Studiu: la români, 1 Mai a devenit Ziua Naţională a Grătarului din fundul curţii

Acasa >

Articol

Din zi internaţională a celor ce muncesc, 1 Mai a devenit la români, conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, o simplă zi de grătăreală în fundul curţii şi de “socializare”. Conform studiului, pentru unu din patru români, sărbătoarea de 1 Mai reprezintă, în primul rând, o zi dedicată grătarelor şi socializării. 69% dintre români consideră mai nou grătarul ca fiind “o activitate de familie (69%) iar 50% susţin că regula e să aibă loc în curtea de acasă (50%).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Iubitorii de grătare de 1 Mai sunt în primul rând tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%). Dincolo de mers la grătare, 1 Mai mai înseamnă, în topul semnificaţiilor, ziua liberă primită (35%) şi “tradiţia românească autentică” (26%).

Semnificaţia grătarului pentru români este, conform aceluiaşi studiu, o activitate de relaxare în aer liber (34%), o oportunitate de socializare cu cei dragi (26%) şi un mod plăcut de a petrece timpul în weekend sau vacanţă (26%).

Pentru ca un grătar să fie reuşit 71% dintre respondenţi spun că nu trebuie să lipsească micii, berea (62%), relaxarea în aer liber (50%), râsetele şi glumele (48%) şi muzica (43%). O analiză mai detaliată arată că muzica la grătar este mult mai importantă pentru tinerii din Generaţia Z cu vârste cuprinse între 18-24 de ani (51% comparativ cu 43% total eșantion).

Românii preferă să fagă grătare în curtea proprie (50%) sau în natură, la iarbă verde, în pădure sau la munte (37%), iar majoritatea îl organizează alături de familie (69%) sau prieteni (37%).

Principalele alimente consumate la grătar sunt micii (81%), ceafa de porc (64%), pieptul sau pulpele de pui (55%), cârnații (54%), frigăruile (42%) și legumele ca ardei, dovlecei, ciuperci etc. (39%). Bărbații preferă într-o măsură semnificativ mai mare micii (86% față de 76% la femei) și cârnații (58% față de 50% la femei), în timp ce femeile optează mai des pentru pieptul sau pulpele de pui (58% față de 50% la bărbați) și legumele la grătar (43% față de 36% la bărbați).

Principalele băuturi consumate la grătar sunt berea (74%), berea cu arome sau cidrul (24%), vinul roșu (19%) și vinul alb (18%).

În funcție de vârstă și sex, berea este preferată într-o măsură semnificativ mai mare de bărbați (82% față de 62% la femei) și de persoanele cu vârste peste 55 de ani (89%). Pe de altă parte, berea cu arome și cidrul sunt mai apreciate de femei (31% față de 16% la bărbați) și de tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani (37%).

“Grătarul nu este doar despre mâncare, ci despre comunitate, relaxare și libertate. Într-o lume în care conexiunile autentice sunt tot mai importante, 1 Mai le oferă românilor șansa de a se aduna alături de familie și prieteni, într-un cadru relaxant. Astfel, micii și berea, vedetele grătarului, nu sunt doar ingrediente, ci simboluri ale autenticității și ale legăturii cu tradițiile noastre,” a declarat Marius Luican, director general al Reveal Marketing Research.

Autor
29 aprilie 2025 la 15:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 12 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit