FOTO/VIDEO: Drujbe, poliție și proteste la Reședința Mitropolitului Ardealului de pe Victoriei. Ce spune Direcția pentru Cultură

Acasa >

Articol

Liniștea fostei Reședințe de vară a Mitropolitului Ardealului de pe B-dul Victoriei a fost ruptă miercuri dimineață de sunetul drujbelor, iar apoi de protestele unor locuitori din zonă. Angajații unei firme private au fost solicitați să taie mai mulți arbori din curtea Reședinței, copaci despre care cei ce au venit la fața locului, încercând să împiedice punerea lor la pământ, spun că sunt arbori seculari. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Când legea-i tocmeală și tocmeala-i lege se întâmplă ca în curtea fostei reședințe mitropolitane de vară din Sibiu, sau a fostei reședințe, din Bulevardul Victoriei nr. 38. Mai precis, în jumătatea mai nou dezmembrată și separată ca nouă proprietate, printr-un zid precum al Bastiliei. Acest areal, pe lângă monumentul de arhitectură, probabil voit lăsat în paragină, includea și alte elemente de interes, precum arbori seculari și gardurile de împrejmuire, clasificate ca monumente istorice din 2018. Adică, aflate sub incidența Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice.

Dar cum la noi, legea-i tocmeală și tocmeala-i lege, în mai multe rânduri s-a atentat asupra acestui areal declarat de interes național, înlăturându-se o mare parte din arborii seculari. Ultima dată s-a întâmplat acest lucru, azi, când au fost rași pur și simplu, toți arborii  de pe o latură a perimetrului de incintă. Arbori verzi, cu trunchiuri sănătoase !” a spus miercuri unul dintre locuitorii din zonă. Aceștia sunt hotărâți să facă mai multe demersuri la instituțiile în competența cărora stă eliberarea autorizațiilor ce permit intervenția în această zonă. 

La fața locului a fost chemat și un echipaj de Poliție, care a verificat dacă există aprobări pentru tăierea copacilor.

La solicitarea Tribunei, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, au explicat că: „DJC Sibiu nu are competențele legale să emită un aviz pentru tăierea arborilor, doar în cazul unor amenajări de tip peisagistic, situație în care este necesară obținerea unui certificat de urbanism și întocmirea unei documentații conform cadrului conținut, cum este prevăzut în articolul 4 din legea 422/2001 republicată privind protejarea monumentelor istorice. Totodată, vă comunicăm faptul că la punctul 13 secțiunea 3 din Regulamentul Local de Urbanism Sibiu pentru ZCP Cartierul Iozefin se prevede următoarea obligație: „pentru fiecare arbore matur tăiat în condițiile prezentului regulament se vor planta în interiorul aceleiași parcele minimum 3 arbori”.

În vederea unui demers jurnalistic obiectiv, am solicitat un punct de vedere și de la reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului, urmând ca precizările acestora să fie publicate de îndată ce ne vor parveni. 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

 

 

 

 

Autor
10 iulie 2024 la 09:25

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Zeci de automobile de epocă au parcat în Piața Mare
Retro Parada Primăverii a readus în acest weekend în Piața Mare farmecul automobilelor de epocă. Evenimentul organizat de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Alegeri sub supraveghere: sute de angajați MAI mobilizați în județul Sibiu
Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Sibiu sunt mobilizați pentru asigurarea ordinii publice pe întreaga durată a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
O introducere în lumea lui Jules Verne, deasupra Sibiului
Fotograful Dan Tarcea a surprins în imagini spectaculoase un balon cu aer cald și un avion de agrement,...
Actualitate
1 min de citit