Articol
În cadrul Colegiului Prefectural, inspector șef IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea, a evaluat activitățile desfășurate de lucrătorii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Sibiu, în vederea prevenirii și combaterii faptelor ilicite la regimul deșeurilor și produselor de protecția plantelor, ce aduc atingere mediului înconjurător, o evaluare focusată pe perioada aprilie 2024-aprilie 2025, activități catalogate ca fiind proactive.
Potrivit inspectorului șef IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea, în decursul acestor activități au fost identificate trei probleme. Prima este legată de Legislația în domeniul protecției mediului, care este lacunară.
A doua problemă ar fi lipsa laboratoarelor de specialitate acreditate pentru efectuarea de analize și constatări tehnico-științifice, cu privire la substanțele sau deșeurile ce constituie obiecte și bunuri corp delict, astfel încât buletinele de analiză fizico-chimică sau rapoartele de încercare să constituie probe în dosarele penale.
Iar a trei problemă este generată de dotarea precară a polițiștilor care efectuează intervenția și cercetarea la fața locului, în cazul unor infracțiuni de poluare cum ar fi aparate de măsurare a fumului, funinginii, prafului, deversări de hidrocarburi sau alte dejecții în ape sau pe soluri.”
„În acest sens au fost propuse următoarele măsuri: Efectuarea unor demersuri în scopul modificării legislației în acest domeniu pentru a stabili atribuțiile fiecărei instituții cu responsabilități în domeniu; Agenția națională pentru Protecția Mediului să doteze și să acrediteze Laboratoarele județene și înființarea unui Serviciu de investigare a infracțiunilor de mediu, la nivelul fiecărui județ, în care să activeze mai mulți polițiști (n.n. în prezent sunt încadrați doar 2 polițiști la nivelul serviciului A.E.S.P. în județul Sibiu) care să aibă atribuții exclusiv pe linie de protecția mediului”, spune inspector șef, Tiberiu Ivancea.