Din secretele meșterilor PEFOC: La ce trebuie să fim atenți când montăm coșul de fum?

Cu toții visăm la un cămin primitor care să arate spectaculos la gura unui focar semineu premium, ce arde magic și călduros pe fundal. Pe lângă designul special și atmosfera deosebită, rolul unui șemineu de calitate este acela de a asigura căldura necesară în casele noastre pentru o perioadă îndelungată de timp și în condiții de maximă siguranță și confort.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Singura constantă însă, a rămas atenția pe care trebuie să o acordăm funcționării în siguranță a coșului de fum. Sistemul de evacuare necesită o grijă aparte, pentru că de el depinde integritatea locuinței și siguranța întregii familii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

În acest sens, ajutați și de sfaturile prietenilor noștri de la PEFOC – meșteri sibieni cu peste 20 de ani de experiență în vânzarea și montajul profesional de șeminee, sobe și coșuri de fum – ți-am pregătit câteva sfaturi și informații de bază despre racordarea profesională a coșului de fum la șemineul casei.

 

Primul lucru la care trebuie să fim atenți dacă vrem ca un coș de fum sa funcționeze în parametri optimi este în același timp și cel mai subestimat. Ne referim la folosirea corectă a lemnului pe care îl ardem. Indiferent că vorbim despre o centrală pe lemne, o sobă sau un șemineu, pentru obținerea randamentului ideal este indicat să se folosească cât mai mult cu putință, lemn de esență tare sau lemn care să nu fie atât de bogat în substanță rășinoasă și cu puține încrengături, precum: lemnul de fag, stejar, mesteacăn sau alte diferite tipuri de pomi fructiferi.

 

Totodată, trebuie să știți că un șemineu pe lemne deschis, nu poate să fie construit din punct de vedere tehnic, în spații mai mici de 12 mp. Această restricție se datorează faptului că un șemineu, pentru a funcționa, trebuie să fie alimentat cu aer provenit din afară, prin ușile și ferestrele neetanșate, pentru a asigura o ardere corectă.

 

O soluție și mai eficientă (în cazul în care și condițiile o permit) ar fi canalele care aduc aerul din exterior, până aproape de deschiderea camerei de ardere. Șemineele deschise trebuie să fie stabile și nu trebuie să fie construite din materiale de construcție inflamabile.

 

De la deschiderea camerei de ardere trebuie să fie respectată o distanța de minimum 80 cm în toate direcțiile (în față, deasupra și în lateral) față de componentele și materialele de construcție inflamabile, precum și față de alte obiecte zidite sau plasate în apropierea focarului. De asemenea, admisia aerului este recomandat să se facă din afară, pentru a asigura un flux de aer constant și un tiraj bun. În acest sens, meșterii recomandă un cos de fum ceramic Hoch, ideal pentru evacuare fumului cu depuneri minime de cenușă și funingine.

 

Nu în ultimul rând, podeaua, pereții, camera pentru cenușă și colectorul de fum, trebuie să fie confecționate din cărămidă sau plăci de șamotă. O soluție practică poate fi și betonul special, rezistent la ardere sau fontă cenușie. Colectorul de fum se realizează din tablă de oțel sau alamă cu grosimea de minimum 2 mm.

 

Sub sloganul „Noi facem tot, tu pui pe foc!”, profesioniștii de la Pefoc sunt pregătiți să răspundă întrebărilor tale și să ofere consultanță gratuită în vederea alegerii soluției potrivite de încălzire sau decor. De asemenea, pe site-ul oficial www.pefoc.ro puteți comanda online dintr-o gamă diversă de produse precum: focare clasice, șeminee tip centrală, sobe pe lemne sau peleți, coșuri de fum, modele de semineu electric de perete pentru apartamente, alături de alte accesorii și materiale de construcții la prețuri atente cu buzunarul tău!

23 decembrie 2022 la 09:47
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 58 minute
Percheziții la Aeroport și CJ Sibiu. Procurorii europeni cercetează posibile fraude cu fonduri comunitare
 În cursul zilei de marți, au avut loc mai multe percheziții în Sibiu, principala instituție vizată fiind Aeroportul...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 ore
„Dansul Corbilor” (ediția a XIII-a), în curtea Căminului Cultural Roșia
Vineri, 4 iulie, începând cu ora 18, în curtea Căminului Cultural din Roșia se va desfășura cea de-a...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 ore
Cursuri gratuite de dans pentru seniorii Sibiului
„Dansul Nu Are Vârstă” este un proiect al Asociației Fantasy Dance care a ajuns la cea de-a șaptea...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Cosirea vegetației și plombări cu sort și emulsie, printre lucrările executate pe drumurile județului, în această săptămână
Pe drumurile județului continuă lucrările de reparații și întreținere, executate de Drumuri și Poduri SA Sibiu. În această săptămână,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Luni se dă startul la înscrieri pentru o nouă ediție a Artizan Huet. Când are loc evenimentul
În zilele de 12 și 13 iulie se va desfășura o nouă ediție a Artizan Huet, dedicat comercianților...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
A intrat cu tractorul pe DN7 fără să se asigure. O fetiță a ajuns la spital
În această dimineață a avut loc un accident la Boița, pe fondul neacordării de prioritate. Un tânăr care...
Actualitate
2 min de citit
acum 3 ore
În Poligonul Cârțișoara, trageri de dimineața până seara
Până în data de 4 iulie, la Poligonul Cârțișoara va fi activitate specifică intensă. Conform unei informări dată publicității...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Echipa secției de Prematuri a SCJU Sibiu, locul I la Concursul „Kangaroo Mother Care 2025”
La Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu se aplică de peste 15 ani metoda Kangaroo Care,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 3 ore
Maria, primul pasager „metropolitan”. Cum a fost prima cursă cu autobuzul electric
Într-o dimineață liniștită de vară, când soarele abia îndrăznea să se ridice peste dealurile Sibiului, un autobuz electric...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Discuții cu primărița, în Sebeșu de Sus
Locuitorii din Sebeșu de Sus care vor să discute cu primărița diferite probleme legate de comunitate, o pot...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 4 ore
A murit după ce a mâncat ciuperci. Medic: „Pericolul biologic din pădure pe care îl poți cumpăra de la piață”
Un bărbat de 48 de ani a decedat, iar soția (46 ani) și mama (92 ani) sunt în...
Actualitate
3 min de citit
acum 4 ore
Drumarii acționează pe A1, DN14 și DN14A. Circulați cu prudență!
Luna iulie a debutat cu importante lucrări executate de muncitorii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov (DRDP...
Actualitate
1 min de citit