„Influencer pentru satul tău” – activitate din cadrul proiectului Noaptea Muzeelor la Sate

Acasa >

Articol

Anul acesta, în cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor la Sate”, copiii din zona de sud a județului, dar și cei ce se află ca vizitatori aici, sunt așteptați la Arpașu de Sus pentru a trăi o experiență rurală cu adevărat deosebită, inspirat denumită „Influencer pentru satul meu”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Sâmbătă, începând cu ora 16, începând cu ora 16, cei mici sunt așteptați la Punctul Gastronomic Local „La Sâvulică”, pentru o incursiune în micro muzeul sătesc organizat aici. Vizitatorii vor afla de la Dana Văcariu detalii despre exponatele din muzeu, rolul și rostul acestora, precum și povești frumoase din viața satului de odinioară.

Începând cu ora 17, participanții vor fi introduși în lumea țesăturilor și textilelor tradiționale de altădată, provocarea cea mai mare fiind aceea de a încerca să devină, pentru câteva minute, meșteri populari, sub îndrumarea specialistei Anamaria Rotaru.

Incursiunea în lumea satului tradițional va continua la Arpașu de Sus cu un episod gastronomic, de la ora 18.30 copiii, sub coordonarea Mariei și Danei Văcariu,  fiind implicați în învățarea poveștii unei rețete de mâncare tradiționale și în prepararea acesteia.

Seara se va încheia în fața unui ecran pe care vor fi prezentate diafilme, această parte a programului incluzând și lecturarea unor povești cu tâlc, diverse mărturisiri și învățăminte din înțelepciunea populară, responsabilii acestei părți fiind educatorii muzeali de la Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA Sibiu

„Odată cu anul 2023, o nouă marcă culturală a fost lansată în România. Aceasta este derivată din cea clasică a „Nopții Muzeelor” și se numește „Noaptea Muzeelor la Sate”.

A 2-a ediție a ”Nopții Muzeelor la Sate” va avea loc în data de 31 august 2024, iar desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare a „Nopții Muzeelor”, coordonată de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Evenimentul se adresează sutelor de muzee și de colecții, private sau de stat, muzeelor vii, caselor memoriale și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală, educativă sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi: reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri și rezervații arheologice deschise publicului, puncte gastronomice, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri”, se menționează pe pagina de internet a proiectului, www. noapteamuzeelor-la-sate.ro.

 

Autor
29 august 2024 la 12:28

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 8 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit