Provocări cu variaţiuni

Acasa >

Articol

Când selectăm ideile sau primenirea lor, e indicat să nu ştim "scopul" şi doar apoi să ne gândim care e finalitatea. Ne prefacem – ceea ce este doar o variantă a provocărilor – între selecţii individuale şi selecţionări grupate, ca variante:
– coronavirusul rămâne un cuvânt prea lung între restricţii şi decalajele anului acesta, prea început prin forţă;
– virulenţa este zodia europeană a indiferenţei, ca ultimă variantă.
Prin urmare, să selectăm şi să prefacem în ceea ce s-ar putea să ne provoace întâmplări, deja începute, şi "replici" pe falia euro-asiatică, după care vom reveni la variaţiunile noastre.
Provocarea "teroriştilor din occident", combinată cu varianta protestului kazah, s-ar putea să ofere un timp de respiro Ucrainei – dacă există aşa ceva şi s-ar încrede cineva – sau totul este o diversiune a Kremlinului, încercând "dintr-un foc" să-şi lărgească (extindă) şi consolideze frontierele. Criza preţurilor la energie nu susţine o revoltă de amploare, sau de intimidare, într-o ţară cu resurse uriaşe de petrol şi gaze, exportatoare de uraniu şi proprietară a Cosmodromului de unde sunt lansate rachetele Sayuz pentru aprovizionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Sunt bani în Kazahstanul variantelor şi o stare de certitudine rusească: populaţia este stratificată; majoritatea, între medie şi modestie, nu reprezintă o "trădare" a Rusiei, în variantele ei provocatoare…
                                                    ***
Explicaţia este politică – şi mă feresc de provocări, prin inversare sau "europenizare" statică. Totuşi, există o provocare: revolta este a populaţiei când, practic, nu există o opoziţie politică? Kazahstanul este prea "bogat" pentru o revoluţie sau demonstraţie întârziată, prin acceptarea emoţiei unei independenţe selective…
                                                   ***
– Regina Elisabeta a ll-a devine primul monarh care celebrează 70 de ani de domnie;
– Alegătorii francezi vor decide, în ultimul tur al prezidenţialelor avantajul pierdut al lui Macron;
– Anul tigrului de iarnă nu se va sărbători la Hong Kong, când Comitetul pro-Beijing va alege (deja investit politic) viitorul şef al executivului;
– Sfârşitul anului se va repeta prin al 20-lea Congres al Partidului Comunist din China (un fel de Brexit asiatic, inversat, dar al naibii de înţeles, când nimic nu mai compensează ideologia memoriei).

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
10 ianuarie 2022 la 22:03

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 19 minute
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit