Începând de astăzi și până vineri, 16 mai, prichindeii de clasa a II-a vor susține Examenul de Evaluare Națională 2025. La el vor participa 4637 elevi din 173 de școli din județul Sibiu.
La sfârșitul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul școlar 2024-2025, elevii vor susține următoarele teste: primul test vizează evaluarea competențelor de receptare-producere a mesajelor scrise-citite în limba română; al doilea test vizează evaluarea competențelor de matematică și explorarea mediului; al treilea test vizează evaluarea competențelor de receptare a mesajelor citite în limba maternă (la unitățile de învățământ în care sunt clase cu predare în limbă maternă germană sau maghiară pentru județul Sibiu); al patrulea test vizează evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise în limba maternă.
„Testele de la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a se evaluează în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate. Fiecare test este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar de la clasă. Rezultatele individuale obţinute nu se afişează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Aceste rezultate sunt sunt supuse unui proces de analiză de către cadrul didactic și de către colectivul de catedră din fiecare unitate școlară. În urma acestei analize, cadrul didactic decide, acolo unde este cazul, elaborarea planului individualizat de învățare al elevului, instrument fundamental de remediere/dezvoltare/ orientare care cuprinde informații diagnostice și prognostice în vederea orientării și optimizării învățării. Rezultatele evaluărilor de la finalul claselor a II-a sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și sunt trecute în portofoliul educațional al elevului”, au transmis reprezentanții IȘJ Sibiu.
În ce zile vor susține testele, elevii claselor a II-a
Testele pentru elevii de clasa a II-a vor începe astăzi cu Limbă și comunicare – limba română sau limba maternă (unde este cazul) – scris. Urmează miercuri, 14 mai – Limbă și comunicare – limba română sau limba maternă (unde este cazul) – citit; joi, 15 mai – Matematică și Exploatarea mediului și vineri, 16 mai – Limbă și comunicare – limba română pentru minoritățile naționale – scris și citit.
Timpul destinat unei lucrări scrise pentru fiecare din probele simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a II-a este de 45 minute, iar sălile în care aceștia vor susține testele sunt cele în care ei îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit.