Un an de creștere pentru ULBS: 37 milioane lei din cercetare, 3.500 burse și noi investiții în infrastructură

Acasa >

Articol

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu își consolidează poziția în educație, cercetare și internaționalizare, potrivit raportului instituțional aferent perioadei martie 2024 – februarie 2025.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Burse pentru performanță și echitate socială

În anul universitar 2024/2025, ULBS a acordat 3.313 burse finanțate de la bugetul de stat și 213 din fonduri proprii, în creștere semnificativă față de anul precedent. Au fost burse de performanță I și II, burse sociale, ocazionale, speciale și pentru sportivi, atât la licență, cât și la master. De asemenea, au fost oferite burse distincte pentru formele de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă. Mai mult, 11 studenți ULBS au beneficiat de bursele „Regele Carol I”, în valoare totală de peste 600.000 lei, acordate prin Ministerul Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

Investiții strategice și digitalizare

Prin proiecte PNRR, universitatea implementează inițiative precum TRADISMART (digitalizarea ULBS – 24,1 milioane lei) și PRODUAL. De asemenea, ULBS a achiziționat 526 de tablete și 24 de laptopuri pentru a îmbunătăți procesul de învățământ online.

Campusul integrat pentru învățământ dual – PRODUAL reprezintă una dintre cele mai importante investiții strategice ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în infrastructura educațională destinată formării profesionale a studenților, în strânsă legătură cu cerințele pieței muncii. Proiectul este implementat cu o valoare totală a cererii de finanțare de 129.922.526,46 lei, prin PNRR, avându-l ca director de proiect pe prof. univ. dr. ing. Gabriel Racz.

Din consorțiul constituit pentru depunerea proiectului fac parte 10 instituții academice și educaționale, 6 parteneri economici și Primăria Sibiu. Până în acest moment, nu a fost stabilită contribuția financiară care revine fiecărei părți pentru a asigura buna funcționare a campusului.

„Nu este reglementat, pentru că atunci când s-au constituit consorțiile nu se solicita un asemenea aspect. Universitatea este cea care a aplicat, universitatea își va asuma și susținerea campusului. Fără îndoială că o să încercăm, la nivelul partenerilor, să obținem resurse financiare pe care să le canalizăm în interesul studenților și elevilor. Trebuie să discutăm și să negociem ce va fi în partea de administrare.” a precizat Sorin Radu, rector ULBS.

Cercetare și finanțări europene

ULBS a atras în 2024 peste 37 milioane lei din activități de cercetare, aproape triplu față de anul anterior. A câștigat proiecte importante, inclusiv un grant Horizon Europe în valoare de 2,5 milioane euro și patru proiecte UEFISCDI de peste 4,6 milioane lei.

Internaționalizare accelerată

Universitatea a organizat în 2024 cinci evenimente FORTHEM, inclusiv mid-term meeting în septembrie. A primit 87 de invitați din 34 de țări în cadrul iWeek 2024 și a gestionat mobilități Erasmus+ în valoare de peste 2,3 milioane euro.

Clasamente internaționale

ULBS este prezentă în topuri precum QS (locul 80 în Europa de Est), THE Rankings și UI GreenMetric (locul 2 în România). Performanțe remarcabile au fost obținute în domenii precum Literatura (locul 1 în România) și Istorie (locul 2).

Cămine modernizate și locuri pentru studenți internaționali

Pe parcursul anului 2024, în căminele ULBS au fost cazați, în medie, 1.382 de studenți pe lună, dintre care 12,5% au fost studenți internaționali și Erasmus+, consolidând caracterul multicultural al campusului. În perioada verii, 893 de persoane au fost găzduite în căminele universității cu ocazia unor evenimente culturale sau stagii de practică.

Universitatea a investit semnificativ în infrastructură, alocând peste 1,1 milioane lei pentru reabilitarea căminelor studențești nr. 1 și nr. 7, în paralel cu alte lucrări ample în campus. Reprezentanții universității spun că au în plan extinderea locurilor de cazare prin noi cămine studențești.

„Capacitatea noastră de a atrage studenți este de multe ori condiționată de lipsa căminelor. Este un oraș care are o serie de atuuri, care atrage studenți din toată țara. Din cei aproape 16.000 de studenți, avem tineri din toate județele, inclusiv din municipiul București – este un aspect foarte important. Contează foarte mult capacitatea de cazare, calitatea serviciilor, masa pe care o oferi, dar și prețul de închiriere al apartamentelor din oraș.” a declarat Sorin Radu, rector ULBS.

Cantina studențească își dublează capacitatea

Cantina ULBS a fost un punct de sprijin esențial pentru comunitatea academică, cu o medie de 2.970 de studenți pe lună care au servit masa aici. Aceasta va intra în reabilitare și extindere. După finalizare, va putea asigura masa pentru 6.000 de persoane pe lună.

Educație și sprijin integrate

În paralel cu aceste facilități, universitatea a derulat proiecte complexe de digitalizare (TRADISMART – 24 milioane lei), susținere a antreprenoriatului studențesc (prin EduHub și SAS Networking Days) și a crescut numărul de locuri în programe internaționale de mobilitate Erasmus+.

Bilanț financiar

Universitatea a înregistrat venituri totale de 296 milioane lei, cu o creștere de 42 milioane față de 2023. A finalizat investiții în valoare de peste 28 milioane lei, inclusiv reabilitări de facultăți și dotări cu echipamente moderne.

 

Autor
27 martie 2025 la 16:12

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 7 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit