Unde vă va costa cel mai mult să conduceți fără Vinietă în 2025

Acasa >

Articol

Ce schimbări va suferi vinieta în 2025? Vigneta este o formă de tarifare rutieră impusă vehiculelor, de obicei în plus față de taxa de drum obligatorie, bazată pe o perioadă de timp în care vehiculul poate utiliza drumul, în locul taxelor de drum care se bazează pe distanța parcursă. Vinietele sunt utilizate în mai multe țări europene, iar anul 2025 aduce câteva modificări semnificative în unele dintre statele sale membre.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Conform Tollwayr.com „Anul 2025 va marca un moment crucial în implementarea vinietelor digitale în toată Europa. Șoferii trebuie să înțeleagă că noile reglementări, combinate cu sisteme de supraveghere mai sofisticate, vor face practic imposibilă evitarea amenzilor dacă nu se respectă cerințele legale.”

 

Iată o prezentare generală a locurilor în care conducerea fără vinieta în 2025 vă va costa cel mai mult, pe baza unor date recente.

 

Prezentare Generală a Sancțiunilor pentru Viniete în Funcție de Țară

Multe țări europene impun vignete pentru utilizarea autostrăzilor și drumurilor naționale, iar amenzile pentru nerespectarea acestei cerințe variază. Mai jos este prezentat un tabel care rezumă sancțiunile pentru conducerea fără vinietă în anumite țări în 2025:

 

 

 

Țările cu Cele Mai Aspre Sancțiuni

 

1. Elveția

 

Potrivit unei publicații din Ziarul Românesc, Elveția impune sancțiuni aspre pentru conducerea fără vinietă, acestea începând de la 200 de euro. Totodată, pe lângă amendă, șoferii trebuie să achite și prețul vignetei integral.

 

Mare atenție întrucât amenda pentru vinietă în Elveția se poate aplica și dacă aceasta nu este lipită în mod corect, desigur, dacă ați optat pentru o vignetă de tip autocolant.

 

2. Austria

 

O resursă publicată tot pe site-ul web Ziarul Românesc evidențiază mecanismele riguroase de aplicare a legii din Austria, inclusiv inspecțiile la fața locului și camerele video. Amenzile pornesc de la 120 de euro pentru autovehicule și 65 de euro pentru motociclete.

 

Cei care refuză să achite amenda riscă să fie urmăriți penal, ceea ce poate duce la sancțiuni semnificativ mai mari, cuprinse între 300 și 3.000 de euro. Penalitățile mai ridicate, față de amenda inițială de 120 de euro, se aplică doar în situațiile în care plata nu poate fi efectuată pe loc (taxa de substituire fiind de 300 de euro).

 

3. Slovacia

 

Amenzile din Slovacia pentru lipsa unei vignete sunt extrem de costisitoare. Dacă circuli pe drumurile din Slovacia fără a deține o vignetă, riști o amendă de până la de 10 ori valoarea vignetei maxime. Pentru vehiculele de peste 3,5 tone care nu sunt echipate cu dispozitivul OBU, sancțiunile variază între 1.655 și 2.655 de euro, conform informațiilor furnizate de MAE.

 

Sfaturi Pentru Șoferi

 

Pentru a evita amenzile, șoferii ar trebui:

 

  • Să se familiarizeze cu cerințele privind vinieta pentru fiecare țară înainte de călătorie.

  • Să opteze pentru viniete digitale, acolo unde acestea sunt disponibile, pentru un plus de confort.

  • Să asigure conformitatea prin planificare în avans, în special în țările cu o aplicare severă a legislației.

 

19 decembrie 2024 la 13:36

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 12 ore
1 Mai în Dumbrava: probabil cel mai liniştit loc din Sibiu (şi împrejurimi)
Până nu demult, Dumbrava era locul obligatoriu şi tradiţional pentru toate distracţiile "câmpeneşti" ale sibienilor. Am scris de...
Actualitate
9 min de citit