Articol
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se află printre instituțiile de învățământ superior care se remarcă la nivel național, obținând finanțări în cadrul tuturor celor opt linii de finanțare strategică ale Fondului de Dezvoltare Instituțională (FDI) 2025.
Opt domenii strategice, 2.311.400 lei finanțare
Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior, organism consultativ al Ministerului Educației, a publicat recent rezultatele finale privind proiectele câștigătoare pentru finanțare din FDI 2025. Potrivit acestora, ULBS a obținut un total de 2.311.400 lei, prin proiecte care vizează toate cele opt domenii strategice stabilite pentru finanțare.
Domeniile acoperite includ teme majore de interes pentru dezvoltarea învățământului superior: creșterea echității sociale și a incluziunii, internaționalizarea educației, susținerea infrastructurii universitare, sprijinirea antreprenoriatului studențesc, îmbunătățirea calității actului didactic, cercetarea, corelarea ofertei educaționale cu piața muncii și accesul studenților cu dizabilități la educație.
Un rezultat notabil îl constituie finanțarea integrală obținută de ULBS pentru proiectul din Domeniul 5 – Îmbunătățirea calității activității didactice, inclusiv a respectării deontologiei și eticii academice, unde universitatea a primit suma maximă solicitată, 398.400 lei, obținând un punctaj final de 86,97 puncte.
Domeniile strategice vizate pentru finanțare din FDI 2025:
Domeniul 1: creşterea echităţii sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior.
Domeniul 2: creșterea gradului de internaționalizare a învățământului superior din România.
Domeniul 3: asigurarea funcționării în bune condiții a grădinilor botanice universitare , a stațiunilor didactice, a bazelor de practică și a altor infrastructuri de susținere a activităților didactice, similare bazelor de practică, din cadrul universităţilor, folosite pentru instruirea studenților.
Domeniul 4: susținerea activităților societăților antreprenoriale studențești (SAS) din cadrul universităţilor.
Domeniul 5: îmbunătățirea calității activității didactice, inclusiv a respectării deontologiei și eticii academice.
Domeniul 6: dezvoltarea capacității instituționale pentru cercetare din instituțiile de învățământ superior.
Domeniul 7: corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră).
Domeniul 8: susținerea participării și accesului studenților cu dizabilități la procesul educațional.