Articol
Luna mai aduce pe tarabele din piețele Sibiului din ce în ce mai multe fructe de sezon, mare parte dintre ele importate, printre care se numără căpșuni și cireșe. Comercianții spun că vânzările merg bine, mai ales la căpșuni, în timp ce cireșele rămân un „fruct oprit” pentru unii, deoarece în continuare, au prețuri destul de mari.
La una dintre tarabe, căpșunile din Grecia sunt vândute cu 23 de lei/kg, în timp ce cireșele, tot din Grecia, ajung la 70 de lei/kg. Comercianții au observat ce preferă și ce cumpără mulți dintre clienți.
„În perioada asta, lumea cumpără în special căpșuni. Cireșele sunt doar de poftă. Comparativ cu anul trecut, pot spune că cireșele sunt ceva mai ieftine. Mai avem și clienți care cumpără din când în când. De obicei, vremea influențează foarte mult vânzarea, atunci când e frig, nu vindem nimic”, spune Leontina, o vânzătoare din piață.
„Cumpără în special doamnele gravide”
La o altă tarabă, oferta este mai variată: cireșele din Grecia costă 55 de lei/kg, iar cele din Spania nu mai puțin de 100 de lei/kg. Căpșunile se vând aici cu prețuri între 15 și 23 de lei/kg, în funcție de proveniență. Și aici, comercianții spun că vânzările merg bine, iar cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de fructele proaspete.
„Vânzarea merge foarte bine! Prețul la cireșe a mai scăzut, iar lumea cumpără, în special doamnele gravide. Diferența de preț între cireșele din Spania și cele din Grecia vine din aspect: cele spaniole sunt mai mari, mai calibrate, iar cele grecești sunt mai micuțe”, explică Mărioara, o vânzătoare din Piața Cibin.
Atmosfera din piață e una veselă. Între timp am surprins un dialog între comercinant și client: „Niște căpșuni nu-ți dau?”, întreabă femeia.
„Ba da! Pune un kilogram!”, răspunde clientul, entuziasmat.
Pe lângă fructe, și legumele au avut parte de o schimbare de preț. Dacă înainte de Paști roșiile se vindeau și cu 40-50 de lei/kg, acum prețurile au mai scăzut. Roșiile românești aduse din Oltenia sunt mai accesibile: cele mici și țuguiate costă între 18 și 23 de lei/kg, iar cele cunoscute sub denumirea de „inimă de bou” costă între 25 și 30 de lei/kg.
Foto: Răzvan NEGRU