Articol
În perioada 16-18 iulie, salvamontiștii sibieni vor participa la ediția a doua a exercițiului ”MoonLightRescue”.
Acesta este un stagiu de pregătire profesională pentru salvatorii montani și speologi din cadrul echipelor Salvamont- Salvaspeo, în cadrul căruia salvamontiștii vor participa, printre altele, la activități de salvare de la pereți înalți pe timp de zi și de noapte, din peșteră și din mediul acvatic montan – cascade și canioane, vor testa diverse echipamente de iluminat și primele tipuri de tărgi cu motor electric din lume și vor participa la activități practice de căutare – salvare, recuperare și transport accidentați de la mare înălțime. La stagiu vor participa salvamontiști din Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Bihor, Brașov, Mureș, Harghita, Prahova, Sibiu, Argeș, Caraș-Severin, Vâlcea, Gheorgheni, Poiana Brașov, Zărnești și Olănești.
Ce vor face salvamontiștii la curs
În cadrul acestui eveniment, vor fi organizate următoarele activități: „Activități practice de salvare din salvare de la pereți înalți pe timp de zi și de noapte, din peșteră și din mediul acvatic montan – cascade și canioane; Coordonarea activităților și a salvatorilor din centrul de comandă în baza imaginilor transmise live cu ajutorul dronelor cu termoviziune; Testarea și derularea de exerciții practice cu echipamente de ultimă generație binocluri, lunete cu IR și termoviziune; realizarea de sisteme fixe, mobile, aero, portabile de iluminat locul intervenției subterană și supraterană; Organizarea comandamentului de coordonare a acțiunii de salvare complexă, cu evenimente multiple și diversitate mare, gestionare optimă a resurselor umane și materiale; Testare de diverse echipamente de iluminat, proiectoare terestre, proiectoare transportate de drone, miniproiectoare portabile, etc; Testarea primelor tipuri de tărgi cu motor electric din lume pentru transportul victimelor in teren accidentat, tărgi deja intrate în dotarea unor echipe Salvamont din țara noastră. Vor avea loc expoziții, prezentare și demonstrații practice cu echipamente specifice, mașini de intervenție si ambulanță de intervenție în teren montan, ATV-uri, CUV-uri; Prezentarea și testarea dronelor de intervenție pentru transport aerian și lansare la punct fix a echipamentelor de salvare montană și a echipamentelor medicale; Exerciții practice de căutare cu ajutorul dronelor și de analiză a imaginilor cu programul SARUAV. Activități practice de căutare – salvare, recuperare și transport accidentați de la mare înălțime din trasee de alpinism și de via ferrata pe timp de zi de noapte”, au transmis reprezentanții salvamont Sibiu.
Unde se vor desfășura exercițiile
Activitățile se vor desfășura în Cheile Galbenului, din comuna Baia de Fier – Gorj. Ele vor debuta începând cu ora 11,00 cu expoziția de echipamente, exerciții de salvare pe timp de zi din pereți înalți, exercițiu de salvare speologică, demonstrații cu echipamente de salvare și drone. După lăsarea întunericului vor avea loc exerciții de salvare nocturne. Activitățile vor continua a doua zi cu salvare din canioane, cascade și torente pe Cheile Gropului din comuna Runcu-Gorj.
Sursa foto: facebook Salvamont România
(I.D.)