Mulți sibieni și-au făcut un obicei din a se aproviziona de la Piața Volantă de la Sala Transilvania, în fiecare sâmbătă. Aici producătorii locali aduc legume, fructe, lactate, preparate din carne, clienții având posibilitatea să aleagă produse din diferite zone ale județului.
Dacă în Piața Volantă cumpărăturile se fac doar sâmbătă, în Piața Cibin comercianții sunt prezenți pe tot parcursul săptămânii. Clienții par să se fi împărțit fiecare preferând un spațiu anume de unde să-și cumpere produsele de sezon și nu numai. Am încercat să trecem în revistă prețurile practicate în cele două piețe pentru a le compara. Nu există un verdict în sensul declarării vreuneia dintre piețe mai ieftine, întrucât în ambele locuri găsim produse la preț avantajos.
În Piața Transilvania roșiile costă între 12 și 15 lei
Iată care erau prețurile practicate sâmbătă în Piața Transilvania: dovleceii se vând cu prețuri cuprinse între 6 și 10 lei /kg; ardeii grași (în funcție de categorie) cu prețuri cuprinse între 8 și 25 lei/kg; roșiile în funcție de mărime și soi, cu prețuri cuprinse între 12 și 15 lei/ kg; fasolea păstăi cu prețuri cuprinse între 18 și 19 lei/ kg; castraveții de grădină 15 lei/ kg; căpșuni între 29 și 30 lei/ kg; piersicile cu 25 lei/ kg; merele verzi cu 5 lei/ kg; murele la caserolă costă 25 lei; afinele la caserolă 40 lei; pentru caise se plătesc 30 lei/ kg. Cireșele se vând cu 25 lei/ kg, fasolea verde 25 lei/ kg; cartofii la sac 25 lei/ kg; cartofi roșii între 3 și 7 lei/ kg; sfecla 15 lei/ kg; morcovii între 6 și 8 lei/ kg; ardeii iuți 15 lei legătura; țelina cu frunze 5 lei bucata; ceapa 5 lei/ kg; usturoiul 25 lei/ kg; cartofii noi 5 lei/ kg; ceapa verde de grădină 2 lei legătura; pepenele galben 15 lei bucata.
Caisele, între 16 și 18 lei, la „Cibin”
Prețurile din Piața Cibin diferă față de cele de la „Transilvania” doar la unele produse, însă nu există deosebiri semnificative. Aici cartofii noi costă 4 lei/ kg; cartofii albi 3 lei/ kg; cartofii roșii 15 lei / 5 kg; ”cartofii lui Nistor” au prețul lor 10 kg/30 lei; ceapa albă 5 lei/ kg; morcovi 5 lei/ kg; castraveții între 5 și 8 lei/ kg; vinetele se vând în funcție de mărime între 8 și 9 lei/ kg; 5 lei este legătura de pătrunjel; castraveții de grădină au alt preț între 5 și 15 lei/ kg; ardeii grași între 18 și 20 lei/ kg; roșiile în funcție de categorii între 12 și 18 lei/ kg; pentru varza a la Vurpăr scoți din buzunare 5 lei/ kg; dovleceii costă 8 lei/ kg; varza mică între 2 și 3 lei bucata; caisele (în funcție de categorie) costă între 16,00 și 18,00 lei/ kg; cireșele se vând cu prețuri între 20 și 24 lei/ kg; caisele românești le găsești la 20 lei/ kg; vișinele 22 lei/ kg; căpșunii între 10 și 15 lei/ kg; fasolea albă 15 lei/ kg; kapia 20 lei/ kg, prunele uscate fără sâmburi se vând la 25 lei/ kg; nectarinele 20 lei/ kg; pepenele roșu între 3 și 4 lei/kg (în funcție de categorie și ”sorginte”) dar se vinde și feliat.