Hrana pacienților din Spitalul Județean. Precizările SCJU Sibiu după numeroasele nemulțumiri

În ultima perioadă au apărut nenumărate nemulțumiri cu privire la serviciul de catering pentru pacienții internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Fie că erau sesizate probleme cu privire la modul de preparare, fie cu privire la transport și servire, fie cu privire la calitatea hranei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Reprezentanții SCJU Sibiu spun că unitatea medicală a făcut și face permanent demersuri  pentru a îmbunătăți toate serviciile de care beneficiază pacienții, mai ales cel de hrană. 

„Asigurarea hranei pacienților într-o unitate sanitară de dimensiunile și cu specificul SCJU Sibiu este un proces complex pe care spitalul l-a tratat cu seriozitate încercând, cu resursele avute la dispoziție, să găsească cea mai bună soluție. Astfel, în contextul în care contractul firmei care a asigurat în anii anteriori hrana pacienților a expirat iar bucătăria spitalului, situată în partea nerenovată a Blocului Materno-Infantil, va intra în proces de reabilitare, SCJU Sibiu a scos la licitație serviciul de catering, conform reglementărilor legale în vigoare, respectând toți pașii necesari. Complexitatea acestei situații s-a evidențiat în momentul în care, la prima licitație organizată (Acord cadru prestare servicii de catering CN1037188/27.11.2021) nu s-a înregistrat nicio ofertă, fapt care a determinat anularea acesteia.  Ulterior, a fost necesară reluarea procedurii în data de 10.02.2022 (nr. anunț de participare CN 1039144). La cea de-a doua licitație s-a înscris o singură firmă participantă care, după evaluare, a fost declarată câștigătoare. Ca urmare, a avut loc atribuirea acordului cadru către SC ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL, contractul pe o perioadă de trei ani fiind încheiat în luna aprilie 2022, cu începere efectivă de la 1 mai 2022, cum de altfel SCJU Sibiu a mai anunțat prin comunicat de presă”, anunță reprezentanții SCJU Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Disfuncționalități din prima lună

 

În prima lună de la intrarea în vigoare a contratului au fost semnalate unele disfuncționalități, sincope sau neconcordanțe în procesul de asigurare a hranei pe care spitalul, în calitate de autoritate contractată responsabilă atât de achiziție cât și de derularea contractului, le-a tratat cu celeritate transmițând firmei de catering necesitatea identificării și aplicării unor soluții care să optimizeze procesul.

„Din cauza numeroaselor șantiere deschise concomitent în pavilioanele Spitalului, a fost dificil de identificat o locație proprie de distribuție a alimentelor, fapt ce a generat unele mici întârzieri la livrarea alimentelor pe secții. În acest sens, spitalul a identificat deja un spațiu propriu de recepție a hranei, care se află in moment în fază finală de amenajare, urmând să devină funcțional în câteva zile. De asemenea, vă asigurăm că s-a solicitat constant îmbunătățirea calității hranei, cu toate că prețurile actuale ale produselor alimentare de bază creează dificultăți oricărui operator economic care derulează activități de restaurant și catering. Totodată, un aspect extrem de important asupra căruia dorim să atragem atenția este că mâncarea, colocvial denumită „de spital” are o specificitate aparte, trebuie adaptată contextului medical în care se află pacientul, trebuie să corespundă cerințelor nutriționiștilor și a celor privind regimurile alimentare, fiind cel mai adesea limitată dau chiar interzisă folosirea condimentelor și chiar a unor alimente, fapt care se reflectă atât în gust cât și în aspect”, mai arată reprezentanții SCJU Sibiu.

Aceștia spun, totodată, că mâncarea de spital nu poate fi asimilată sau comparată cu mâncare de restaurant și nici judecată în relație cu astfel de meniuri.   

 

Soluții pentru criză

 

Toate aceste dificultăți au venit pe fondul perioadei de adaptare a firmei de catering la  specificul SCJU Sibiu, care are tratează o gamă complexă de afecțiuni și ai cărei pacienți au regimuri alimentare diferite, transmit reprezentanții SCJU Sibiu. 

Tocmai de aceea, procesul de pregătire, porționare, ambalare și transport pentru hrana pacienților este unul laborios, fiind necesară asigurarea mai multor tipuri de meniuri. „După ce a fost desemnată câștigătoare a licitației, firma de catering a făcut demersurile necesare pentru a porni activitatea la termenul stabilit. Inițial, firma și-a desfășurat activitatea, timp de o lună, într-o locație temporară, situată în Șura Mare, avizată și autorizată atât de DSP Sibiu cât și de către DSVSA Sibiu, documente pe care SCJU Sibiu le-a deținut de la începutul colaborării, aceasta fiind o condiție contractuală.  În această perioadă, așa cum am subliniat, reprezentanții SCJU Sibiu s-au aflat în legătură permanentă cu reprezentații firmei de catering, le-au semnalat acestora toate situațiile apărute și au solicitat remedierea acestora. În toată această perioadă, pacienții internați nu au rămas în niciun moment fără hrană iar controalele efectuate de către DSVSA la sediul firmei de catering și la SCJU Sibiu au evidențiat faptul că mâncarea a corespuns din punct de vedere al calității, și nu i-a pus niciun moment în pericol pe cei internați. Ulterior, începând din data de 3 iunie, firma de catering care asigură hrana pacienților și-a relocat activitatea într-o nouă locație situată în proximitatea unității sanitare, fapt care va îmbunătăți și fluidiza circuitul de livrare a meselor zilnice, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii prompte și de calitate”, adaugă reprezentanții spitalului.

Potrivit celor citați, pe fondul acestor dificultăți inerente întâmpinate, procesul de asigurare a hranei pacienților „nu este unul perfect”, dar cu siguranță este „unul perfectibil”.

„Suntem încrezători că, odată ce am depășit dificultățile inerente începutului colaborării și pe fondul recentelor modificărilor legislative care au crescut nivelul alocației de hrană, procesul de servire și calitatea produselor se vor îmbunătăți considerabil. În acest sens subliniem că acordul cadrul încheia cu firma de catering prevede posibilitatea de ajustare a prețului în funcție de modificările legislative, chestiune care s-a și întâmplat deja în urma Ordinului de ministru 1488/31.05.2022 emis în baza legii 133/2022, care prevede creșterea alocațiilor de hrană de la data de 1 iunie.  În acest sens îi asigurăm pe cetățeni că spitalul, în calitate de autoritate contractantă și responsabil de derularea contractului, va monitoriza cu atenție atât procesul de distribuire cât și calitatea hranei, care trebuie să reflecte aceste modificări”, potrivit surselor citate.

 

Autor
07 iunie 2022 la 12:44
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 9 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 17 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 17 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit