Ei sunt sibienii medaliați la Jocurile Olimpice de vară de-a lungul timpului. De la pugilistul Gheorghe Negrea la gimnasta Steliana Nistor

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

De vineri, vreme de două săptămâni, toți ochii vor fi ațintiți asupra Parisului. Pentru a treia oară, după 1900 și fix în urmă cu o sută de ani, capitala Franței găduiește o ediție a Jocurilor Olimpice de vară.

România va fi reprezentată la Paris de 107 sportivi, printre aceștia numărându-se gimnastul sibian Andrei Muntean, prezent pentru a doua oară la o Olimpiadă, și medieșeanca Andreea Dragoman (tenis de masă).

Sibiul își are locul lui pe vasta hartă a medaliaților olimpici, din cei aproape 50 de sportivi care au reprezentat județul nostru la cea mai importantă competiție de pe Mapamond, câțiva reușind să urce pe podium. Majoritatea, la gimastică, printre ei amestecându-se pugilistul Gheorghe Negrea și Gunther Enescu, acesta din urmă, la volei.

 

Gheorghe Negrea, deschizător de drumuri

 

Primul sibian care a urcat pe podium la o ediție a Jocurilor Olimpice din era modernă, adică din 1896 încoace, a fost Gheorghe Negrea.

Născut pe 21 aprilie 1934, a început să practice boxul la 14 ani, la ASA Sibiu. În 1954 a ajuns la Clubul Central al Armatei (CCA), actualul Steaua, iar doi ani mai târziu a făcut parte din delegația României pentru Jocurile Olimpice din Australia, d ela Melbourne, unde a cucerit ”argintul” la 81 kg, categoria semigrea, conform cosr.ro.

Gheorghe Negrea a participat și la următoarele două ediții ale Olimpiadei de vară, fără a mai urca pe podium însă. La Roma, în 1960, s-a clasat al cincilea la aceeași categorie, iar patru ani mai târziu, la Tokyo, în Japonia, a încheiat competiția de-abia pe locul 17 la 81 kg, conform aceleiași surse.

Sibianul s-a stins din viață în 2000, la vârsta de 65 de ani.

 

Următoarele medalii, de-abia în 1980

 

Melita Rühn încă nu se născuse când Gheorghe Negrea participa la ultima sa Olimpiadă. Sibianca a venit pe lume pe 19 aprilie 1965.

Custom Image

A început să practice gimnastica sub îndrumarea antrenorilor Ana Crihan și Adrian Goreac încă de la vârsta de 7 ani, la Sibiu, conform cosr.ro.

Ulterior a ajuns la La Liceul cu Program Sportiv (LPS) de la Deva și în lotul național, unde s-a pregătit cu antrenorii Martha și Bela Karoly.

La prima participare internatională, la Campionatele Europene din 1979, de la Copenhaga, s-a clasat pe locul al cincilea la individual compus.

În același an, la Fort Worth, în SUA, a cucerit titlul de campioană mondială cu echipa, alături de Nadia Comăneci, Dumitrița Turner, Emilia Eberle și Rodica Dunca.

La Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova, Melita Rühn a cucerit ”argintul” cu echipa României și medaliile de bronz la sărituri și paralele, de data aceasta la individual.

Melita Rühn a primit ulterior titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar imediat după Revoluția din 1989 s-a stabilit în Germania, unde trăiește și în prezent.

La Jocurile Olimpice din 1980, printre medaliați s-a numărat și Günther Enescu. Născut pe 25 noiembrie 1955, în stațiunea Bazna din imediata vecinătate a Mediașului, Enescu a făcut parte din echipa națională de volei a României medaliată cu bronz la Moscova.

Custom Image

Un an mai târziu, la Universiada a cucerit medalia de aur cu echipa României, devenind totodată câștigător al Cupei Campionilor Europeni, cu Dinamo București.

 

Primul ”aur” sibian, obținut de Mihaela Stănuleț

 

Născută în localitatea de pe malurile Cibinului pe 16 iulie 1967, Mihaela Stănuleț a început gimnastica la vârst de 8 ani, la Clubul Sportiv Școlar, sub îndrumarea prof. Nicolae Buzoianu.

Ajunsă la lotul național, s-a pregătit cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma, Octavian Bellu și Adrian Stan.

Primele rezultate notabile le-a obținut în  1983, la Campionatele Europene cucerind medalia de bronz la bârnă, iar la Campionatele Mondiale a obținut ”argintul” cu echipa României.

La Jocurile Olimpice de la Los Angeles,  din 1984, a fost componentă a echipei care a cucerit titlul olimpic alături de Lavinia Agache, Laura Cutina, Cristina Grigoraș, Simona Păucă și Ecaterina Szabo.

Dupa retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor de gimnastică la CSȘ Sibiu.

Custom Image

Mihaela Stănuleț a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i-a fost conferită Medalia națională ”Pentru Merit”, clasa a III-a, conform site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

 

Marius Gherman, gimnastul cu peste 50 de titluri de campion național

 

Născut pe 14 iulie 1967, la Sibiu, Marius Gherman a învățat ABC-ul gimnasticii la CSȘ-ul din localitate sub îndrumarea antrenorilor Horst Stolz și Adrian Stan.

A plecat apoi la Dinamo Bucuresti, unde a lucrat cu antrenorul Dan Grecu, cel care avea să-l pregătească și la lotul național, pe lângă Ioan Albu, Ștefan Hargalas și Virgil Achim.

Conform cosr.ro, a fost unul dintre gimnaștii cei mai longevivi și mai talentați din generația sa, cucerind peste 50 de titluri de campion national și numeroase medalii la diferite concursuri internaționale.

În 1985, la Europenele de la Oslo, a obținut medalia de bronz, la bară, iar patru ani mai târiu, la Stockholm, tot la CE, a urcat pe treapta a treia a podiumului la sărituri.

Între 1987 și 1994, a participat la șase ediții ale Campionatelor Mondiale, cea mai importantă clasare fiind cea pe locul secund la bară fixă, la Birmingham, în 1994.

La Jocurile Olimpice din 1988, de la Seul (Coreea de Sud), Marius Gherman a obținut ”bronzul” la bară fixă și s-a clasat pe locul al cincilea atât la individual compus, cât și la paralele, și pe 8 cu echipa.

Sibianul a fost prezent și la ediția următoare, la Barcelona, unde s-a clasat pe locul al șaptelea atât cu echipa, cât și la individual compus.

După retragerea din activitate, a devenit antrenor de gimnastică, iar din 1997 activează în Marea Britanie.

A primit titlul de Maestru al Sportului și Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i-a fost  conferită Medalia națională ”Pentru Merit”, clasa a II-a.

 

Dan Burincă, stăpânul… inelelor!

 

După Marius Gherman, Sibiul l-a dat la lotul olimpic pe Dan Burincă.

Născut pe 17 iunie 1972, Burincă și-a început cariera la CSȘ Sibiu sub îndrumarea lui Horst Stolz.

În 1987 a plecat la CSA Steaua, apoi s-a alăturat lotului olimpic, unde s-a pregătit sub conducerea antrenorilor Dan Grecu, Aurelian Georgescu (cel pe care l-a avut și la gruparea roș-albastră) și Iosif Ferencz.

Custom Image

Prima sa competiție internațională la care-a participat a fost Campionatul Balcanic, în 1992, cucerind medalia de aur la inele și ”bronzul” la individual compus.

În anul următor, a participat la Campionatul Mondial de la Birmingham, clasându-se pe locul al cincilea la inele. La ediția din 1994, de la Brisbane, a obținut medalia de bronz la inele, iar în anul următor a luat ”argintul” la Mondialul de la Sabae, tot la inele, iar cu echipa României s-a clasat pe locul al treilea, aceasta fiind prima medalie mondială din istoria gimnasticii masculine românești.

La Jocurile Olimpice de vară din 1996, de la Atlanta, a împărțit medalia de argint la inele cu ungurul Szilveszter Csollány, conform Wikipedia.

După ce s-a retras din activitate, în 1998, a devenit antrenor de gimnastică la CSȘ Cetate Deva, iar apoi, din 2002, la KTV Klagenfurt (Austria).

În 2005 s-a întors pentru câțiva ani la CSȘ Sibiu, iar din 2011 lucrează la clubul SKV Siegen (Germania), fiind numit antrenorul anului din Siegen-Wittgenstein în 2013.

Pentru realizările sale a primit, în 1994, titlul de Maestru emerit al sportului.

În 2000 i-a fost conferită Crucea Națională Serviciul Credincios, clasa a II-a, conform Wikipedia.

 

Claudia Presăcan, campioană olimpică la Sydney

 

Născută pe 28 decembrie 1979, Claudia Presăcan a activat cu dublă legitimare la CSȘ Sibiu și Steaua sub îndrumarea antrenorilor Ana Crihan și Constantin Barbu.

Prima sa competiție internațională majoră a fost Internaționalele Turciei, în 1994, cu lotul național de junioare al României, unde unde a cucerit medalia de argint la individual compus. În același an, gimnasta sibiancă a cucerit titlul european la sol.

Custom Image

În 1996, a fost cooptată în lotul olimpic de senioare al României de la Deva, unde a lucrat cu Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte și Benoni Pereteanu.

Cel mai bun rezultat din carieră, Claudia Presăcan l-a obținut în 2000, la Sydney (Australia), medalia de aur în întrecerea pe echipe alături de  Simona Amânar, Andreea Răducan, Maria Olaru, Loredana Boboc și Andreea Isărescu.

Tot la această ediție a Jocurilor Olimpice a luat ”bronzul” la individual compus, conform Wikipedia.

Tot cu echipa națională a României, în 1997, la Lausanne, sibianca a cucerit titlul mondial, iar în 1998, la Campionatele Europene de la St. Petersburg, a cucerit titlul continental cu echipa și medaliile de bronz la individual compus și paralele.

În semn de apreciere pentru întreaga sa activitate sportivă, a fost declarată ”Cetățean de Onoare” al Sibiului.

De asemenea, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferit  Ordinul national ”Pentru Merit” în grad de comandor.

În prezent, Claudia Presăcan trăiește în Marea Britanie.

 

Ioan Suciu, în componența lotului care a obținut prima medalie olimpică românească

 

Acum în vârstă de 46 de ani, născut pe 24 noiembrie 1977, la Sibiu, Ioan Suciu a fost component al echipei care a obținut prima medalie olimpică românească la gimnastică masculină, ”bronzul” la Atena, în 2004.

Suciu și-a început cariera la vârsta de 6 ani, la CSȘ Sibiu, sub îndrumarea antrenorului Mircea Apolzan.

În anul 1997 a fost legitimat la CSU Timișoara, iar dn anul următor, la Dinamo București, unde a fost pregătit de Dan Grecu.

La Universiada de vară din 1997, conform Wikipedia, Suciu a obținut medalia de aur la cal cu mânere, medalia de argint la sărituri și două medalii de bronz la sol și pe echipe.

Custom Image

În 2000, a devenit campion european la sărituri. În același an a participat la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney, dar nu a putut ajunge în finale la niciun aparat.

Doi ani mai târziu, sibianul a cucerit titlul european cu echipa și medalia de argint la cal cu mânere

Anul 2004 a fost cel mai bun din carieră, câștigând două medalii de aur la Campionatul European, la cal cu mânere și pe echipe, iar la Jocurile Olimpice de la Atena unde a luat ”bronzul” cu echipa, s-a clasat pe locul al patrulea la individual compus.

După ce s-a retras din activitate, în 2005, a devenit antrenor, o vreme activând și la lotul național masculin de gimnastică.

 

… și Steliana Nistor, ultima sibiancă medaliată la JO

 

A apărut pe lume în prima zi de școală din '89, pe 15 septembrie și a început să practice gimnastica la vârsta de 5 ani, la Clubul Sportiv Școlar Sibiu, unde a fost antrenată de Raluca Bugner și de fosta campioană olimpică Mihaela Stănuleț.

În 2001, a cucerit titlul absolut, ”aurul” la paralele și bârnă și medalia de bronz la sol, la Campionatele Nationale rezervate junioarelor, gratie acestor rezultate fiind selecționată, un an mai târziu, în lotul reprezentativ de junioare al României.

În 2004, la Campionatele Europene de la Amsterdam, a devenit campioană continentală absolută de junioare. COSR notează că sibianca a avut, în Olanda, cel mai mare punctaj atât la junioare, cât și la senioare, cucerind ”aurul” la sol și medaliile de argint cu echipa și la sărituri.

Custom Image

În 2005, Steliana Nistor a devenit componentă a lotului național de senioare, un an mai târziu cucerind medalia de argint cu echipa României la Europenele de la Volos.

Doi ani mai târziu, gimnasta sibiancă a făcut parte din echipa medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale de la Stuttgart, competitie in cadrul careia a mai cucerit medaliile de argint la individual compus și bârnă.

Tot in 2007, la Campionatul European de la Amsterdam, Steliana Nistor a obținut ”argintul” la paralele inegale și ”bronzul” la bârnă.

Anul 2008 i-a adus sibiencei cele mai bune rezultate din carieră. A cucerit titlul european cu echipa și medalia de argint la paralele inegale, după care, la Jocurile Olimpice de la Beijing, a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului cu echipa Romaniei.

După retragerea din activitate, Steliana Nistor a devenit antrenoare la Sibiu, apoi a plecat în Norvegia, unde continuă să activeze în domeniul gimnasticii.

 

 

Rezultatele obținute de sportivii sibieni la Jocurile Olimpice moderne de vară

1928, Amsterdam

BERTA JIKELI (atletism), locul 18 la aruncarea discului

1936, Berlin

ECHIPA DE HANDBAL FEMININ A ROMÂNIEI – locul al V-lea:

WILHELM ZACHARIAS (7 martie 1914, Sibiu, Imperiul Austro-Ungar – 29 aprilie 2006, Graz, Austria)

WILHELM HEIDEL (28 februarie 1916 , Sibiu – 20 septembrie 2008, Lohhof, Bavaria, Germania)

ROBERT SPECK (28 aprilie 1909, Sibiu – 13 iulie 1979, Hanovra, Germania de Vest)

KARL HAFFER (născut la 2 octombrie 1912, Sibiu, Imperiul Austro-Ungar)

FRITZ HAFFER (26 mai 1914, Sibiu – 6 iunie 1996, SUA)

ALFRED HOCHSMANN (1 aprilie1909, Sibiu – 1978, Klagenfurt, Austria)

FRIEDRICH ”FRITZ” HALMEN (2 aprilie 1912, Bazna – 11 octombrie 2002, Munchen, Germania)

GUNTER SCHORSTEN (12 aprilie 1916, Sibiu – 20 mai 1974, Munchen, Germania)

JOHANN SONTAG (component al echipei Hermannstädter Turnverein(de, Societatea de Gimnastică Sibiu)

HANS GEORG HERZOG (7 mai 1915, Sebeș, Alba – 28 iulie 2014, Viena, Austria; legitimat la momentul respectiv la Hermannstadter Turnverein)

WILHELM KIRSCHNER (9 decembrie 1911, Sibiu – 26 martie 1994,  Drabenderhöhe, Wiehl, Nordrhein-Westfalen, Germania)

BRUNO HOLTZTRAGER (29 iulie 1916, Mediaș, Imperiul Austro-Ungar – 15 noiembrie 1978, Mediaș)

HANS ZIKELI (10 octombrie 1910, Mediaș – 6 februarie 1999, Gieshubl, Austria)

În afară de aceştia , din lot au mai făcut parte doar trei bucureşteni şi un braşovean.

CONSTANTIN ZAHEI (călărie) – turul I la individual.

1952, Helsinki

FREDERIC ORENDI (gimnastică), locul 20 cu echipa României

1956, Melbourne

GHEORGHE NEGREA (box) – locul 2 (medalie de argint) la categoria semigrea (81 kg)

CORNEL VENA (atletism) – locul 6 la pentatlon modern cu echipa României şi locul 14 la individual

1960, Roma

LAZĂR BOROGA (haltere), locul 5 la categoria mijlocie

GHEORGHE NEGREA (box), locul 7 la categoria semigrea (81 kg)

CORNEL PORUMB (atletism), locul 11 la săritura în înălţime

WILHELM FLEISCHER (călărie), locul 33 la individual

OSCAR RECER (călărie), locul 34 la individual

1964, Tokyo

ILIE GREAVU (fotbal), sferturi de finală cu echipa României

EMIL MUREȘAN (polo), locul 5 cu echipa României

FREDERIC ORENDI (gimnastică), locul 12 cu echipa României

LAZĂR BOROGA (haltere), turul I la categoria mijlocie

GHEORGHE NEGREA (box), turul I la categoria semigrea

1972, Munchen

ION GANEA (sărituri în apă), prezent în calificările probelor de trambulină şi platformă

1976, Montreal

MARILENA NEACȘU (gimnastică), rezervă pentru marea echipă a României

1980, Moscova

MELITA RUHN (gimnastică), medalie de argint cu echipa României, medalii de bronz la sărituri și paralele

GUNTHER ENESCU (volei), medalie de bronz cu echipa României

ALEXANDRU BOZAN (echitaţie), locul 5 cu echipa României

CARMEN BUNACIU (înot), locul 4 la 100 metri, locul 4 la 200 metri, locul 7 cu echipa de 4×100 metri

DANIEL RADU (judo), locul 9 la categoria -95 kilograme

VASILE BICHEA (atletism), locul 9 la 3000 de metri

RUXANDRA HICIOTĂ (sărituri în apă), locul 15 la trambulină

DUMITRU POPOAIE – antrenor sărituri în apă;

1984, Los Angeles

MIHAELA STĂNULEȚ (gimnastică), medalie de aur cu echipa României, locul 4 la paralele

CARMEN BUNACIU (înot), locul 4 la 100 metri

1988, Seul

MARIUS GHERMAN (gimnastică), medalie de bronz la bară, , locul 5 la paralele, locul 7 la individual compus, locul 7 cu echipa României

ADRIAN SANDU (gimnastică), locul 7 cu echipa României

1992, Barcelona

MARIUS GHERMAN (gimnastică), locul 7 cu echipa României, locul 7 la individual compus

ADRIAN SANDU (gimnastică), locul 7 cu echipa României

MARGARETA KESZEG (atletism), locul 12 la 3000 de metri

1996, Atlanta

DAN BURINCĂ (gimnastică), medalie de argint la inele, locul 9 cu echipa României

2000, Sydney

CLAUDIA PRESĂCAN (gimnastică), medalie de aur cu echipa României, locul 4 la bârnă

IOAN SUCIU (gimnastică), locul 6 cu echipa României, locul 28 la individual compus

CLAUDIU BAȘTEA (judo), turul II la categoria 73 kilograme

2004, Atena

IOAN SUCIU (gimnastică), medalie de bronz cu echipa României, locul 4 la individual compus

DANIELA CÎRLAN (atletism), locul 37 la proba de 20 kilometri marş                                                                      

TUDOR OPREA (ciclism), locul 37 la mountain-bike

2008, Beijing

STELIANA NISTOR (gimnastică), medalie de bronz cu echipa României, locul 5 la individual compus, locul 7 la paralele

MONICA STOIAN (atletism), locul 40 la aruncarea suliţei

2016, Rio de Janeiro

DANIELA CÎRLAN (atletism), proba de maraton

ANDREI MUNTEAN (gimnastică), locul 36 la individual compus; locul 6 în finala de la paralele

DANIEL NATEA (judo), învins în optimile de finală ale categ. +100 kg de uzbecul Tangriev (locul 9)

 

 

 

Autor
27 iulie 2024 la 15:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 oră
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit