Ziua Eroilor, sărbătoare sfântă a poporului român

Ziua Eroilor, statuată în urmă cu peste un veac, este sărbătoarea hărăzită a celebra, indiferent de sex, pe aceia care și-au dat viața pentru patrie în timp ce se aflau, sub o formă sau alta, în serviciul militar. La finalul Primului Război Mondial, „Monitorul Oficial” nr. 24 din 4 mai 1920 insera Decretul nr.1913 emis în aceeași zi, prin care se precizau următoarele: „Art. I. Comemorarea eroilor căzuți în război se va face, în fiecare an, în ziua înălțării Domnului Nostru Isus Hristos, din luna mai, când floarea este mai bogată. Art. II. Această zi se decretează ca sărbătoare națională și va fi serbată în toate comunele țării printr-un parastas, prin procesiuni și serbări cu caracter național și patriotic după un program stabilit de societatea Mormintele eroilor căzuți în război și la care vor lua parte toate instituțiile de Stat și particulare”. Data este reconfirmată prin actul legislativ nr. 3530 din 2 septembrie 1920. Două decenii mai târziu, Decretul-lege din 1 august 1940, publicat în „Monitorul Oficial” nr.176, la articolul 10, statua următoarele: „Comemorarea Eroilor căzuți în război se va face în fiecare an la Ziua Înălțării Domnului, care este decretată ca sărbătoare națională, sub denumirea de Ziua Eroilor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Comuniștii, ajunși la conducerea țării, prin Decretul nr. 71 din iunie 1948, au schimbat data pe 9 mai, fapt certificat apoi și de Decretul 117 din anul 1977. După evenimentele din decembrie 1989, în noile condiții din țară, se revine la data inițială.

Pomenirea eroilor neamului românesc la sărbătoarea Înălțării Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din același an 1920. Rezoluția este legalizată de alte două adunări sinodale din anii 1999 și 2001 care au proclamat această zi ca sărbătoare națională bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Isus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român. În conformitate cu Biroul de presă al Patriarhiei Române, se hotăra de către Sinod ca după celebrarea Sfântei Liturghi din această zi: „…să fie pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și democrația poporului român”.

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel preciza motivul acestei alegeri: „Pentru a ne arăta că nu ne putem înălța la Ceruri și nici nu ne putem înălța în demnitate ca neam fără a trece prin iubire jertfelnică.”

Făcând referire la importanța zilei, Inalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, afirma: „Facem pomenirea acestora care sunt cinstiți de Dumnezeu. Noi știm că sfinții sunt eroii lui Hristos. Însă martirii care și-au dat viața pentru alții, pentru țara noastră și pentru bunăstarea noastră, aceștia sunt trecuți în rândul martirilor lui Dumnezeu, a sfinților lui Dumnezeu.”

În acest an, în conformitate cu o Hotărâre a Guvernului, Ziua Eroilor este marcată astăzi 25 mai, festivitățile derulându-se în conformitate cu Programul manifestărilor dedicate acestei sărbători, cu activități comemorative în întreaga țară. Programul, detaliat, a fost publicat în „Monitorul Oficial”, Partea I, nr. 406 din 11 mai 2023.

În această zi, în toate lăcașurile de cult se trag clopotele, iar în instituțiile publice se păstrează un moment de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor sunt demarate după oficierea Sfintei Litughi la sărbătorirea Înălțării Domnului. Au loc ceremonii militare și religioase la cimitirele și monumentele de război desemnate. Se oficiază servicul religios în unitățile și instituțiile militare de învățământ unde sunt lăcașuri de cult, precum și alte activități cultural-educative.

Implicate direct în festivitățile dedicate acestei zile sunt: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

Autor
24 mai 2023 la 14:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 7 ore
„Ce înseamnă să am grijă de mine?”, atelier la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Astra îi așteaptă pe tinerii cu vârsta între 10 – 13 ani la un atelier dedicat vârstei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 19 ore
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 20 ore
Viceamiralul Jan De Beurme a avut întrevederi cu membrii Comandamentului NATO de la Sibiu
În contextul derulării exercițiului Dacian Spring 2025, Inspectorul General al Inspectoratului General al Apărării din Belgia, viceamiralul Jan...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 20 ore
Inaintări în grad la Comandamentul NATO Sibiu
Militari din HQ MNC-SE au fost înaintați în grad pentru contribuțiile lor. Printre aceștia, generalul de brigadă Constantin...
Actualitate
2 min de citit