Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunţat că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă s-a alăturat celor patru centre din România în care victimele accidentului vascular cerebral ischemic pot fi tratate prin tehnica trombectomiei mecanice. Unitatea medicală a achiziţionat un aparat performant, în valoare de peste 1,5 milioane de euro.
Cu această aparatură lucrează, în prezent, dr. Monica Mănișor, care este angajată pe perioadă nedeterminată în spital, cu timp parțial de muncă.
„Având în vedere că dânsa lucrează și la Strabourg, și pentru că ne dorim ca având capacitățile profesionale pe care le are, să o păstrăm cât mai aproape de noi, i-am stabilit un program de lucru flexibil, în așa fel încât să poată lucra și aici, și acolo. Nu este zilnic aici. Un număr de zile lucrează aici, un număr de zile acolo”, a spus dr. Daniel Chelcea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
În timpul în care dr. Mănișor nu este în Sibiu, nu se poate rezolva niciun caz de AVC la SCJU.
„În momentul de față, intervențiile se fac numai sub coordonarea doamnei doctor. Există o echipă în formare. Sunt doi medici specialiști radiologi, care și-au făcut stagiul de formare la Strasbourg și care fac parte din echipa Spitalului, sunt doi medici rezidenți care se află la Strasbourg – cred că unul de un an și unul de 6 luni, care se vor întoarce și vor forma echipa la Sibiu. În momentul de față nu au autoritatea de a lucra singuri”, a explicat managerul SCJU Sibiu.
Pentru a face această „poveste” să devină funcțională sunt și alte lucruri implicate, potrivit doctorului Daniel Chelcea. La SCJU Sibiu există dotarea necesară.
„Nu avem o estimare până la finalul anului, sperăm să primim aviz de a intra în apelul de boli cerebro-vasculare, cu finanțare de la MS. Ca să poți să aplici într-un asemenea program, trebuie să dovedești că ai experiența necesară, Cele 10 kit-uri pe care le-am achiziționat și din fonduri proprii, și din sponsorizări a fost pentru a asigura acest minim necesar pentru a putea aplica în program. Ce vom face mai departe? Depinde ce vom putea să asigurăm”, a mai spus dr. Chelcea.
Pentru ca cea mai mare unitate medicală din Sibiu să poată „rezolva” cazurile de AVC ischemic, este necesar ca Ministerul Sănătăţii să includă SCJU în planul naţional și a fost depusă o cerere în acest sens.
Cu rezolvarea infarctului la Sibiu problema este mai complicată
Deși ar trebui să fie mult mai simplu, deoarece la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu există Centrul CVASIC, situația pacienților cu infarct este în continuare o problemă. Majoritatea pacienților care au nevoie de intervenție sunt trimiși la Târgu Mureș.
„Am intrat anul trecut în programul de stenturi. Nu se desfășoară în momentul de față așa cum ne-am dori noi, dar suntem pe acel program, suntem pe programul de cardiologie – defibrilatoare, suntem pe stimulatoare cardiace. Ce ne-am propus să facem s-a făcut”, a mai spus dr. Chelcea.
Pentru ca infarcturile să nu mai trebuiască trimise la Târgu Mureș este nevoie de definitivarea structurii USTAT, adică unitatea de terapie coronariană acută, un fel de ATI dedicat infarctului. Aceasta există fizic, dar mai sunt necesare dotări.
„Nu putem grăbi lucrurile pentru că acolo secția de Cardiologie va intra în reabilitare și aceste lucruri se vor întâmpla după ce secția va fi reabilitată. Asta înseamnă către finalul anului”, a mai spus dr. Daniel Chelcea.
De asemenea, va fi nevoie de personal medical în plus, în special de medici.