2023-Anul A.C. Popovici (II): Sfântul Mihai EMINESCU? – Dă fără milă în ei! – Domnul Eminescu ne-a obijnuit cu nebuniile sale …? – Mihai Eminescu, împreună cu Ioan Slavici!

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Publicistul Aurel Constantin Popovici s-a născut în Banatul multietnic, la Lugoj, fiind una din marile personalităţi ale regiunii, care ar trebui în acest an sărbătorite, cu prilejul manifestărilor din Timişoara – Capitală Culturală Europeană.

O simplă incursiune în mediul online, permite cititorului să se familiarizeze cu filozoful Aurel C.Popovici, din biografie putând reţine următoarele caracterizări: om politic, publicist, luptător pentru drepturile românilor din imperiul austro-ungar, ideator al planului de federalizare al imperiului şi promotor – fără rezerve – al naţiunii şi naţionalismului, adversar al democraţiei bazate pe principiile Revoluţiei Franceze: „Liberté, Égalité, Fraternité”. Linia directoare a întregii activităţi a constat în susţinerea unor idei eminesciene, cultivând conservatorismul în cultura română şi exaltând specificul naţional.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cotidianul Tribuna a promovat anual Ziua Culturii Naţionale” – încă de la promulgarea legii 238, în 2010 -, organizată în ziua de 15 ianuarie. În ajunul zilei „POETULUI NEPERECHE”, amintim iniţiativa canonizării lui Mihai EMINESCU, de către Biserica Ortodoxă Română, menţionată de publicistul Al. Florin Ţene (UZPR), în eseul „EMINESCU – Marele noroc al literaturii române” (2020). Reproducem un pasaj relevant din articol, în care este menţionat fondatorul Tribunei, Ioan Slavici:

«În 1871, în august, a fost organizată Marea Sărbătoare de la Putna, la care a participat şi Eminescu împreună cu Slavici şi unde Xenopol a ţinut o importantă cuvântare. Această serbare era prilejuită cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii de către Ştefan. Serbarea trebuia să se ţină în 1870 dar din cauza războiului franco-german a fost amânată cu un an. Scrisoarea către D. Brătianu din 3/15 august 1871 este un document însemnat pentru cunoaşterea stadiului la care ajunsese Eminescu în dezvoltarea sa sufletească şi intelectuală. În perioada organizării serbării de la Putna Ion Slavici îi spunea că mulţi se vor pune de-a curmezişul acţiunii. Însă Eminescu îi răspundea: „Dă fără milă în ei!” Cu această ocazie poetul a publicat un articol în Timpul în care spunea, printre altele, că Ştefan apărătorul Moldovei şi al creştinătăţi este un sfânt al Bisericii noastre strămoşeşti. Prin noiembrie în acelaşi an un ziarist anonim scrie în publicaţia liberală Democratul, atacându-l pe Poet, spunând că „Domnul Eminescu ne-a obijnuit cu nebuniile sale publicate în Timpul. Cu ocaziunea sărbătorilor de la monastirea Putna acest domn a îndrăznit să-l numească sfânt pe Ştefan cel ce la mânie a tăiat capete.” După atâţia ani, care dintre cei doi, Eminescu şi ziaristul de la Democratul, şi-a exprimat nebunia? După cum se vede Mihai Eminescu, în această situaţie, a avut dreptate. Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română. Sunt sigur că propunerea noastră ca Eminescu să fie canonizat, peste ani, va fi acceptată de Biserica Ortodoxă». În susţinerea iniţiativei, amintim cititorilor „mesajul” adresat de Patriarhul Daniel, la 125 de ani de la trecerea la cele veşnice a poetului naţional: „Luceafărul poeziei româneşti, cum l-a numit pentru prima dată Patriarhul Miron Cristea, Mihai Eminescu a fost şi rămâne un mare creator de sinteze perene, care i-au permis să fie în acelaşi timp un mare patriot român şi un om universal. În această calitate, el este mereu actual ca pildă de urmat pentru fiecare generaţie”. Mesajul prefaţa volumul „Mihai Eminescu – patriot român şi om universal” (Ed. Basilica), Prea Fericitul Patriarh reamintind românilor că „Mihai Eminescu, împreună cu Ioan Slavici, a fost printre primii intelectuali români care au lansat şi susţinut ideea construirii unei catedrale naţionale, ca semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu după Războiul de Independenţă din anii 1877-1878”. În anul „Eminescu” se dedicau poetului naţional o serie mare de articole, versurile lui lansând ecouri peste timpuri: «Sunt nenţelese literele vremii/ Oricât ai adânci semnul lor şters?/ Suntem plecaţi sub greul anatemii/ De-a nu afla nimic in vecinic mers? /O,-nţelepciune, ai aripi de ceară!».

Despre „DIVINIZAREA LUI EMINESCU DE CĂTRE GENERAŢIA LUI BRÂNCUŞI”, relatează Lucian Radu Stancu. Reproducem selectiv: «Poetul care a întrupat desăvârşit simţirea, gândul, tradiţiile şi conştiinţa istorică a generaţiei care deschidea zările secolului al XX-lea a fost Eminescu. Generaţia anilor 1870 s-a regăsit deplin şi a aflat crezul său cultural în Eminescu pe care îl considera «expresia integrală a sufletului românesc» (N. Iorga). Eminescu era, asemenea lui Brâncuşi, „un sfânt păstor român care nu mână oi, ci stele” (Elena Văcărescu). El era pentru această generaţie Luceafărul, steaua care îi călăuzea, a cărei lumină le pătrundea sufletele atât de tainic şi copleşitor, până ce acestea începeau să capete strălucirea proprie. Contemporanii poetului descoperă în Eminescu „o lumină de lumini” (Al. Hodoş) şi pe cel care „a revărsat valuri de lumină în cugetarea românească” (A.T. Laurian). Pentru Haşdeu, Poetul era un trimis al lui Dumnezeu, un mântuitor, un alter-ego al lui Iisus. Era considerat „Zeul tânăr” (Al. Vlahuţă; N. Iorga), ideal şi pildă de trăire lirică şi metafizică, de universalizare a sufletului popular, a tradiţiilor mitologice şi folclorice româneşti, a dorului şi dăinuirii. „Eminescu este poetul Românismului. Nu este simţire la care el să nu-i găsească ecou în sufletul românesc”. Poetul era un ideal de frumuseţe fizică, de desăvârşire interioară prin iubire, de dăruire şi sacrificiu suprem pentru binele naţiunii. Cultul integral al omului şi poetului Eminescu se răspândea încă de la finele secolului al XIX-lea în fiecare casă de român şi devenea iconic.

Iată ce sfătuia pe români ziariastul Ioan Russu-Şirianu, nepotul lui Ion Slavici şi unul din cunoscuţii lui Eminescu, acest sfat fiind, de fapt, exprimarea unei realităţi cultice care devenise o cutumă pentru fiecare familie de români: „În fiecare casă de rumâni, chipul lui Eminescu se cuvine să steie între două candele ca o icoană sfântă, spunea tata. Stând la «cuvânt» cu alţi intelectuali, pe la noi, la Arad, Octavian Goga zicea, cu ochii în părete şi anume vibranţă în glas, «de-ar fi trăit în zbuciumatele veacuri vechi de paroxism religios, Eminescu ar fi fost beatificat». Punându-şi calda lui privire albastră pe fruntea naltă a părintelui Agârbicianu, Zaharia Bârsan făcea o poftire astfel: «hai să citim din evanghelia lui Eminescu».

Iară înţeleptul prozator, cu ochiul lucind în dosul ochelarilor lucinzi, răspundea trecându-şi mâna prin barba culoare de corb: «eu zic, mai bine din hrisoavele lui, căci este neajuns de nimeni, împărat al poeţilor»”.

Marele istoric Nicolae Iorga afirma despre Mihai Eminescu, că este „creator de generaţii” (1939), iar în articolul „Trecea pe stradele Iaşului un om greoi” îşi depăna amintirile: «În ţară, unde moda franceză stăpânea, elementul nou pe care-l aducea încă de pe atunci Eminescu, al cărui suflet era îmbogăţit de reflexivitatea germană, nu putea fi preţuit. Lirismul lui de iubire, din înduioşatele poezii pe care le publicau mult discutata Convorbiri literare, părea prea simplu un gust falsificat de retorica amoroasă curentă. Evocările lui strălucite dintr-un trecut care putea să-l atragă ca pe un romantic, dar care-i era şi cunoscut adânc, intim, prin cetiri îndelungate în vechea noastră literatură – pe atunci cu totu despreţuită, chiar în Junimea, şi cunoscută, numai ştiinţific, de un Haşdeu, – nu aflau cuvenita preţuire, nici chiar în cercul, atât de ironic, al Junimii, în care umbrele eroice n-aveau intrare, pentru a nu turbura bătaia cu perinele, anecdotele dlui Caragiani ori mica pornografie curentă (…)». Unul din marii reprezentanţi ai celor care i-au împărtăşit ideile a fost contemporanul lui, Aurel C. Popovici.

 

(va urma)

Autor
08 ianuarie 2023 la 18:52
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 55 minute
„Dansul Corbilor” (ediția a XIII-a), în curtea Căminului Cultural Roșia
Vineri, 4 iulie, începând cu ora 18, în curtea Căminului Cultural din Roșia se va desfășura cea de-a...
Actualitate
2 min de citit
acum 21 ore
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 23 ore
Muzeul Național Brukenthal, închis în două zile de miercuri
Muzeul Național Brukenthal anunță că în zilele de miercuri, 2 iulie și miercuri, 9 iulie 2025, toate sediile...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Brăileanca Ana Maria Mircea a câștigat Trofeul Florile Oltului – 2025
15 soliști de muzică populară (Ioana Balaszi, Alexandra Trăilescu, Ana Maria Mircea, Andrada Cinăzan, Diana Baltag, Daria Drăgoi,...
Actualitate
3 min de citit
acum 2 zile
Preotul Constantin Necula se alătură campaniei antistigmă a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Sibiu: „Este nevoie de noi toți pentru noi toți”
Preotul Constantin Necula, președinte al Asociației Crucea Albastră și unul dintre cei mai activi promotori ai dialogului spiritual...
Actualitate
2 min de citit
acum 3 zile
„România va fi cu adevărat civilizată atunci când și oamenii cu dizabilități vor fi parte a comunității” – Raluca Turcan, la expoziția „Mulțumesc, Sibiu!” din FITS
Printre vizitatorii ce au zăbovit în fața lucrărilor ce compun expoziția multimedia „Mulțumesc, Sibiu! O comunitate pentru sănătatea...
Actualitate
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 3 zile
După 3 ani de conflict, este unanimitate în rândul angajaților Filarmonicii. Nu sunt de acord cu diminuarea voluntară a drepturilor bănești
Reducerea tuturor salariilor din Filarmonica de Stat Sibiu, discutată în cadrul ședinței de ieri a Consiliului Județean, este...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 zile
Direcţia de Cultură Sibiu s-a judecat în şapte dosare. Scor de 2-2 între câştigate şi pierdute
Într-un oraş cu multe obiective de valoare istorică şi într-un judeţ la fel, este normal ca la un...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Începe ASTRA Adolescent 2025
Cea de-a cincea ediție a programului de vară "ASTRA Adolescent” debutează în prima zi a lunii iulie 2025,...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 zile
Sâmbătă și duminică, spectacole FITS 2025 și la Avrig
În zilele acestui sfârșit de săptămână, Avrigul va găzdui, din nou, spectacole cuprinse pe agenda Festivalului Internațional de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 6 zile
Centrul Social Comunitar de Agrement și Sport Mediaș are program special în perioada verii
Aproximativ 7.500 de persoane au beneficiat de serviciile oferite în cadrul Centrului Social Comunitar de Agrement și Sport...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 6 zile
Picnic Muzical la Agnita – „Anotimpurile” de Vivaldi în curtea Bisericii Fortificate CA
Melomanii, în mod deosebit, dar și ceilalți iubitori ai artei, vor avea parte de un eveniment artistic de...
Actualitate
1 min de citit