„Trândoasele” de pe Secașe: plăcintele din care au mâncat și miniștri

O poveste la citirea căreia devii pofticios: așa s-ar putea caracteriza, în linii mari, textul săptămânal pe care l-am regăsit pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean. Dincolo de gusturile și mirosurile ce răzbat dintre rânduri, aflăm lucruri mai puțin știute petrecute la doi pași de noi. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Trei sunt satele de pe Valea Secașelor ce-și dispută supremația în privința plăcintelor „trândoase”, fiecare dorind să se proclame ca fiind locul care  a dat gurmanzilor un motiv în plus de a savura vechea bucătărie românească.

Fie că mergeți în Păuca, Bogatu Român sau Broșteni, oamenii vă vor spune că plăcinte ca ale lor nu o să găsiți nicăieri și că-i musai să le încercați. Și vă vor mai spune că „trândos”, înseamnă cleios.

La marginea Broșteniului, la o aruncătură de băț de hotarul cu județul Alba, locuiește Aneta Crăciun, pentru care „trândoasele” n-au niciun secret: „Le fac așa cum am învățat de la o rudă din Bogatu Român, cu brânză de burduf, ou de casă, lapte covăsit, făină albă, ulei, praf de copt și sare. Nu-ți mai trebuie decât răbdare și drag de lucru”, spune femeia ce poartă o ie meșteșugit cusută cu ață neagră. „Cătrințele sunt de la mama. La noi în sat, oamenii încă mai îmbracă straiul popular când merg la biserică sau în zile de sărbătoare. Suntem mândri de hainele astea, iar panglica tricoloră este nelipsită”.

Cu inimă largă, Aneta Crăciun oferă oricui lista ingredientelor, preferând să treacă sub tăcere doar cantitatea lor: „Pot să spun că aluatul trebuie frământat până devine cleios, adică trândos, cum zicem noi pe aici, pe Secașe. Cu sucitorul se întinde, apoi se porționează. Brânza de burduf se așterne din belșug, că la noi oamenii nu-s zgârciți. Apoi, cu răbdare, marginile se închid roată și, cu sucitorul, se întinde ușurel plăcinta. Secretul este că înăuntru nu trebuie să rămână aer.”

Ieșite de sub sucitor și burdușite cu brânză, plăcintele se odihnesc preț de câteva minute pe un ștergar alb. Se pregătesc pentru un nou popas în ceaunul cu ulei încins. „Nu le las mult, doar până prind culoare”.

Aluatul gălbui se transformă într-un aur de toamnă, iar miresmele de plăcintă proaspătă umplu încăperea, pentru ca, mai apoi, să se reverse în stradă. „Nu mi-a fost niciodată greu să le fac pentru că îmi place să gătesc și sunt mulțumită să văd că oamenii mai cer câte o porție în plus”.

Talentul Anetei Crăciun nu-i este străin primarului Niculae Dancu, cel care se pregătește pentru cel de-al nouălea mandat în fruntea Primăriei Păuca. De altfel, nu există eveniment oficial în care „trândoasele” să lipsească de pe masă: „Între musafiri am avut inclusiv miniștri, care au încercat plăcintele trândoase. Au întrebat chiar de rețetă, dar le-am spus ceea ce și gospodinele noastre o tot zic: că este secretă. Și că dacă mai vor, să mai vină pe la noi, că mai facem”.

Plăcintele au și o variantă mai… ușurică: „Aluatul întins îl prăjim în ulei, iar apoi așternem pe el strat gros de dulceață. Hai, încercați”, spune Aneta Crăciun, întinzând o bucată fierbinte de aur „trândos”, devenit crocant, și un borcan cu dulceață de vișine, făcută din fructele pomului ce se ițește prin geamul bucătăriei, alături de alți confrați din livada familiei.

Dulcele parfumat rivalizează cu aroma brânzei de burduf, aluatul fiind crocant în ambele variante. Fiecare plăcintă reușește să pună în dificultate și pe cel mai pretențios degustător chemat să dea un verdict. Totuși, până la urmă, cel mai bine este să mergi pe mâna gazdelor: încerci cu brânză, apoi cu dulceață, iar dacă-ți place, mai iei un rând.

În Broșteni, „trândoasele” Anetei Crăciun nu au făcut lumină în vechiul diferend al celor trei sate de pe Valea Secașelor, legat de cine face cele mai bune plăcinte tradiționale, dar au reușit să certifice un lucru: județul Sibiu are oameni și locuri de poveste!”.

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

25 septembrie 2024 la 16:25
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 16 secunde
Guvernul le-a pus gând rău polițiștilor locali. Sibiul, sub media de un polițist la mia de locuitori
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un nou pachet de măsuri prin care se urmărește reducerea cheltuielilor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 minute
Măldărășanu, frustrat după remiza cu Metaloglobus: ”Să ai 2-0 la pauză și să nu iei toate punctele…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, era dezamăgit, la finalul meciului de pe ”Municipal”; după ce echipa sa a...
Actualitate
2 min de citit
acum 54 minute
Sport, natură și voie bună la Sadu: comuna găzduiește evenimentul „Exploratori în satul luminii”
Comuna Sadu se pregătește să găzduiască duminică, 20 iulie, un eveniment dedicat mișcării, naturii și socializării. Sub genericul...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
(ACTUALIZARE) Prima victorie se (mai) lasă așteptată! FC Hermannstadt, la fel ca în sezonul precedent, remiză cu o nou-promovată la primul meci acasă!
Tibi Căpușă a deschis scorul încă din minutul 3, apoi Ianis Stoica a făcut 2-0 înainte de pauză....
Eveniment
6 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 7 ore
Acordurile lăutei se vor auzi în Biserica Evanghelică din Sibiu
Lăuta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu o istorie fascinantă ce se întinde pe mai bine...
Cultură
3 min de citit
acum 9 ore
Utilajele și muncitorii au început lucrul pe încă un lot din autostrada Sibiu-Făgăraș
Lucrările de construcție pe noul lot al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș au fost demarate recent. Potrivit surselor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 9 ore
Dispozitivul C-Arm folosit în premieră la Spitalul Militar de Urgență Sibiu pentru manevre intravasculare exploratorii și terapeutice
Aparatul Roentgen mobil cu braț C, cunoscut și sub denumirea de C-Arm, este un dispozitiv radiologic mobil utilizat...
Eveniment
2 min de citit
acum 10 ore
De la mapă, la sapă: viitorii arhitecți învață să tencuiască cu bălegar în „Țara Colibelor”
18 studenți la Arhitectură din cadrul facultăților din București și Cluj trudesc de zor la refacerea unui fost...
Actualitate
2 min de citit
acum 10 ore
Hotelul și restaurantul Select, scoase la vânzare. Cât costă tot complexul
Inaugurat în urmă cu 13 ani, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri hotel-restaurant din Sibiu este scos la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
O vânzare de puşcă cu aer comprimat, “interceptată” de poliţie
Polițiștii din Mediaș, au organizat miercuri o acțiune de prindere în flagrant pentru a depista o persoană care...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Cum se transformă restaurantul „Bolta Rece”, la „vârsta” de 160 de ani
Parcul Sub Arini din Sibiu este unul dintre cele mai vechi din România. A fost amenajat începând cu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 2 zile
Start la reduceri, în Sibiu: haine și prețuri pentru toate buzunarele
Suntem la mijlocul verii, iar magazinele au împânzit vitrinele cu panouri mari care anunță reduceri și promoții de...
Actualitate
2 min de citit