Expoziția „Tribuna lui Slavici la Sibiu 1884 – 1903” marchează 140 de ani de la apariția cotidianului sibian

Acasa >

Articol

Expoziția „Tribuna lui Slavici la Sibiu 1884 – 1903”, care marchează 140 de ani de la apariția cotidianului sibian, poate fi vizitată la Centrul de Informații pentru Turiști din cadrul Primăriei Sibiu, până în data de 13 decembrie 2024.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Asociația Sibiul Cultural derulează în această perioadă proiectul Tribuna 140. Începuturi (1884 – 1903)- Oglindiri literaturii și pedagogiei române în Ardeal, care marchează împlinirea a 140 de ani de la înființarea cotidianului Tribuna la Sibiu, de către Ioan Slavici, alături de Ioan Bechnitz, Aurel Brote, Eugen Brote, Ioan Duşoiu, Diamandi Manole, Simeon Mărginean, Ioan Neagoe, George B. Popp, Ioan de Preda, publicația care a reușit să devină cel mai important ziar românesc din Transilvania.

Proiectul cuprinde Expoziția „Tribuna lui Slavici la Sibiu – Dintotdeauna pentru totdeauna. 1884 – 1903”, o expoziție retrospectivă a cotidianului Tribuna, în primii ei ani de apariție sub conducerea lui I. Slavici, precum și o istorie în imagini și texte a evoluției orașului în acest interval.

Tribuna lui Slavici la Sibiu – Dintotdeauna pentru totdeauna. 1884 – 1903, este o expoziție retrospectivă a cotidianului Tribuna, care cuprinde fragmente de ziar cu informații articole, editoriale, știri, etc.

Ziarul Tribuna a apărut în 14/26 aprilie 1884 și a continuat până în 29 aprilie 1903. A reușit să se impună ca cel mai important ziar politic al românilor din Transilvania, luptând pentru unitatea națională a românilor, stimulând dezvoltarea literaturii române și promovând limba română, în ceea ce s-a dorit a fi o tribună spirituală a românilor din provincie.

Expoziția include articole care ilustrează atât peisajul publicistic sibian, cât și articole care oglindesc viața și realitatea Sibiului în primii ei ani de apariție

Volum dedicat literaturii Tribunei

Proiectul presupune și realizarea unui volum tipărit, „Literatură și pedagogie în Tribuna (1884 – 1903)”, dedicat textelor literare și pedagogice care au apărut în Tribuna lui Slavici, în special în Foița Tribunei, având în vedere faptul că scriitori și poeți precum Octavian Goga, George Coşbuc, Ion Pop-Reteganul, Andrei Bârseanu, Zaharia Boiu au publicat în paginile ziarului. Volumul este realizat de Pr. prof. univ dr. habil. Constantin-Valer Necula și lect. univ. dr. Sorana Maier Bițu.

Autor
07 decembrie 2024 la 12:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Biciclist lovit de o mașină pe B-dul Mihai Viteazu
Polițiștii rutieri au intervenit joi, la un accident produs în Sibiu, pe Bulevardul Mihai Viteazu. Un șofer a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 4 ore
Firma care a făcut dezinsecția la „Brukenthal”, amendată. Cât a „costat” incidentul
Direcției de Sănătate Publică Sibiu a avut o reacție fermă în urma evenimentului nefericit petrecut  la Colegiul Național...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit