Pompierii sibieni au amendat mai multe școli și au dat avertismente

În anul școlar 2023-2024, ISU Sibiu a derulat mai multe acţiuni orientate spre consolidarea protecţiei în instituțiile de învățământ. Au fost desfășurate controale de prevenire la 15 unități de învățământ cu personalitate juridică, ce administrează 69 de clădiri de învățământ. În urma controalelor au fost identificate 64 de nereguli, fiind aplicate următoarele sancțiuni: 17 avertismente și 6 amenzi contravenționale în cuantum total de 79.000 de lei.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost: reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale, neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate, neasigurarea necesarului minim de stingătoare portabile cu pulbere, neverificarea instalației electrice, lipsa autorizației de securitate la incendiu etc.

„Menționăm faptul că, atunci când este posibil, controalele desfăşurate includ şi executarea de exerciţii de alarmare și evacuare, cu angrenarea elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, scopul acestor exerciții fiind acela de  formare a deprinderilor necesare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Astfel, au fost executate 26 exerciții de evacuare/intervenție la care au participat peste 2000 persoane.

De asemenea, tot pentru instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ am desfășurat și activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor în ceea ce privește comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă, activități desfășurate sub forma unor lecții deschise la care au participat peste 200 elevi și profesori.

La toate aceste activități se mizează foarte mult pe interacțiunea directă cu aceștia scopul fiind acela de a crea niște automatisme și un comportament adecvat în cazul producerii unor situații de urgență.

Din punct de vedere al avizării – autorizării în ceea ce privește securitatea la incendiu, s-a făcut tot posibilul ca personalul inspectoratului să vină în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.

În ceea ce privește avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, din totalul celor 185 unități de învățământ cu personalitate juridica, 92 nu fac obiectul autorizării, 50 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 43 sunt neautorizate dar care, unele se afla în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare ca urmare lucrărilor de modernizare sau extindere desfășurate. 

În perioada 2023-2024 au fost emise 10 autorizații de securitate la incendiu pentru unități de învățământ și 65 de avize de securitate la incendiu, pentru lucrări la clădiri de învățământ. 

Pe de altă parte, precizăm faptul că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu duce la creșterea riscului producerii unui incendiu atâta timp cât sunt îndeplinite celelalte măsuri de apărare împotriva incendiilor necesar a fi luate pe timpul exploatării clădirilor.

Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente (art. 30, alin. 1 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare)                                                    

Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite/desfăşurate, număr de utilizatori etc.

Precizăm că unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu” au transmis reprezentanții ISU Sibiu.

Inspectorul Șef – Lt. col. Trefaș Lucian spune că „Asigurarea unui climat de siguranță în școli nu este pentru noi doar un obiectiv, ci și o obligație morală față de copii noștri și de aceea trebuie să fim vigilenți și responsabili în toate acțiunile noastre, pentru ca fiecare instituție de învățământ să rămână un loc de învățare sigur și fără riscuri. De asemenea, transmitem mulțumiri tuturor instituțiilor cu care colaboram pentru atingerea acestor deziderate și considerăm că rezultatele eforturilor noastre se văd deja în activitățile desfășurate zi de zi." 

 

10 septembrie 2024 la 13:24
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 10 ore
Salina de la Praid s-a închis, sarea de acolo a ajuns la Sibiu, într-o rețetă
Cea de-a doua zi de Astra Multicultural a reușit să atragă un public numeros, mulți dintre participanți venind,...
Actualitate
2 min de citit
acum 15 ore
Cu programul Rabla în aer, piața auto din România își calculează pierderile de pe o lună pe alta
Cu programul Rabla încă suspendat, dar cu promisiunea relansării, piața auto din România își calculează pierderile de la...
Actualitate
9 min de citit
acum 22 ore
Restricții de trafic, pe Valea Oltului. Când și unde se oprește circulația
Cei care au drum pe Valea Oltului sâmbătă trebuie să știe că sunt restricții de circulație în zonele...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
(Video) Spectacol sub cerul liber: Sibiul a fost cucerit de gala de balet și operă din Piața Mare
Vineri seara, Piața Mare din Sibiu s-a transformat într-o scenă deschisă sub cerul liber, unde muzica și eleganța...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Guvernul le-a pus gând rău polițiștilor locali. Sibiul, sub norma de un polițist la mia de locuitori
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un nou pachet de măsuri prin care se urmărește reducerea cheltuielilor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Măldărășanu, frustrat după remiza cu Metaloglobus: ”Să ai 2-0 la pauză și să nu iei toate punctele…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, era dezamăgit, la finalul meciului de pe ”Municipal”; după ce echipa sa a...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Sport, natură și voie bună la Sadu: comuna găzduiește evenimentul „Exploratori în satul luminii”
Comuna Sadu se pregătește să găzduiască duminică, 20 iulie, un eveniment dedicat mișcării, naturii și socializării. Sub genericul...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
(ACTUALIZARE) Prima victorie se (mai) lasă așteptată! FC Hermannstadt, la fel ca în sezonul precedent, remiză cu o nou-promovată la primul meci acasă!
Tibi Căpușă a deschis scorul încă din minutul 3, apoi Ianis Stoica a făcut 2-0 înainte de pauză....
Eveniment
6 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Acordurile lăutei se vor auzi în Biserica Evanghelică din Sibiu
Lăuta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu o istorie fascinantă ce se întinde pe mai bine...
Cultură
3 min de citit
acum 1 zi
Utilajele și muncitorii au început lucrul pe încă un lot din autostrada Sibiu-Făgăraș
Lucrările de construcție pe noul lot al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș au fost demarate recent. Potrivit surselor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Dispozitivul C-Arm folosit în premieră la Spitalul Militar de Urgență Sibiu pentru manevre intravasculare exploratorii și terapeutice
Aparatul Roentgen mobil cu braț C, cunoscut și sub denumirea de C-Arm, este un dispozitiv radiologic mobil utilizat...
Eveniment
2 min de citit
acum 1 zi
De la mapă, la sapă: viitorii arhitecți învață să tencuiască cu bălegar în „Țara Colibelor”
18 studenți la Arhitectură din cadrul facultăților din București și Cluj trudesc de zor la refacerea unui fost...
Actualitate
2 min de citit