dedicat comemorării celor 200 de ani de la trecerea între cei drepți a marelui înaintaș Gheorghe Lazăr a fost Școala Academică Gheorghe Lazăr (SAGL) – ediția a VII-a.

Organizatorii manifestării au luat decizia ca și această ediție să se desfășoare în Biserica ”Intrarea Domnului în Ierusalim – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, considerând că niciun loc nu este mai potrivit pentru o asemenea sesiune comemorativă decât biserica în care Gheorghe Lazăr a fost botezat și în curtea căreia își doarme somnul de veci.

Coordonatorul discuțiilor a fost bibliotecara Maria Grancea, cea care, pe lângă contribuția proprie prin lucrarea prezentată în cadrul academiei („Legea specială din 10 mai 1923 și trista soartă a unei frumoase inițiative: Școala Normală de Băieți „Gheorghe Lazăr” de la Avrig”), a reușit să „modeleze” întreaga acțiune, astfel încât cei prezenți să rămână mereu captivați de interesantele prezentări. Câteva ore bune, reprezentanți ai mediului academic, cadre didactice de la instituțiile de învățământ locale, istorici, cercetători, muzeografi, bibliotecari, reprezentanți ai bisericii, au prezentat lucrări ce au reamintit participanților importanța vieții și activității lui Gheorghe Lazăr, avrigeanul luminător de neam. S-au prezentat date cunoscute și mai puțin cunoscute din biografia acestuia, au fost lansate idei și interpretări despre unele dintre demersurile acestei mari personalități, au fost prezentate provocări de cercetare pentru perioada următoare, deoarece participanții au acceptat că încă mai sunt multe de aflat despre marele Gheorghe Lazăr, personalitate marcantă pentru istoria și cultura noastră. Printre cei ce și-au adus contribuția cu lucrări la alcătuirea programului acestei ediții a Școlii Academice Gheorghe Lazăr s-au aflat Cosmin-Crăciun Cruciat („Patru scrisori trimise de George Lazăr lui Gyulai Lajos”, „Opt povești avrigene despre George Lazăr”, „Două poezii avrigene despre George Lazăr”), Din Petre („Gheorghe Lazăr în percepţia lui Nicolae Iorga”), Elena Macavei („Gheorghe Lazăr (1779-1823) Ctitor de școală românească medie și superioară”), Anca Sîrghie („Monumente cu Gheorghe Lazăr”). Toate aceste lucrări, dar și altele, a căror autori nu au putut fi prezenți, din diverse motive, la manifestarea de sâmbătă, se regăsesc în cartea „Gheorghe Lazăr – ieri și azi”, apariție coordonată de Emilian M Dobrescu și Maria Grancea. Cartea a fost lansată în cadrul SAGL 2023, fiecare participant primind gratuit câte un exemplar.

În programul acestei ediții a școlii academice a fost inclus și momentul dedicat prezentării, în format digital, a unei părți a cărților care au aparținut lui Gheorghe Lazăr. Cărțile, aflate la Muzeul orașului Avrig, au fost atent studiate, scanate și acum sunt accesibile în format digital, pe o platformă online. (Cei interesați pot găsi aceste lucrări și accesând pagina de internet a Primăriei Avrig, butonul special dedicat comemorării celor 200 de ani de la moartea cărturarului.) Lucrarea a fost realizată cu sprijinul Primăriei orașului Avrig, de specialiști ai Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, iar în cadrul sesiunii a fost lansat un DVD cu întreaga colecție de lucrări Gheorghe Lazăr, precum și o carte poștală dedicată evenimentului.

La finalul manifestării, s-a desfășurat o scurtă festivitate în cadrul căreia a fost acordată Medalia "Gheorghe Lazăr" celor care și-au adus contribuția la reușita SAGL. Distincția, acordată pentru excelență de către Asociația "Prietenii Avrigului" începând din 2009, a fost înmânată de președinta asociației, ing. Codruța Bucșa. De asemenea, pentru contribuția la realizarea manifestării, primarul Avrigului, Adrian Dumitru David, a acordat și diplomele de participare SAGL.

Școala Academică Gheorghe Lazăr de la Avrig este un proiect început împreună cu Institutul de sociologie al Academiei Române, cu care Primăria Avrig a încheiat un parteneriat în 2017, proiect care a ajuns în acest an la cea de a VII a ediție. Fiecare ediție este dedicată unei personalități sau unei perioade istorice ce trebuie aduse în atenția publicului, în lumina ultimelor cercetări. Fiecare ediție înseamnă o sesiune de comunicări și lansarea unei cărți.

 

Statuia lui Gheorghe Lazăr a ajuns acasă, la Avrig

 

Duminică, 17 septembrie, în ziua în care s-au comemorat 200 de ani de la moartea întemeietorului învățământului superior în limba română, avrigeanul Gheorghe Lazăr, s-au desfășurat cele mai importante activități cuprinse în programul Avrig, 2023 – „Anul Gheorghe Lazăr”.

Chiar dacă principalul reper al acestei zile a fost evenimentul festiv de dezvelire a statuii cărturarului amplasată în părculețul „La Castani”, activitățile au debutat la amiază, cu parastasul de pomenire oficiat de un sobor de preoți la mormântul cărturarului, situat în curtea Bisericii Ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

La ceremonie au participat oficialități locale și centrale, oameni de cultură, reprezentanți ai unor instituții de învățământ, precum și numeroși avrigeni, mulți îmbrăcați în frumoase costume naționale, specifice locului. Au participat, de asemenea, un detașament de gardă, militari purtători de coroane, militari santinelă și fanfara militară a Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Festivitățile au continuat la bustul cărturarului din centrul orașului Avrig (Piața Gheorghe Lazăr), unde s-a desfășurat un scurt moment omagial şi s-au depus coroane şi flori.

Apoi, invitații și alaiul de participanți au făcut deplasarea spre zona "La Castani", pentru a participa la dezvelirea statuii cărturarului.

După parcurgerea momentelor pregătitoare, fanfara militară a cântat Imnul Național „Deșteaptă-te române!”, iar primarul orașului, Adrian Dumitru David și ministrul Culturii, deputata Raluca Turcan, în aplauzele oamenilor prezenți și sub privirile sculptorului Radu Aftenie, autorul lucrării, au dezvelit frumoasa statuie.

Au urmat discursurile susținute de oficialitățile prezente (deputatul și ministrul Culturii Raluca Turcan, primarul Avrigului – Adrian Dumitru David, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, directorul Direcției pentru Cultură, Dan Nanu, Directorul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, directorul Bibliotecii Județene Astra, Răzvan Pop), prin care s-a evocat personalitatea remarcabilă a lui Gheorghe Lazăr și rolul deosebit avut de acesta în anevoiosul proces de propășire spirituală și culturală a neamului nostru.

 

„Noi, avrigenii, avem obligația morală să îi păstrăm memoria vie peste veacuri…” – primarul Avrigului

 

„Comemorăm astăzi 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, personalitate marcantă în istoria noastră, a avrigenilor dar și a tuturor românilor. Cu această ocazie, îl evocăm și îi cinstim memoria, așa cum se cuvine, aducând în prim plan viața și opera sa. La Avrig, am declarat anul 2023, Anul Gheorghe Lazăr, deoarece am considerat că, în primul rând noi, avrigenii, avem obligația morală să îi păstrăm memoria vie peste veacuri. Aici s-a născut, aici a crescut și tot aici s-a întors înainte să moară. Statuia lui Gheorghe Lazăr a fost mulți ani reper și loc de întâlnire pentru sibieni, în Piața Mare din Sibiu. Este o statuie în jurul căreia istoria vibrează și care impresionează prin grandoare și prin atenție la detalii. După ce am aflat povestea acestui monument, ne-am dorit să îl aducem aici, acasă la Lazăr, aproape de casa în care s-a născut, aproape de mormântul în care își doarme somnul de veci și de școala care i-a fost atât de dragă. Ne bucurăm că am reușit să facem lucrul acesta în acest an special, dedicat întemeietorului învățământului românesc. Pentru noi, acest monument are valoare artistică, istorică dar și sentimentală. Îi mulțumesc pe această cale primarului municipiului Sibiu, d-nei Astrid Fodor pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării noastre de a transfera statuia din domeniul public al municipiului Sibiu în cel al orașului Avrig. Astfel am putut face, în timp util, demersurile necesare privind restaurarea și amplasarea monumentului aici, înainte de împlinirea celor 200 de ani. Îi mulțumesc sculptorului care a realizat în anul 1985 această statuie, domnul Radu Aftenie, cu care ne-am consultat în permanență legat de tot ceea ce a ținut de restaurarea momumentului, domnului Mihai Iancovescu Rudeanu, restauratorul care a reușit, după luni întregi de proceduri migăloase și tratamente să readucă statuia la starea inițială și de asemenea specialiștilor de la Muzeul Național Brukenthal, domnului director Alexandru Chituță în special care ne-au sfătuit și ne-au fost aproape în această perioadă. Îi mulțumesc doamnei ministru al Culturii, Raluca Turcan, pentru contribuția avută la aceste manifestări dedicate lui Gheorghe Lazăr. Avem datoria morală și responsabilitatea să-i păstrăm memoria vie peste veacuri și mă bucur că Ministerul Culturii ne este alături în acest demers. A meritat să facem toate eforturile necesare pentru a conserva această statuie pentru viitor. De asemenea, profit de prezența d-nei ministru, ca să-i mulțumesc pentru sprijinul susținut pe care l-a oferit Avrigului pentru reabilitarea Casei de Cultură, care este aproape gata și care va purta numele marelui cărturar. Statuia lui Gheorghe Lazăr este de astăzi parte integrantă din existența noastră și a orașului și sper să fie o sursă constantă de inspirație pentru noi toți. Îmi doresc ca acest parc să devină un loc de întâlnire pentru avrigeni și pentru cei care ne vizitează orașul și să fie un spațiu în care poveștile și istoria să se împletească frumos. De acum încolo, să ne vedem La statuie!”, a spus primarul Adrian Dumitru David, în discursul ce a urmat dezvelirii statuii.

La festivitățile comemorative desfășurate duminică a fost prezent și sculptorul Radu Aftenie, cel care, marcat de emoție, a spus în scurtul discurs că este foarte mulțumit de acest demers dus la bun final și că este încântat de faptul că statuia cărturarului Gheorghe Lazăr, poate cea mai importantă operă a sa, a ajuns, în sfârșit, la Avrig.

La finalul ceremoniei, din partea instituțiilor statului, administrației publice locale, reprezentanților societății civile și unor instituții de învățământ locale, la baza statuii au fost depuse coroane de flori. De asemenea, mai mulți copii ai orașului au depus flori în jurul monumentului.

Festivitățile comemorative din această săptămână s-au încheiat cu o recepție oferită invitaților de primarul Adrian Dumitru David.

 

Orașul cu trei monumente Gheorghe Lazăr

 

Odată cu dezvelirea acestei statui a lui Gheorghe Lazăr, Avrigul a devenit singura localitate din țară care are trei monumente de for public ale aceleiași personalități. Gheorghe Lazăr, cărturarul avrigean căruia i se recunoaște meritul de a fi fost întemeietorul învățământului superior în limba română, este personalitatea ce are în localitatea natală, două busturi (unul situat în centrul localității și unul amplasat în fața Școlii Gimnaziale Avrig) și o statuie.

Statuia cărturarului Gheorghe Lazăr, ce a fost amplasată în Piaţa Mare din Sibiu între anii 1986 şi 2004, a fost realizată de sculptorul sibian Radu Aftenie. În urma demarării lucrărilor de modernizare a zonei centrale a municipiului Sibiu, statuia a fost demontată şi depozitată într-un spaţiu din Pădurea Dumbrava deţinut de Primăria Sibiu.

În anul 2006, o nouă statuie a lui Gheorghe Lazăr, realizată de acelaşi artist plastic, a fost amplasată într-o altă zonă a Pieţei Mari din Sibiu.

Ideea recuperării statuii și aducerea acestui monument la Avrig a fost a prof. univ. Anca Sîrghie, care a mărturisit aceste intenții primarului Adrian Dumitru David. Edilul avrigean a îmbrățișat repede propunerile și în scurt timp, în urma unor discuții purtate și cu sculptorul Radu Aftenie, autorul statuii, (care și-a manifestat dorința de a pune în valoare monumentul prin expunerea acestuia în localitatea natală a marelui cărturar) a apărut iniţiativa solicitării trecerii acestei statui din domeniul public al municipiului Sibiu în domeniul public al oraşului Avrig.

În primăvara acestui an, Consiliul Local al oraşului Avrig a adoptat o hotărâre prin care a solicitat trecerea din domeniul public al municipiului Sibiu în domeniul public al oraşului Avrig, a monumentului de for public „Statuia cărturarului Gheorghe Lazăr”. Câteva săptămâni mai târziu, Consiliul Local al municipiului Sibiu a adoptat hotărârea prin care și-a exprimat acordul pentru cedarea acestui monument orașului Avrig.

Statuia cărturarului Gheorghe Lazăr a fost supusă unei proceduri de curățare și reabilitare, comandată și plătită de Primăria orașului Avrig, iar la începutul acestei luni, a fost amplasată pe locul special amenajat în părculețul "La Castani".

Amplasamentul statuii cărturarului Gheorghe Lazăr în Avrig, în parcul "La Castani", de pe strada Sașilor, a fost stabilit împreună cu specialiști din cadrul Muzeului Național Brukenthal Sibiu și are un aviz de amplasament de la Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu.

La recomandarea specialiștilor, monumentul a fost amplasat cu fața spre centrul orașului, spre strada care poartă numele cărturarului avrigean, spre casa în care s-a născut și spre mormântul în care acesta își doarme somnul de veci. De asemenea, la distanță de aproximativ o sută de metri de parcul "La Castani", se află o școală și o biserică, astfel că, în mod firesc, statuia a fost poziționată cu fața spre acestea. Dacă statuia ar fi fost orientată spre strada Sașilor, ar fi stat cu fața spre un cartier de blocuri și o casă de pariuri și singurul castan viabil din parc, în loc să fie un element de decor natural, ar fi devenit un obstacol în calea privitorilor. Tăierea lui nu a fost niciodată o opțiune luată în calcul.

Datorită înălțimii de aproape 5 metri (statuia are 3,50 m și soclul are 1,20 m), statuia este vizibilă din două părți: din lateral, pe strada Sașilor și frontal, pe strada Gheorghe Lazăr, strada principală a localității.

Statuia îl reprezintă pe Gheorghe Lazăr dascălul stând așezat, ca și cum ar fi la catedră în fața elevilor săi.

Autor
18 septembrie 2023 la 09:06

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 20 minute
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit