Articol
După ce a amânat în repetate rânduri deschiderea actualului sezon de pedalat, ploaia nu a reușit să blocheze evenimentul organizat duminică, 11 mai ac, de asociația „Urban Bike Revolution”.
La ora 14.00, în locația stabilită pentru plecare, Piața Mare a Sibiului, în jur de 120 de cicliști erau pregătiți de deschiderea oficială a sezonului de pedalat, constând în parcurgerea distanței dintre centrul orașului și centrul comunei Rășinari.
„Poliția e cu noi!”
Două echipaje rutiere erau parcate în Piața Mare, organizatorii anunțând că acestea vor asigura plutonul de cicliști pe perioada deplasării în municipiul Sibiu. „Poliția e cu noi!”, a strigat unul dintre cicliști, amintind de vremurile în care românii scandau „Armata e cu noi!”, perioadă insuficient de cunoscută de tinerii veniți să pedaleze.
Familii cu copii, tineri, adulți, sportivi sau supraponderali, cu biciclete de închiriat sau personale, de munte sau de șosea, cu toții s-au încolonat în spatele primei mașini de poliție și au pornit spre Bulevardul Coposu.
Agenții au oprit circulația în intersecțiile giratorii din zona Casei de Cultură, Milea, Piața Aurel Vlaicu, Siretului și Cimitir, permițând astfel grupului de cicliști care se întindea pe aproximativ 300 de metri, să circule în siguranță.
Ploaia care a venit
După câteva regrupări pe Calea Dumbrăvii și în zona Muzeului Astra, grupul a fost prins de ploaie pe pista de biciclete care leagă Sibiul de Rășinari. Cei mai mulți s-au adăpostit sub bătrânii stejari de la marginea șinei de tramvai, așteptând… vremuri mai bune.
Din rucsaci au apărut pelerine de ploaie și chiar saci menajeri din plastic, astfel încât grupul s-a pus din nou în mișcare.
Ploaia a continuat până la capătul destinației, episodul „dușului” rece fiind trecut mai ușor datorită glumelor, încurajărilor și chiar a mâinii de ajutor dată celor mai mici dintre cicliști. Bunăoară, părinții își împingeau ușor odraslele, reușind astfel să mențină un ritm bun pentru întregul grup.
Vărzarul fără varză
După aproape o oră și jumătate, grupul a parcurs cei aproximativ 14 kilometri dintre Piața Mare a Sibiului și Căminul Cultural Rășinari, cap de linie a turei cicliste. Odată ajunși, cu mic și cu mare, cicliștii au fost învăluiți de mirosul langoșului proaspăt scăldat în ulei încins. Cu brânză, cu smântână și usturoi, sau cu un strat zdravăn de finetti, langoșul fierbinte a venit ca o răsplată pentru cei peste o sută de bicicliști care au înfruntat ploaia de primăvară doar pentru a petrece o după amiază activă în aer liber.
Cu toții au avut ocazia să viziteze expozițiile Muzeului etnografic Rășinari, unde muzeografa Raluca Iliuț și-a întâmpinat musafirii îmbrăcată în costum popular și încălțată cu opinci și șosete din lână.
Tot aici, sibienii au făcut cunoștință cu doamna Cornelia Lungu, fostă bucătăreasă pentru 600 de copii rășinăreni, care știe secretul vărzarului, delicatesă locală care are chiar și un festival al său: „Lumea întreabă unde-i varza, dacă tot îi spune vărzar. Este o plăcintă cu urdă și multe verdețuri, de unde și denumirea de vărzar. Pe 4 iunie vă așteptăm la festival”, a lansat doamna Cornelia invitația pofticioșilor care nu pirideau în a se înfrupta din deliciosul desert rășinărean.
O prezență plăcută a fost cea a unor membri ai grupului „Călușerii”, care au oferit spre vânzare diferite obiecte decorative, în ritmurile vesele ale unui băiat care cânta dintr-un fluier ciobănesc.
Ciclismul și… zahărul
Andrei Rusu este cunoscut în Sibiu pentru felul activ în care promovează ciclismul ca soluție sustenabilă de deplasare. Prin asociația Urban Bike Revolution organizează numeroase activități educaționale în școli, învățându-i pe cei mici regulile de deplasare și cum ar trebui să fie echipați pentru a fi în siguranță. De serviciile asociației sale au ajuns să beneficieze inclusiv adulții, oferind chiar lecții de mers pe bicicletă pentru cei care nu au deprins acest lucru în copilărie. „Sunt încântat să văd cât de multă lume a venit astăzi, chiar dacă vremea nu se anunța favorabilă. A venit și ploaia iar, asemenea olandezilor, sibienii au aflat că nici ei nu sunt din zahăr”, a spus Andrei Rusu, aluzie la o vorbă a olandezilor care ies la pedalat indiferent de vreme, netemându-se că se vor „topi” din cauza apei.