Cântecul românesc, jocul popular și gastronomia sibiană, vor face echipă grație Junilor Sibiului, ducând încă o dată peste granițele țării, frumosul identitar al orașului de pe Cibin, într-un week-end (16-18 mai) dedicat tuturor orașelor înfrățite cu Landshut.
Junii Sibiului, Orchestra de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și artistul Traian Stoiță sunt ambasadori culturali ai municipiului Sibiu la Europafest din Landshut, oraș înfrățit cu Sibiul. La invitația Primăriei Orașului Landshut, Junii Sibiului promovează specificul Sibiului și al culturii tradiționale românești la Europafest, una dintre manifestările etalon găzduite de landul german Bavaria, pentru a celebra Ziua Europei.
Sibiul prezentat prin muzică, dans și gastronomie
Artiștii vor susține o serie de spectacolele în Landshut, prezentând suite de dansuri populare reprezentative pentru marile zone etnografice ale României şi pentru județul Sibiu, alături de cântece din folclorul sibian și național. Spectacolele au la bază un concept dinamic și interactiv ce asigură o veritabilă călătorie muzical-coregrafică prin cultura română, iar interacțiunea cu publicului va fi realizată prin antrenarea spectatorilor în horă, alături de dansatori. Delegația sibiană va promova, la Landshut, nu doar muzica și dansurile specifice arealului nostru, ci și specificul gastronomiei românești. Astfel, se va amenaja un stand cu produse culinare românești, oferind fiecărui participant posibilitatea de a degusta şi de a cunoaște gustul autentic al Sibiului, prin vestita brânză a oierilor sibieni, slănină, untură, alături de un pahar cu țuică sau cu vin.
Imaginea Sibiului va fi promovată de delegația Primăriei Municipiului Sibiu condusă de doamna primar, Astrid Fodor, în cadrul întâlnirilor oficiale cu reprezentanții autorităților locale din Landshut: Primăria Orașului Landshut, Asociația de Prietenie Landshut – Sibiu/Hermannstadt, în cadrul cărora vor fi dăruite materiale de promovare reprezentative pentru orașul Sibiu.
SIBIU – LANDSHUT, o prietenie legată prin cultură
De la înfrăţirea Sibiului şi a Landshutului în anul 2002, colaborarea dintre cele două oraşe s-a dezvoltat conform unei axe prioritare de cooperare, prin efectuarea de schimburi de experienţă în domeniul educaţiei, al asistenţei sociale, al culturii şi cel al administraţiei. În cei 23 de ani de parteneriat, relația dintre cele două orașe s-a evidențiat prin dinamismul ei și proiectele comune derulate, cele din plan cultural fiind o constantă a colaborării. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu s-a implicat activ în dezvoltarea relațiilor culturale, Junii Sibiului participând în 2015 și 2016 la evenimente culturale desfășurate în orașul partener. De asemenea, prin mijlocirea Cercului de Prietenie Landshut – Sibiu/Hermannstadt, ansambluri folclorice reprezentative pentru regiunea germană și pentru comunitatea sașilor din Germania au participat la Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Munților”.
Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.
Sursa foto: Arhiva Tribuna