„Dansul – patrimoniul intangibil european în mișcare”, expoziție interactivă în Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

Marți, de la ora 17:30, în Muzeul ASTRA, Sala Atelier din Pavilionul Muzeal Multicultural, va avea loc expoziția Dansul – patrimoniul intangibil european în mișcare. Accentul se va pune în special pe diversitatea dansurilor din mai multe culturi. Astfel, muzeul a venit cu propunerea unei metode facile prin organizarea unei expoziții temporare și interactive.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cadrul expoziției vor fi puse în valoare diferite dansuri prin intermediul unor panouri descriptive și a materialelor audio-video.

„Bazându-se pe un model complex care implică comunitatea deținătoare de cunoștințe și publicul larg, Muzeul ASTRA propune ca metode de facilitare a dansului organizarea unei expoziții temporare interactive, derularea de evenimente de dans participativ, desfășurarea de programe educaționale pentru cunoașterea tehnicilor de învățare a pașilor de dans specifici zonei, proiecții de filme și întâlniri cu specialiști în domeniu. Muzeul ASTRA utilizează în expoziție tehnici variate de punere în valoare a dansului prin intermediul panourilor descriptive și a materialelor audio-video structurate pe trei direcții conceptuale: Dance loop, Dans pedagogic și Studiu de caz. Filmele prezentate au fost realizate de către țările partenere și ilustrează diferitele medii de dans oferind o perspectivă variată asupra tradițiilor europene”, a declarat Dr.Karla Roșca, șef secție Muzeul ASTRA/ specialist dezvoltare conținuturi.

Muzeul ASTRA a desemnat  Ceata de feciori din satul Rucăr, comuna Viștea, județul Brașov pentru studiul de caz al proiectului deoarece include o complexitate de elemente culturale, dansuri, cântece, port și ritualuri specifice, care conturează diversitatea patrimoniului cultural material și imaterial al comunității și modul în care tradiția este vie și dinamică.

Potrivit organizatorilor, după vernisarea expoziției, va avea loc primul eveniment de practică, unde vizitatorii vor dansa împreună cu Ceata de feciori din Rucăr dansuri ca Fecioreasca, Poșovoaica (Hațegana), Șchioapa (Învârtita) și Jiana.  Proiectul își propune să încurajeze și să stimuleze evenimentele de dans participativ. Accentul se pune pe dansul împreună, în spațiul deschis pentru ca toată lumea să interacționeze. Astfel se oferă oamenilor un sentiment de incluziune și acceptare, de apartenență la o comunitate patrimonială.

Mai multe detalii despre proiect  https://www.dancingaslivingheritage.eu

Autor
01 noiembrie 2024 la 10:01

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 7 ore
Summit muzical european, pe scena Sălii Thalia
Joi, sibienii au ocazia să se delecteze la un concert extraordinar, la SUMMITUL MUZICAL EUROPEAN - "Rhapsody", în...
Cultura
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 zile
„Albă ca Zăpada” deschide luna mai, la Teatrul „Gong”
Evenimentele Teatrului „Gong” în luna mai încep cu una dintre cele mai îndrăgite povești: „Albă ca Zăpada și...
Cultura
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 zile
Din nou despre zona Manejului-Funarilor, sau cum să laşi să cadă zidul, apoi să te întrebi de ce
A revenit cumva în actualitate locul acela pe vremuri simpatic, romantic şi plin de istorie, probabil unul dintre...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 zile
Ce ateliere și spectacole a pregătit Teatrul „Gong” în luna lui florar
Luna lui florar aduce la Teatrul „Gong”, ca de obicei, ateliere de creație și spectacole. Pe tot parcursul...
Cultura
7 min de citit