Premieră în Sibiu: screening neonatal pentru depistarea unor afecțiuni grave

Acasa >

Articol

Nou născuții din Maternitatea de la Sibiu vor avea șansa de a beneficia de un screening neonatal, procedură prin care ar putea fi identificate anumite afecțiuni grave, nedescoperite imediat după naștere.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Procedura se realizează în primele trei zile de viață ale bebelușului, iar proba va fi trimisă pentru analiză la Cluj Napoca.

„În atenția viitorilor părinți care urmează să se adreseze pentru naștere maternității Spitalului Clinic Județean Sibiu:

Cei mai mulți copii se nasc sănătoși la prima vedere. Există însă boli rare care nu dau niciun semn că ar fi acolo și că ar putea să răpească la un moment dat bucuria, sănătatea sau poate chiar viața micuțului. Pentru ca astfel de situații nefericite să fie evitate, este utilă efectuarea unui screening-ul neonatal extins în primele zile după naștere. În România este asigurat în mod gratuit screening-ul pentru 3 afecțiuni – hipotiroidismul congenital, fenilcetonuria și, de curând, fibroza chistică. În unele maternități funcționează și un program pilot pentru detectarea amiotrofiei musculare spinale, program ce se dorește a fi extins inclusiv în maternitatea noastră.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, prin Secția Clinică Neonatologie, a făcut încă un pas înainte în ajutorul nou-născuților și părinților lor, prin intermediul unui acord de colaborare încheiat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, din dorința de a oferi proaspeților părinți nou-născuților mai multă siguranță și liniște la început de drum în viață

Tipul de screening neonatal oferit de Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj presupune depistarea rapidă a 32 de tulburări înnăscute de metabolism complementare celor din Programul Național de Screening Neonatal. Procedura presupune recoltarea câtorva picături de sânge din călcâiul nou-născutului după 48-72 de ore de la naștere pe o hârtie de filtru care este trimisă spre analiză la Unitatea de Screening Neonatal METABO de la UMF Cluj-Napoca. Fiind vorba de testări screening, dacă rezultatele sunt suspecte sau sugerează o anumită afecțiune metabolică, sunt necesare teste suplimentare pentru confirmarea unui diagnostic, iar părinții sunt consiliați și îndrumați către un serviciu de specialitate. Costul acestui screening este de 95 lei plus taxa de curierat. SCJU Sibiu nu percepe plată pentru recoltarea propriu-zisă de sânge.

Un simplu gest al părinților poate asigura o șansă la depistarea timpurie a unor boli genetice rare și la un tratament care îi poate oferi copilului o viață normală”, se arată pe pagina de socializare a SCJU Sibiu.

Sursa foto: newbornscreening.ph

Autor
09 mai 2025 la 10:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 11 minute
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 27 minute
Elevii sibieni au obținut rezultate bune la concursul „Prietenii Pompierilor”
Etapa județeană a concursului „Prietenii Pompierilor”, dedicat elevilor pasionați de activități de prevenire și intervenție în situații de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 1 oră
VIDEO | Delicii de MAI la Ferma Didactică Rusciori: Creativitate și savoare în concursul de quiche-uri studențești
În cadrul Zilelor Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ferma Didactică Rusciori a devenit scena unui eveniment plin de...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Doi medici noi la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu are doi medici noi în echipă, dr. Iulia Oaida și dr. Darius Dăncilă. Ambii...
Actualitate
3 min de citit