Consilierii locali din Sibiu au votat joi achiziționarea de către Primăria Sibiu a fabricii de Cultură, fostele spații industriale în care Teatrul Național „Radu Stanca” a amenajat săli de spectacole, inclusiv spațiul de joc pentru „Faust” în regia lui Silviu Purcărete. Consilierii au votat în unanimitate proiectul. Cu o zi înainte, administrația locală a primit o ofertă și de la o altă firma sibiană, care a oferit spre vânzare o parte din spațiile sale.
„În prezent, pe o parte din amplasamentul descris funcţionează Fabrica de Cultură, iar în vederea dezvoltării ulterioare de proiecte de interes local, cum sunt: ateliere, spaţii de depozitare, spaţii funcţionale conexe, alte obiective de interes public, pe acelaşi amplasament formând o zonă importantă şi compactă de interes public local, se impune achiziţionarea întregului pachet format din terenul de 34000 mp şi construcţiile edificate pe acesta. Menţionăm faptul că în zonă se vor amenaja spaţii de depozitare necesare Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, Teatrului pentru Copii şi Tineret "Gong" Sibiu, Casei de Cultură a Municipiului Sibiu”, este menționat în raportul atașat proiectului votat de consilieri.
În plus, achiziţia „Fabricii de Cultură " va asigura desfăşurarea în continuare a activităţilor TNRS pe toată durata construcţiei noului Centru de Spectacole şi Conferinţe.
Noul spațiu pe care Primăria intenționează să îl cumpere este considerat de autorități o soluție optimă pentru amenajarea atelierelor şi a spaţiilor de depozitare deja insuficiente, care în prezent se regăsesc în mai multe locaţii pentru care se plăteşte chirie; pentru spaţile indoor şi outdoor existente, unde TNRS îşi poate ţine tot parcul de autovehicule şi dotările tehnice aferente, precum și echipamentele tehnice de scenotehnică şi pentru decoruri din perioada FITS.
TNRS poate funcționa în Fabrica de Cultură pe durata construcţiei noului Centru de Spectacole, în cele trei săli de spectacole deja amenajate se vor putea susţine în continuare spectacolele invitate în FITS, având un acces foarte uşor din afara şi din centrul oraşului.
Tot aici se pot desfăşura nu numai spectacole, ci şi evenimente multiculturale (workshop-uri de creatie, proiecţii de filme, ateliere), activităţi dedicate atât publicului adult, cât şi adolescenţilor și copiilor, se va putea concretiza, în mod excepţional, un spaţiu alternativ de creaţie, educaţie şi cercetare, unde să se prezinte spectacole unice, dar şi unde să se asigure întâlnirea directă dintre public şi artişti.
În susținerea acestui proiect, în raport este menționat faptul că fără spaţiul dezvoltat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu la Fabrica de Cultură, care a devenit în timp un pol cultural universal, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu nu ar fi putut ajunge printre cele mai apreciate şi valoroase festivaluri de artele spectacolului din lume.
„Având în vedere faptul că Fabrica de Cultură a devenit un spaţiu cultural alternativ unic al României şi reuneşte an de an la Sibiu cele mai apreciate spectacole ale lumii, cât posibilităţile pe care le oferă acest spaţiu pentru viitorul comunităţii sibiene, se dovedeste evidentă necesitatea continuării şi dezvoltării acestui proiect – organism vital”, mai este menționat în document.
Până acum, administratorul judiciar al S.C. CONSTRUCŢII S.A. (aflată în insolvenţă), proprietarul Fabricii de Cultură, a organizat trei seturi de licitaţii publice, a câte două şedinţe de licitaţie la care nu s-a înscris niciun ofertant.
Preţul de pornire la licitaţie este de 5.290.000 euro plus TVA. Garanţia de participare este de 10% din preţul de pornire, fără TVA.