„Samurai. Legendele Japoniei”, cel mai amplu proiect expozițional al Muzeul Național Brukenthal, va fi deschis la Tulcea

Acasa >

Articol

Cu ocazia Zilei Japoniei, Muzeul Național Brukenthal organizează în premieră expoziția „Samurai. Legendele Japoniei”-colecția av. George Șerban, curator dr. Alexandru Constantin Chituță.  Expoziția va fi deschisă vineri, 13 septembrie, ora 13, la Casa Avramide, din Tulcea. Vernisajul fiind cel mai amplu proiect expozițional din ultimii ani.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Muzeul National Brukenthal continuă, prin prezentarea expoziției Samurai la Tulcea, cel mai amplu proiect expozițional din ultimii ani din țara noastră – promovarea stampei japoneze. Începând din 2018 prin colaborarea cu Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, colecția privată a avocatului George Șerban și cu sprijinul JTI România au fost organizate în România 21 de evenimente și expoziții dedicate stampei și culturii japoneze” a declarat Alexandru Constantin Chituță, managerul MNB.

„Expoziții tematice cu stampe japoneze”

Alexandru Constantin Chituță, managerul MNB a spus că expozițiile au fost organizate în Sibiu, București, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Oradea, Suceava, Cluj-Napoca, Ploiești, Sinaia și în alte orașe din România, atrăgând un număr impresionant de peste 1 milion de vizitatori. Curatoriate de subsemnatul, unele expoziții tematice cu stampe japoneze au fost organizate în premieră în România și Europa de Est: stampe japoneze din perioada Meiji, stampe japoneze din perioada Edo cu temele Kabuki, Bijin Ga, Peisaje, Shunga și istorie.

Expoziția va cuprinde gravuri în lemn realizate de cei mai importanți artiști japonezi în diverse perioade și picturi pe mătase cu samurai.

„Vom avea în această expoziție gravuri în lemn executate de cei mai importanți artiști japonezi din perioada Edo (1603-1868) și din perioada Meiji (1868-1912). De asemenea, vor fi expuse picturi pe mătase reprezentând samurai. Va fi expusă o xilogravură originală („Gardienii arestează un cuplu”, 1847 – 1852, artist Toyokuni III/Kunisada (1786 – 1864), donată de subsemnatul, care va fi oferită persoanei care are biletul câștigător la tombola organizată de muzeu,” detaliază Av. George Șerban.

Evenimentul va întregii relațiile de prietenie dintre România și Japonia, prin inițiative precum această expoziție.

„Acest eveniment marchează o etapă importantă în consolidarea relațiilor noastre bilaterale, după semnarea Declarației de Parteneriat Strategic dintre Japonia și România, în 2023. Declarația a pus o bază solidă pentru o colaborare în diverse domenii, inclusiv schimburi culturale. Prin inițiative precum această expoziție, continuăm să consolidăm legăturile de prietenie dintre popoarele noastre. Mă angajez să consolidăm în continuare colaborarea dintre cele două națiuni ale noastre,” a precizat Excelența Sa Katae Takashi, Ambasadorul Japoniei în România.

Autor
11 septembrie 2024 la 08:09

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 10 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit