Aproape că nu există zi în care prezența ursului la marginea DN 7C – Transfăgărășanul să nu fie semnalată de cei ce tranzitează zona. Indiferent că e vorba de instantanee din partea nordică (din județul nostru) sau din partea județului Argeș a șoselei alpine, filmulețele și fotografiile cu urșii „cerșetori” ce a-au învățat să „iasă la drumul mare” pentru a obține mâncare de la cei aflați în autovehicule, sunt foarte numeroase, iar colecția se îmbogățește continuu.
Dacă, în urmă cu 10 – 20 de ani, întâlnirea cu ursul pe Transfăgărășan era un eveniment absolut inedit, în vremurile de azi a devenit o experiență aproape banală, numărul exemplarelor ce trăiesc în această zonă crescând foarte mult.
Trist este că, în foarte multe cazuri, întâlnirea cu ursul poate fi un eveniment periculos, iar mulți oameni parcă nici nu realizează la ce riscuri se expun atunci când se apropie prea mult de animal în hrănesc sau țin neapărat să se fotografieze cu acesta. E trist și periculos pentru oameni, dar și pentru animalele sălbatice, schimbarea de comportament a acestora, cauzată de bunăvoința și aproprierea excesivă a oamenilor, nefiind deloc benefică.
Și noi am întâlnit ursul pe Transfăgărășan! Luni, în jurul orei 15.30, o echipă a cotidianului Tribuna, aflată într-o deplasare de serviciu, s-a întâlnit cu un urs tânăr între Bâlea Cascadă și satul de vacanță Cârțișoara – Glăjărie. Cum era de așteptat, deși aflat la o vârstă destul de mică, Martinel părea că a deprins deja tehnica cerșitului, comportamentul său fiind similar cu cel al confraților întâlniți în zonă.
Cert este că, nebăgat prea mult în seamă și nehrănit, ursul n-a fost deloc agresiv.
Conform legislației aplicabile în țara noastră, hrănirea urșilor cerșetori este considerată contravenție și se pedepsește cu amendă.
D.F.
Foto/video: Răzvan Negru