„Spovedania” emoționantă făcută unui medic sibian: „Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut..!”

Acasa >

Articol

Un mesaj cutremurător, care relevă în egală măsură „agonia și extazul” sistemului sanitar românesc, a fost trimis unui medic sibian.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Textul a fost scris de fiica unei paciente căreia medicii sibieni i-au salvat viața și care odată ajunsă în orașul de domiciliu s-a lovit de un zid de netrecut, clădit de medicii de aici.

 Pentru a proteja identitatea, vom utiliza doar inițialele numelor persoanelor implicate, redând mesajul în integralitatea sa:

„Vă scriu în legătura cu mama mea, B.L! Ați operat-o pe 22 februarie 2025, în urma unui AVC ischemic grav, la Spitalul Clinic de Urgență Sibiu! Intervenția a fost una foarte reușită! I-ați salvat mamei viața! I-ați oferit șansa de a merge mai departe, alături de noi!

A fost foarte bine la Sibiu, a fost bine îngrijită! Dumneavoastră și colegii dvs. medicii neurologi, personalul medical, i-ați fost alături, i-ați acordat empatia, atenția, grija dvs.! Vă suntem profund recunoscători, noi cei din familie!

 Din păcate, după ce ne-am întors în orașul (…), la spitalul județean nu s-au mai putut face aceleași proceduri pentru ea!

Nu a fost pusă pe scaun cu rotile, pentru că ni s-a spus că nu ar putea sta așa. A primit medicație și alimentație conform cu necesarul ei, dar nu a avut parte de mișcare! Kinetoterapeuți nu erau, sau doar unul, care nu avea cum sa ajungă la toți pacienții, nici pentru a-i vedea.  Nu vreau sa învinovățesc pe nimeni, dar trebuie sa vă mărturisesc, cu durere în suflet, că nu am făcut ceea ce ne-ați recomandat.. Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut…

Vrem în continuare s-o ajutam pe mama! Știm ca ne sunteți alături și acum! Din păcate mereu auzim „nu se poate”, că e prea bătrână, că e prea grea și alte motive care arată doar un fel de neputință sau frică de a face ceva, pentru  că nu pare posibil, și probabil pentru că spitalul nu e pregătit și echipat pentru  asemenea situații.

Noi știm că se poate! Ne-ați explicat cum trebuie făcut, că se poate, dar trebuie implicare din partea tuturor celor care au în grijă bolnavi post-AVC!

În speranța că ne puteți ajuta pentru a face în continuare recuperarea, așa cum bine ne-ați recomandat, vă mulțumesc pentru devotamentul, empatia și răbdarea cu care ne-ați fost alături! Am scris cum am simțit. Vă rog să-mi iertați spovedania. Chiar nu știm cum s-o ajutăm pe mama! Vă îmbrățișez și vă mulțumesc pentru că existați! Sunteți un medic adevărat și un om minunat!

M.T.”

Destinatara acestui mesaj este medicul Monica Mănișor, neuroradiolog intervențional și coordonatoarea Compartimentului de Radiologie si Imagistica Medicala Neurologie din cadrul Spitalului Județean Sibiu, cu o vastă experiență în domeniu. „Evoluția pacientei a fost foarte bună, după câteva zile de la trombectomie începând să se recupereze și să vorbească. Pacienții trebuie ridicați cel puțin două ore în fiecare dimineață și puși în poziția așezat. În caz contrar, riscă să facă infecții pulmonare sau să acumuleze lichid în plămâni”, ne-a declarat medicul sibian reîntors din Franța, unde a profesat la Spitalul Universitar din Strasbourg.

În urma emoționantei scrisori, dr. Monica Mănișor a luat legătura cu colegii din spitalul în care se află femeia tratată inițial la Sibiu: „În cazurile de repermeabilizare a creierului este necesară cooptarea kinetoterapeuților. Este de nevoie de colaborare și coordonare, toate în interesul pacientului”.

Județul Sibiu are șansa de a avea, începând cu anul 2023, aparatura și specialiștii care pot interveni în cazul atacurilor cerebrale.

În 2023, la Sibiu au fost efectuate 27 de trombectomii (eliminarea cheagurilor din creier), numărul acestora ajungând, în 2024, la 121.

De precizat este faptul că la nivelul întregii țări există doar 10 centre destinate intervenției în caz de AVC și că anul trecut au fost tratate  în România 1.191 de „infarcturi de creier”.

Mihai POP

19 aprilie 2025 la 17:46

Leave a Reply

Comentarii 1

  1. Avram Dorina

    Profund respect pt doamna dr.Mănişor şi pt tot ceea ce face pt pacienții cu AVC !
    Dumnezeu să-i răsplăteasca !

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 9 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 11 ore
1 Mai în Dumbrava: probabil cel mai liniştit loc din Sibiu (şi împrejurimi)
Până nu demult, Dumbrava era locul obligatoriu şi tradiţional pentru toate distracţiile "câmpeneşti" ale sibienilor. Am scris de...
Actualitate
9 min de citit