Mama Ica din Hamba este și „mama” hencleșului săsesc

Vă era poftă de un desert de poveste? Atunci când el e pregătit de un personaj special, capătă un gust aparte. Povestea unui hencleș…de poveste am regăsit-o pe pagina de socializare a președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„La doar 20 de minute de centrul Sibiului, în mijlocul satului Hamba, o casă este vegheată de flori multicolore în jurul cărora dau târcoale albinele din stupii aflați în curtea vechii biserici evanghelice. În satul denumit de sașii întemeietori „Hunebich” („Hanenbach” în germană), adică „Pârâul cocoșului”, biserica a rămas pustie după exodul etnicilor germani. Altarul a fost mutat în Turnișor, cristelnița în Sibiu, iar frumoasa orgă construită de frații Maets din Biertan a ajuns tocmai în Biserica Neagră din Brașov.

La doar câțiva metri de biserică, locuiește Aurelia Nițu, o pensionară plină de vigoare, căreia Cel de Sus i-a rânduit un trai între sași: „Sunt olteancă, însă de 56 de ani m-am stabilit în Hamba. Am lucrat la serele și cantina partidului, acolo unde veneau să mănânce bine toți ștabii comuniști. Venea și Nicu Ceaușescu”, își amintește femeia de anii în care a fost nevoită să muncească din greu pentru a-și crește cei patru copii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Soțul era din Hamba, iar pe vremea când Winter era prim-secretar al județului, ne-a repartizat casa asta, din plecările sașilor. Că așa era atunci, sașii renunțau la tot și plecau în Germania, lăsând averile în urmă”.

Așa se face că soții Nițu au ajuns în mijlocul unei comunități de sași într-un sat în care, la acea vreme, puținele familii de români locuiau preponderent la intrarea în localitate, dinspre Șura Mare.

„De la săsoaice am învățat să gătesc mâncăruri pe care noi, românii, nu le făceam: ciorbă de agrișe cu ciolan, ciorbă de mere cu afumătură sau tot felul de fripturi și tocănițe la care, în loc de acritură, serveam compot de fructe”.

Tot atunci, cea căreia întreg satul îi spune acum „mama Ica”, a învățat secretul vestitului desert săsesc: „Hencleș nu face oricine pentru că trebuie să ai multă răbdare și să te scoli cu noaptea în cap.”

Asta, pentru că întotdeauna mama Ica însoțește coacerea hencleșului cu câteva pite mari, bine rumenite în cuptorul cu lemne: „Știți ce-i aia o masă de hencleș? Este un hencleș cât o masă de șase persoane. Pentru o așa bucată mare, întâi faci aluatul din două kile de făină albă, opt ouă, un pachet de unt, o lingură de zahăr și un cub de drojdie. Îl pui în „moldiță” (trocuță din lemn), îl lași să crească așa, vreo 40-45 de minute, apoi cu „zdriholțul” (sucitor din lemn) îl întinzi și îl împăturești în patru. Iei o bucată de slănină, o topești, iar unsoarea aia caldă, grijă să nu fie prea fierbinte, o întinzi peste aluat. Masa trebuie să fie acoperită de aluatul subțire, peste care pui umplutura, pe care o faci așa: 24 de ouă bine bătute, cu patru pachete de unt care au fost topite și răcite în urmă cu două săptămâni, iar acum doar reîncălzite, vin amestecate și întinse peste aluat. Apoi urmează coacerea”.

Și cum cuptorul este generos, tanti Ica face și câteva pite mari, precum pofta ce te cuprinde cu gândul la bunătățile săsești. „După ce scot pita, las cuptorul să se mai liniștească timp de o oră. Doar atunci bag hencleșul. Trei minute sunt suficiente, iar dintr-o masă de hencleș ies 12 porții”.

Ajunsă văduvă, mama Ica își umple timpul purtând în gânduri grija și dragostea pentru familiile celor patru copii ai săi, care i-au dăruit șapte nepoți și doi strănepoți. Este dornică să lase moștenire rețetele învățate de la săsoaice: „Nu prea are cine să le învețe pentru că bucătăria sașilor este dichisită și cere timp. Cât mai pot, fac eu și sper ca până la urmă cineva din familie să-mi calce pe urmă. Sunt multe rețete pe care le știu”.

În curtea mamei Ica, urmează să ajungă orășeni dornici de drumeții și de mâncare bună. Chiar duminică, 6 aprilie, „Anii Drumeției” a organizat un traseu ce pleacă din Gușterița, traversează dealuri înflorite și sfârșește în fața unei mese îmbelșugate, pregătită de mama Ica. „Pun zacuscă, pită bună, marmeladă, chisătură săsească și alte bunătăți. Că no, poate or fi osteniți și flămânzi, dragii de ei!”

La Hamba, am găsit liniște și un timp ce se încăpățânează să stea în loc. Sătenii au un ritm molcom și dau ziua bună oricui le apare în cale.  Aici ești în județul Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!”.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

02 aprilie 2025 la 16:25
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 4 ore
Start la reduceri, în Sibiu: haine și prețuri pentru toate buzunarele
Suntem la mijlocul verii, iar magazinele au împânzit vitrinele cu panouri mari care anunță reduceri și promoții de...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 ore
Zestrea fetei preotului greco-catolic din Dumbrăveni încape cu greu în trei camere amenajate într-un fost coteț. „O strâng de la 13 ani”
Dacă e miercuri, e povestea săptămânii, descoperită pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean. „Mai sunt încă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Doi tineri din Sibiu vor lansa o revistă culturală intitulată „Julieta”, la Biblioteca Astra
Rafael Țichindelean, proaspăt absolvent de master în istorie și Vasile Alexandru, jurnalist aflat încă pe băncile facultății, vor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Furtuna i-a lăsat fără numere de înmatriculare
Aversele de marți după-amiază au creat probleme conducătorilor auto, unii preferând să “tragă pe dreapta”, alții alegând să-și...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
(ACTUALIZARE Bilanțul pagubelor produse de vijelia din această după-masă, la Sibiu: 14 subsoluri inundate, un copac prăbușit pe carosabil
Pompierii sibieni au intervenit în total la un număr de 18 solicitări venite pe numărul unic pentru apeluri...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Elevii sibieni, indeciși după Evaluarea Națională: „Am pus 13 opțiuni, vedem la care dintre ele voi intra”
A început oficial perioada de înscriere la liceu, iar elevii sibieni care au susținut Evaluarea Națională își completează...
Actualitate
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 2 zile
La Cristian a început primul recital din 2025 pe „Orga celor doi David”
Organistul de renume internațional Bálint Karosi a deschis în această lună șirul conceretelor reunite sub titulatura: ”Grand Organ...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 2 zile
Organizatorii Concursului Internațional „Carl Filtsch” pregătesc deja ediția aniversară
Cele  cinci zile intense dedicate pianului au reunit  zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a...
Actualitate
3 min de citit
acum 2 zile
Despre biopolitică și spiritualitate, într-un spațiu neconvențional, la o lansare inedită de carte
Recent, într-un spațiu mai puțin convențional, Viorella Manolache și-a lansat cartea Alternativa lui Michel Foucault la modelul diferențiat...
Cultură
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Un șofer de 44 de ani a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Mediaș
Polițiștii rutieri au intervenit luni după-masă la un autoaccident rutier produs pe DN 14, la intersectie cu breteaua...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Biserica din Turnu Roșu, ctitorită de Matei Basarab, primește 200.000 lei de la Consiliul Județean Sibiu
Pe ordinea de zi a consilierilor județeni convocați în ședința ordinară din 30 iulie ac, se află un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Ne scriu cititorii: „Afișe pe toți stâlpii, trotinete ca la nebuni. Nu-i vede nimeni!”
Parcul Sub Arini, în teorie oaza de verdeață și liniște din mijlocul urbei, are statutul de parc. Cel...
Actualitate
2 min de citit