De ce depun autoritățile coroane pe Bălcescu, lângă „Super Mama”

Dacă în aceste zile treceți pe Nicolae Bălcescu, strada care leagă Farmacia 24 de Piața Mare, este imposibil să nu vedeți coroanele depuse lângă o clădire impunătoare, la parterul căreia se află restaurantul „Super Mama”. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Și ca să nu credeți că gestul oficialilor sibieni are legătură cu gastronomia locului, vom încerca să redăm, pentru cei care nu o cunosc, o scurtă istorie a clădirii care a funcționat Consiliul Dirigent al Transilvaniei.

Aflată la intersecția străzilor Nicolae Bălcescu și Xenopol, clădirea care adăpostește 97 de încăperi, a fost ridicată în doar 1 an de zile pe cheltuiala orașului Sibiu. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

De la ofițerime austro-ungară, la Curte marțială românească

În 1892, imobilul a fost finalizat și a devenit sediul Comandamentului 12 al Armatei austro-ungare, condus la acea vreme de generalul Anton Szveteney. În 1918, după Unire, cizmele cazone au continuat să pășească aici, de data aceasta fiind purtate de ofițerii Corpului 7 al Armatei Române, iar după 1944 a adăpostit Curtea Marțială a Garnizoanei Sibiu.

Totuși, legătura cu coroanele depuse aici an de an este dată de faptul că imobilul a fost sediul Consiliului Dirigent, organism format la Alba Iulia, pe 2 decembrie 1918,  prima ședință a acestuia având loc la Sibiu, în ziua de 9 decembrie a aceluiași an.

Consiliul Dirigent era de fapt partea executivă a Marelui Sfat Național și era format din 15 membri, conducerea fiind asigurată de Iuliu Maniu, din poziția de președinte. Între membrii săi regăsim nume cu rezonanță în istoria țării: Vasile Goldiș, Alexandru Vaida-Voevod, Ștefan Cicio-Pop sau Octavian Goga. 

Din poziția sa de guvern provizoriu al Transilvaniei, Consiliul Dirigent a avut numeroase „resorturi” (ministere) și a funcționat la Sibiu, pe strada Bălcescu nr. 6, până în toamna anului 1919, când s-a mutat la Cluj. 

Magazine cu acces din „Corso” 

Parterul clădirii a adăpostit patru magazine: cel de haine pentru bărbați și copii, deschis la 1 octombrie 1892 de Iacob & Isak Ascher, Parfumeria Frederich Morscher, Cafeneaua „Central” al lui Karl Moferdt și Florăria Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului.

În anii care au urmat, proprietarii și specificul magazinelor s-au schimbat în mod repetat pentru ca la 18 iulie 1848, aici să fie deschisă Agenția de bilete a Căilor Ferate Române. Aceasta a funcționat exact 65 de ani, până în 2013.

Ulterior desființării ghișeelor CFR, la parterul clădirii a fost amenajat un restaurant aparținând lanțului local „Super Mama”.

 

Legătura cu „Sultanul turcesc”, „Împăratul Romanilor”, Iosif al II-lea, Liszt, Strauss și Eminescu

 

O altă clădire-simbol a Sibiului este hotelul „Împăratul Romanilor”, amplasat tot pe strada Nicolae Bălcescu, lângă fostul sediu al Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Nu toată lumea știe însă că, inițial, renumitul hotel a funcționat într-o clădire alăturată, chiar pe locul unde astăzi este „Super Mama”, și că în actuala, locație, pe Bălcescu nr. 4, funcționează din 17 septembrie 1895.

Povestea hotelului începe în 1555, când clădirea de la acea vreme a fost cumpărată cu 900 de florini și transformată în han, prima denumire fiind „La Sultanul Turcesc”. În 1760, hanul este extins, iar la 1772 își schimbă denumirea în „La Steaua Albastră”, pentru ca după doar un an să devină „La împăratul Romanilor”, în cinstea împăratului Iosif al II-lea, care a poposit la Sibiu pe 28 mai 1773.

Pentru că viața elitei sibiene era una efervescentă, în 1775 se ridică în spatele hanului, spre actuala stradă Xenopol, celebra sală de baluri „Redute”, extinsă în 1789, care avea să găzduiască evenimente „cu ștaif”: banchetul comitelui sașilor Johann Cloos von Cronthal, balulul dedicat instalării magistratului Michael von Brukenthal ca jude regal, ședința Adunării Naționale Române în care Andrei Șaguna a fost ales președinte sau reuniunile Dietei Transilvaniei. 

Între timp, pragul hanului „Împăratul Romanilor” a fost trecut de Carol al XII-lea al Suediei (1714), împăratul Iosif al II-lea al Austriei (1773), Franz Liszt (1846), Richard Strauss și Johannes Brahms (1846), Johann Strauss (1847) și Mihai Eminescu (1868).

Întreg ansamblul de clădire, care se întindea de pe Bălcescu până pe Xenolol, a fost demolat, în locul acestuia ridicându-se construcția pe care astăzi o putem vedea și pe a cărei fațadă a fost montată o placă din marmură ce amintește că aici a funcționat Consiliul Dirigent.

Acum știți „ce și cum” este cu coroanele lipite de intrarea restaurantului „Super Mama”, loc în care aromele bucatelor se întrepătrund cu istorioarele Sibiului de odinioară.

 

Mihai POP

 

01 decembrie 2024 la 06:49
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 3 ore
Jurnalistul Cătălin Striblea: „Sibiul este un județ binecuvântat”. Avem poteci montane cât distanța Sibiu – Viena
Prezent în calitate de moderator al dialogurilor „Carpathia Talks”, organizate la Sebeșu de Sus în cadrul Făgăraș Fest,...
Actualitate
4 min de citit
Autor Mihai POP
acum 3 ore
Directorul Muzeului Astra a făcut senzație cu „cuțâtoaia” la Făgăraș Fest
Atelierul de șindrilar al Muzeului Astra a stârnit curiozitatea celor veniți să petreacă pe muzică bună și să...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Vremea continuă după acelaşi tipar: jumătate căldură moderată, jumătate ploaie
În săptămâna ce începe, prognoza meteo va fi următoarea pentru judeţul Sibiu: Luni, vremea va fi caldă pentru...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Două intervenții cu elicopterul în Munții Făgăraș pentru salvarea a două persoane
Echipajul Salvamont Sibiu a fost solicitat sâmbătă pentru două intervenții distincte în Munții Făgăraș, ambele necesitând sprijin aerian...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Piața Mare din Sibiu, plină de chitariști. Pregătiri în forță pentru Guitar Meeting Festival
Sute de tineri chitariști au transformat sâmbătă Piața Mare din Sibiu într-o adevărată scenă rock, în cadrul unei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Seri de vară cu filme „hot”, la Cinema Boutique. Ce surprize îi așteaptă pe cinefili
Până pe 15 septembrie, singurul cinematograf în aer liber din Sibiu promite să transforme fiecare seară într-o experiență...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Covrigul și cafeaua la „botul calului”, în Sibiu. Cât ne costă o gustare în mers
Zilele aglomerate și pauzele scurte de prânz au transformat masa „to go” într-un stil de viață pentru mulți...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Ciocnire în lanț la ieșirea din Șura Mică. Unul dintre șoferi a ajuns la spital
Un accident s-a produs vineri după-masă pe DN 7H, în zona podului peste autostradă, la ieșirea spre localitatea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Sembraz dispare, pregătirea pentru hypermarket apare…
Ultimele rămăşiţe ale fostei fabrici "Sembraz", anterior I.M.A.I.A. sunt în curs de dispariţie şi de pe harta Sibiului,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Filme de weekend la Cinema „Ion Besoiu” Sibiu. Program pentru toate vârstele
În ciuda vremii mohorâte, sibienii se pot bucura în weekend de filme pentru toate vârstele. Cu un program...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 2 zile
Aproape nicio zi fără urs într-o localitate, în județ! Mesaj RO-Alert la Tălmaciu!
În urmă cu puțin timp, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, a fost semnalată prezența unui...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
(Actualizare) Accident grav în zona Veștem. Un minor de 2 ani a fost transportat la spital
Actualizare În urmă cu putin timp, polițiștii rutieri au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe...
Actualitate
1 min de citit