Pe 13 mai este celebrată Ziua Internațională a Dorului, o zi dedicată uneia dintre cele mai profunde emoții umane.
Cu această ocazie, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a transmis un mesaj atrăgând atenția asupra impactului pe care dorul, atunci când este intens și prelungit, îl poate avea asupra sănătății mintale și fizice.
”Asemenea fericirii, tristeții, furiei sau surprizei și dorul este o emoție puternică, ce produce anumite reacții în organism, determinând modificări hormonale, traduse prin apariția unor semne și simptome cum ar fi oscilațiile tensiunii arteriale și/sau ritmului cardiac, senzații musculare diverse, stări de slăbiciune, oboseală. Toate acestea pot influența modul în care ne comportăm în viața de zi cu zi, acasă și la serviciu, prin deficit de atenție, acțiuni de multe ori neașteptate și neprogramate, modificări ale dispoziției, mai ales către tristețe și melancolie”, a precizat specialistul Compartimentului Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, dr. Simona Berariu.
Aceasta mai explică faptul că nu există soluții universal valabile pentru atenuarea acestui sentiment, dorul, dar păstrarea legăturii cu cei dragi, cu prietenii, implicarea în activități recreative, care să ne țină mâinile sau gândurile ocupate, pot constitui factori de atenuare și de acceptare a lui, ca parte firească a vieții noastre.
„Așa că azi, de Ziua Internațională a Dorului (zi care se marchează și la noi de vreo 10 anișori), pune repede mâna pe telefon și spune-le celor dragi că îi iubești și că ți-e dor de ei”, se mai arată în postarea făcută de DSP Sibiu.